În comuna Domnești urmează să fie înfăptuită o nouă investiție importantă pentru comunitate – o sală de sport școlară construită conform celor mai moderne și exigente norme, de care vor beneficia elevii Școlii gimnaziale „Gheorghe Corneliu”, din localitate.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 506, ediția print

La începutul lunii iunie a fost semnat contractul de achiziție publică având ca obiect Proiectarea și execuția lucrării intitulate ”Sală de sport școlară și intervenții de reparare + reconformare clădire existentă vestiare teren de sport Școala gimnazială Gheorghe Corneliu, comuna Domnești, județul Ilfov”. Altfel spus, pentru elevii comunității din Domnești va fi construită o sală de sport modernă, multifuncțională, care va dispune și de vestiare noi, amenajate conform rigorilor și normelor legale ce privesc competițiile sportive. Potrivit termenului prevăzut în contract, realizarea acestui obiectiv ar trebui să producă în 8 luni de la data emiterii Ordinului de incepere.

Acces facil pentru persoanele cu dizabilități

După cum ne-a declarat primarul comunei Domnești, Adrian Ghiță, amplasamentul se află situat în zona centrală a localității Domnești, imediat în spatele clădirii Școlii gimnaziale ”Gheorghe Cor­neliu” și lângă clădirea existentă a vestiarelor.

Clădirea, care va avea o sală multifuncțională cu capacitate de circa 160 de persoane, va fi prevăzută cu rampă și acces pentru persoane cu dizabilități, grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilități, depozit pentru materiale sportive și echipament, precum și vestiare cu dușuri și grupuri sanitare pentru echipe și oficiali.

Primarul Adrian Ghiță ne-a explicat că școala gimnazială existentă a mai fost extinsă o dată de la construirea ei, dar conformația sa actuală nu mai permite extinderea cu o sală multifuncțională nouă.

Clădirea existentă a școlii gimnaziale este în regim de înălțime P+1E, realizat parțial în sisteme constructive proprii anilor 1960-1970. Prima extindere nu a ținut cont de noua legislație de proiectare seismică și a fost deja consolidată (elementele verticale ale parterului).

”Soluția propusă este realizarea unui corp independent de clădire nou pentru o sală multifuncțională și legarea/alipirea lui cu corpul de clădire existent al vestiarelor bazei sportive, lăsate în paragină, deși au fost construite în ultimii 10 ani”, a precizat edilul.

Ocuparea noului complex de clădiri va fi în mod curent de 4-6 ore/zi și maximum 8-10 ore pe zi pentru programul de pregătire suplimentară „after-school”.

Noul corp de clădire va avea un parter înalt pentru sală multi­funcțională, prevăzut a fi realizat parțial din structură de beton armat (fun­dațiile, placa parterului si stâlpii) și parțial din structură metalică cu închideri termoizolante ale pereților și nivelatorii, precum și conformată din punct de vedere al securității la incendiu.

În sala multifuncțională vor avea loc manifestări sportive si culturale

Primarul ­comunei Domnești ne-a mai menționat că, potrivit noilor activități, stabilite prin aria curriculară corespunzătoare, sunt necesare spații suplimentare pentru acestea, (formarea de competențe care presupun activități de tip „cerc de studiu” sau „cabinet” sau „sportive”). ­Altfel spus, sunt necesare spații pentru activități cu un număr limitat de elevi și cadre didactice, respectiv spații pentru festivități, întreceri sportive ce presupun un număr mare de persoane participante, echipe și spectatori sau asistență părinți pentru performanța elevilor etc.

”Cum școala nu are spații pentru astfel de activități, s-a luat hotărârea realizării unei săli multifuncționale, astfel încât să se poată desfășura aceste activități cu acces limitat ca timp, dar mari ca spațiu, din cauza dotărilor și echipamentelor necesare”, a încheiat primarul Adrian Ghiță.