Liceul Teoretic “Horia Hulubei”, reabilitat la standarde europene

Vacanță pentru copii înseamnă pentru primăria Măgurele și administrația locală o perioadă încărcată, cu multe proiecte în derulare. Ca în fiecare an, în Măgurele, vacanța de vară este dedicată reabilitării și modernizării instituțiilor școlare, fie că vorbim despre școala generală, despre liceu sau despre cele 4 grădinițe. Și acestea conform principiului ce funcționează în acest oraș: ”Să simțim că locuim, cu adevărat într-un oraș! Și nu în orice oraș, ci în unul european!”. Investițiile în educație și în infrastructura școlară au reprezentat și continuă să reprezinte o prioritate pentru Narcis Constantin, primarul orașului Măgurele, cât și pentru colegii săi din administrația locală.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 465

”Cred că am demonstrat și vom demonstra asta prin fapte, nu prin vorbe”, spune edilul. Iar noi o confirmăm, după o vizită prin unitățile de învățământ din orașul Măgurele, care ne-a evidențiat realul interes al administrației de a crea pentru copii și tineri condiții optime de studiu.

După reabilitarea grădinițelor din oraș, iată că a venit rândul Liceului Teoretic “Horia Hulubei” să fie complet refăcut și adus la nivelul ultimelor standarde europene. Dincolo de valoarea totală a investiției, care depășește 2 milioane de euro, proiectul care vizează liceul din orașul Măgurele este pe cât îndrăzneț, pe atât de amplu. Și nu doar pentru că unitatea de învățământ se va schimba total, ci și pentru că aceasta va fi extinsă prin construirea unui nou corp de clădire, care va găzdui săli de clasă, cu acces și pentru copii cu dizabilități, laboratoare, dar și o sală de festivități multifuncțională.

”Îmi face plăcere să vă anunț că școala generală din Măgurele își va aștepta elevii, pe 9 septembrie, transformată complet, cu dotări noi, moderne și funcționale. În plus, “Horia Hulubei” se va înscrie astfel pe lista celor câteva instituții de învățământ din regiunea București – Ilfov care au toate dotările necesare obținerii avizului de funcționare ISU (privind securitatea la incendiu), după modelul Grădiniței nr.1!”, a anunțat primarul Narcis Constantin

Clădire reabilitată și dotări moderne

”Sperăm ca investiția făcută acum să convingă tot mai mulți părinți din Măgurele să-și înscrie copiii la «Horia Hulubei» care le va oferi, din acest an școlar, nu doar cadre didactice calificate și o ofertă educațională pe măsură, ci, iată, și spații moderne și, mai ales, sigure, în care să studieze și să se pregătească pentru viitor”, a mai  spus edilul.

Lucrările la clădirea din strada Fizicienilor se apropie de final, aici au fost decopertați pereții, fiind îndepărată vopseaua veche, a fost înlăturat vechiul parchet și au fost înlocuite instalațiile sanitare. Băile au fost renovate integral, dotate cu obiecte sanitare noi, gresia, faianța și ușile fiind înlocuite cu unele noi și moderne. Și instalația de încălzire a clădirii este cu totul nouă, iar caloriferele vechi au fost înlocuite cu unele noi și complet funcționale. Pereții au fost reparați, finisați și vopsiți în mod inedit: în clase și pe holuri a fost aplicată vopsea lavabilă nu doar rezistentă la spălat, ci și colorată, în funcție de vârsta copiilor care vor studia în acele săli.

În plus, clădirea liceului respectă de acum toate standardele de protecție și rezistență la incendiu impuse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și de standardele europene în materie: în interiorul unității de învățământ au fost montați hidranți, toate sălile de clasă au de acum uși ignifuge (anti-foc), iar vechiul parchet este înlocuit cu pardoseală Tarkett (Tarkett este lider mondial în soluții inovatoare de pardoseli și suprafețe sportive, ce îndeplinesc cu succes cerințele de proiectare și funcționalitate în mai multe segmente de piață: clădiri rezidențiale, spații comerciale, instituții de învățământ și sănătate, centre sport & wellness, transport și industrie – n.r.), antiseptică și, de asemenea, rezistentă la incendiu.

Instalația electrică a fost și ea complet refăcută. În toată clădirea au fost montate noi corpuri iluminat, cu led, și au fost realizate inclusiv instalații de curenți slabi, necesare funcționării fără probleme a unui sistem de monitorizare și supraveghere, cu camere, dar și a unor noi sisteme antiefracție și antiincendiu. Nici subsolul clădirii nu a fost uitat, fiind renovat integral, izolat termic și ecologizat. Evident, și această zonă a imobilului a fost dotată cu o instalație electrică nouă. La exterior, fațadele au fost refăcute, iar izolarea termică a acestora (placarea cu polistiren) a fost deja realizată în proporție de peste 85%. Urmează înlocuirea geamurilor cu unele rezistente la foc, pentru că vechile ferestre nu corespundeau normelor ISU.

În luna august, în interiorul clădirii, lucrările de renovare s-au concentrat pe cancelarie – singura încăpere care nu a fost refăcută până acum și care va beneficia, de asemenea, de dotări moderne, în timp ce, în paralel, vom dota sălile de clasă și laboratoarele cu mobilier nou (bănci, scaune, catedre, dulapuri pentru rechizite) și cu noi table de scris, iluminate. Iată cum, până la finele lunii august, vechea clădire în care funcționează școala generală din cadrul Liceului Teoretic “Horia Hulubei” va fi complet reabilitată, cu totul refăcută și își va aștepta elevii, pregătită să înceapă anul școlar 2019 – 2020, cu dotări moderne, la standarde internaționale.

Nici curtea școlii nu va fi uitată. Pentru circulație, vor fi amenajate alei pietonale la accesul elevilor, dar și o alee carosabilă pentru accesul autospecialelor de pompieri sau ale Ambulanței. De asemenea, se vor face amenajări speciale pentru recreație și joacă, un teren de sport (mini-fotbal, baschet, volei), vor fi plantați arbuști ornamentali, iarbă și flori, vor fi montate bănci și coșuri de gunoi.

Structura noului corp de clădire, ridicată până la începutul lunii septembrie

În ceea ce privește noul corp de clădire, care reprezintă extinderea Liceului Teoretic “Horia Hulubei”, acesta nu va fi deloc o construcție mică. Clădirea, alcătuită din subsol, parter și două etaje, cu o capacitate de 291 de persoane, va fi ridicată, potrivit estimărilor constructorului, până la începutul acestui an școlar.

”Vă asigur că voi susține întotdeauna excelența în educație și voi continua să-i sprijin pe copiii și pe tinerii noștri care vor să performeze și să lupte pentru viitorul lor. Educația este extrem de importantă pentru comunitatea noastră, în particular, și pentru societate, în general. Dar, educația poate fi încurajată doar prin investiții în tot ceea ce înseamnă infrastructura școlară, pentru că, este important să le oferim copiilor noștri și cadrelor didactice siguranță și condiții moderne de studiu”, spune primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin.

”Fără educație și cultură dispărem ca popor”

Primarul Narcis Constantin a subliniat că principalul obiectiv al celor patru ani în fruntea primăriei orașului Măgurele a fost investiția în educație și în cultură.  ”De ce investiție în educație și în cultură? Pentru că fără educație și cultură dispărem și ca popor și ca entitate, nu avem nicio șansă pe viitor. Strategia de investiție pentru educație și cultură a fost una etapizată pentru următorii patru ani. Începând din 2016, ne-am tot făcut o strategie de investiții în funcție de etapele pe care trebuia să le parcurgem. În primă fază, am făcut un plan de activități culturale, l-am respectat. Am avut diverse spectacole, diverse evenimente în care am marcat momentele importante, istorice, începând cu 1 Decembrie – Marea Unire, 24 ianuarie, dar am avut și activități distractive, cum a fost  spectacolul de Crăciun”, a declarat primarul.

Acesta a fost contextul care a condus la deschiderea unui club al copiilor, care să le permită celor mici accesul la activități extrașcolare, adică acea formă de educație care nu este accesibilă în familie: dansuri populare, sport, dansuri  sportive, cursuri de chitară, de teatru, canto. ”Scopul nostru nu este să scoatem vedete, să facem din copiii din Măgurele actori sau dansatori. Ideea este ca atunci când vor ajunge la maturitate să aibă un bagaj de cunoștiințe pe care să le păstreze până la sfâștitul vieții. Sunt sigur că un băiat care cântă la chitară este mai bine văzut în societate, la fel o fată care știe să danseze un vals. Cred că oamenii care primesc o educație extrașcolară au un plus valoric pe parcursul vieții. Cursurile sunt gratuite, se fac într-o școală veche din Nefliu care a fost reabilitată complet, are patru săli de clasă extraordinar de frumoase”, ne-a spus primarul.

În paralel cu activi­tățile extrașcolare, extraculturale, primarul a dorit să reamintească faptul că au fost reabilitate absolut toate parcurile din Măgurele. Sunt moderne și îi așteaptă la relaxare nu doar pe cei mici, ci și pe părinți și bunici. În acest context, nu trebuie uitată nici baza sportivă care trebuia reamenajată. ”Am făcut un club sportiv în care sunt înscriși  110 copii la cursuri de fotbal. Stadionul este modern, cu nocturnă.

Casa de Cultură a fost reabilitată și face parte din aceeași strategie. A fost inaugurată pe 1 decembrie 2018 și am decis să se cheme Casa de Cultură 1 Decembrie 1918, deoarece a  fost ­inaugurată la 100 de ani de la Marea Unire. Vom da o hotărâre de consiliu în acest sens. În paralel, la fosta școală de la Aluniș, o școală foarte frumoasă care am înțeles că a fost construită în  anul 1910, construim și un centru cultural. Așteptăm idei de la cetățeni și de la oameni interesați. Ne-am gândit să organizăm un muzeu al orașului și o sală decorată cu motive populare românești pentru un centru de dezvoltare personală, unde să se țină ­cursuri pentru diverse categorii sociale. Tot acolo se vor putea ține și ceremonii de căsătorie, pentru că există un spațiu generos, dar și o curte cu verdeață și cu foișor”, a subliniat edilul.