Primarul Alexandru Neacșu se poate mândri în mandatul său cu finalizarea unui număr ridicat de lucrări importante, despre care este convins că au contribuit masiv la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor, mai ales că implementarea proiectelor s-a făcut după consultarea prealabilă a locuitorilor, astfel încât  tot ceea ce înseamnă modernizare în comună să se realizeze conform nevoilor de confort  și siguranță ale beneficiarilor direcți, adică tunărenii.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 515, ediția print

Atenția primarului Alexandru Neacșu este acordată deopotrivă celor două sate, Dimieni și Tunari, chiar dacă întinderea lor diferă. Pentru ambele așezări, edilul a gândit, alături de echipa sa de la primărie, proiecte menite să îmbunătățească infrastructura rutieră, să ajute la introducerea utilităților, la ridicarea gradului de performanță în învățământ și să faciliteze accesul la servicii medicale optime. Evident, nici zona de relaxare nu a fost uitată.

Vorbind despre satul Dimieni, primarul Alexandru Neacșu ne-a spus că o problemă importantă, care a presupus atenție deosebită din partea administrației, a fost cea privind semnalizarea trecerii de cale ferată. ”Am realizat un grup de lucru, compus din Primăria Tunari, Primăria Balotești, CJ Ilfov și Căile Ferate Române, în care am solicitat expres realizarea unei bariere. Analiza a evidențiat că în proximitate nu există gări electrificate, deci nu s-a putut amplasa o barieră. S-a decis varianta de semnalizare luminoasă, pe ambele părți ale barierei, urmând ca, în viitor, pe fondul lucrărilor privind accesul rutier și feroviar în Aeroportul Internațional  Otopeni, trecerea să se facă prin subteran”, a explicat edilul.

În contextul reabilitării drumurilor, primarul a menționat asfaltarea străzilor Ocolului și Islazului. Împreună cu CJ Ilfov s-a asfaltat și drumul județean dintre Tunari și Dimieni, care avea un grad ridicat de uzură. Rețeaua de iluminat public a fost și ea extinsă și reabilitată, prin înlocuire cu lămpi de iluminat de tip LED. De asemenea, satul Dimieni a beneficiat și de creșterea numărului de stații de autobuz, în zonele respective drumurile fiind asfaltate. În colaborare cu CJ Ilfov, au fost marcate și treceri de pietoni, semnalizate cu semnale luminoase și marcaj reflectorizant. 

Un alt proiect important pentru Dimieni se referă la afterschool. Proiectul, realizat cu fonduri europene, a inclus și amenajarea unui parc, unde toți copiii din Dimieni, nu doar cei care vin la aftershool, au acces nelimitat pentru a desfășura activități recreative.

Dezvoltatorii au permis amenajări moderne

Pentru că are o întindere mai mare și un număr ridicat de locuitori, satul Tunari a beneficiat de mai multe investiții. ”Am avut un pic de viziune și am susținut amenajarea unei intrări moderne în localitatea Tunari. A fost posibilă prin investiția Lidl în zonă, dezvoltator care a construit un magazin pe teritoriul localității noastre. Amenajarea accesului la magazin a dat naștere unui sens giratoriu. Ulterior Carbogaz a deschis o stație de carburanți în zonă, astfel că după apariția celor două investiții, CJ Ilfov, împreună cu CNAIR, au reamenajat sensul giratoriu prin turnarea unui strat de asfalt și demarcarea acestui sens giratoriu, inclusiv breteaua ce iese în centura existentă a Ilfovului. La intrarea în Tunari, prin asociere cu CJ Ilfov, am realizat rețea de apă pluvială, cu colectare în stații de colectare pe cărbune. Rețeaua de apă pluvială a fost extinsă până în dreptul stadionului, pe lungimea DJ dintre intrarea dinspre pasajul Voluntari, până la terenul de sport. În zonele în care s-a realizat rețea de apă pluvială, drumul județean a fost amenajat cu două benzi pe sens, o bandă a rămas pentru circulația auto, iar cealaltă permite circulație auto, dar și circulație biciclete, fiind amenajate și zone de parcare temporară în fața obiectivelor sau a locuințelor”, a spus Alexandru Neacșu.

Tot pe drumul jude­țean, s-au amenajat trotuare și marcaje noi de treceri de pietoni, cu semnalizare permanentă. De-a lungul acestui drum au fost instalate și semafoare cu intermitență, cu precădere în zone în care se poate rula obligatoriu la dreapta. O investiție similară a fost făcută pentru zona de drum județean Ștefănești-Tunari-Otopeni, cu trotuare pe ambele părți, covor asfaltic până în zona semaforului. De la semafor, pe o lungime de 1.000 de metri, a fost realizat și sistemul de ape pluviale și trotuare, pe ambele părți. Din lipsă de finanțare, lucrările s-au oprit, dar imediat ce vor fi identificate noi resurse, extinderea rețelei de ape pluviale, asfaltarea și amenajarea cu trotuare se va face până la Otopeni. 

”Pe drumul județean ce leagă comuna Tunari de orașul Otopeni, fiind o zonă care s-a dezvoltat foarte mult și rezidențial, la solicitarea cetățenilor, am solicitat CJ Ilfov înființarea de noi treceri de pietoni langă stațiile de autobuz, cât și semnalizarea acestora cu semnale luminoase și montarea unor limitatoare de viteză. La granița cu Otopeni, avem proiecte de dezvoltare și de modernizare a legăturii dintre localitățile noastre”, ne-a spus primarul, care a adăugat că numeroase străzi au fost deja asfaltate. Un mare beneficiu, având în vedere că deserveau un număr foarte mare de gospodării. De menționat străzile Codrului, Intrarea Pădurii, Pinului, Revoluționarilor, Ceair, Balta Pasărea, Pelicanului. Totodată, pentru Cartierul Tineretului, unde sunt 500 de locuri de case, a fost creat și realizat un proiect de sistematizare ce a presus realizarea rețelei de ape pluviale, asfalt, trotuare, rețea de gaze și iluminat public, dar și de dezvoltare a sistemului de utilități, adică alimentare cu gaze și curent electric. O altă investiție majoră din Cartierul Tineretului se referă la asfaltarea străzii Balta Pasărea, care face legătura dintre DJ Pipera-Tunari-Dimieni și DJ Tunari-Ștefănești, creând o adevărată promenadă cu lungime de 2.000 metri, cu locuri de parcare și zone de relaxare. Drumul este prevăzut și cu sistem de colectare a apelor pluviale și trebuie subliniat că el nu deservește doar Cartierul Tineretului sau zona de tranzit, ci și toate proprietățile private din zona învecinată.

În Cartierul Tineretului a început și construcția unui complex de 20 locuințe sociale, despre care ziarul nostru a relatat în numerele anterioare, cu apartamente și garsoniere pentru personalul didactic, cadrele medicale și pentru personalul militar.

În acest context, primarul Alexandru Neacșu a dorit să semnaleze că toate proiectele comunei au fost făcute ținând cont de părerile cetățenilor, iar dezvoltarea comunei se face de comun acord cu locuitorii. 

Tot în satul Tunari, a fost modernizat Teatrul de vară, prin reabilitarea efectivă a scenei și a spațiului din jur, prin turnarea unui covor asfaltic pe platforma comunei Tunari, cât și achiziționarea de tribune. Tribune cu 1.000 de locuri au fost amlasate și la stadion, care dispune și de gazon nou pentru a se putea juca fotbal în condiții optime. 

Parcul central a fost extins prin amenajarea unui teren viran, iar acum se bucură din plin de el mai ales copiii, pentru activități recreative, grație locurilor de joacă moderne. Dezvoltarea spațiului verde ocupă un loc la fel de important pe lista primarului, motiv pentru care a susținut inițiativele ONG-urilor și astfel s-a reușit  plantarea a peste 1.200 de copaci, atât în parc cât și pe marginea Bălții Pasărea.

Iluminat public modern și monitorizare video

În cei patru ani de mandat, a fost înlocuit iluminatul public pe raza localității atât în satul Tunari, cât și în satul Dimieni. ”Ne mândrim că gradul de înlocuire pe sistem de iluminat LED s-a realizat în proporție de 99%. La fel, monitorizarea video s-a realizat cu bine, deoarece localitatea se extinde permanent și am constatat că rata de infracționalitate s-a redus sub 50% datorită acestor camere. În plus, am văzut că am devenit utili localităților din zonă, unde au avut loc diferite incidente și sistemul nostru de monitorizare video a permis identificarea unor posibili infractori”, a spus edilul.

Cadastrul sistematic, un beneficiu pentru investiții

Programul Național de Cadastrare Sistematică este în plină desfășurare în comuna Tunari. ”Am trecut de 50% din efectuarea acestui program pe toată raza localității. Proiectul a fost foarte bine primit de cetățenii proprietari ai localității, deoarece s-au rezolvat și se rezolvă multe probleme conflictuale, dorite sau nedorite, intenționate sau neintenționate ­între cetățeni. În timp, au fost foarte multe conflicte juridice care au ajuns în instanță, pe care astfel ­le-am rezolvat. Definitvarea cadastrului sistematic înseamnă și pregătirea zonelor viitoare de investiții”, a precizat primarul. 

Gospodăria comunală, în plină dezvoltare

Organizarea societății de gospodărie comunală și-a dovedit beneficiile. Activitatea acesteia este într-un proces de dezvoltare continuă. ”Am început cu o singură mașină, acum 4 ani, avem acum două mașini de ridicare a gunoiului, plus perie de stropit, de făcut curățenie pe marginea drumului, și o mașină pentru pubele. Previzionăm să achiziționăm un tocător de masă lemnoasă, pentru a putea ridica de la toți locuitorii resturile vegetale”, ne-a spus Marian Ion, administratorul comunei Tunari. Acesta a precizat că a fost amenajată o platformă de selectare a materialelor de construcție și există intenția de achiziționare  a unui utilaj pentru deszăpezire și pentru toaletarea drumurilor comunale prin tunderea vegetației.

Atenție specială pentru învățământ

În ultimii patru ani, educația a fost permanent în atenția primarului și a echipei sale, fiind derulate proiecte pentru toate formele de învățământ din comună. Pentru afterschool-ul din Dimieni s-a amenajat o sală de calculatoare modernă, cu echipamente de ultimă generație. La Școala Tunari au fost modernizate toate sălile de clasă, au fost achiziționate videoproiectoare și mobilier nou pentru elevi. Toate sălile de clasă au fost dotate cu table inteligente și laptop. Primăria a susținut de altfel, toate proiectele educaționale, s-au ținut sebări și au fost organizate concursuri.

Grădinița cu program prelungit a intrat într-un proces amplu de reabilitare, prin renovare completă în exterior și interior, inclusiv schimbarea mobilierului. Practic, copiii vor beneficia de o grădiniță nouă, din acest an școlar.

Pentru grădinița cu program normal, anul trecut a fost semnată recepția finală. S-a făcut extindere cu patru săli de clasă pentru a putea desfășura activitatea în condiții normale și a face față cererilor de înscriere, din ce în ce mai ­mari. Lângă grădiniță a fost amenajat un miniparc de joacă pentru copii, cu tartan, tobogan, castele și tot felul de jucării. 

Pentru că există și foarte multe solicitări din partea mamelor cu copii foarte mici, începând cu acest an școlar a fost prevăzută și amenajarea unei clase pentru creșă. Să nu uităm că în comuna Tunari, potrivit ultimului recensământ, sunt înregistrați 7.000 de locuitori, dar în realitate trăiesc peste 10.000 de persoane.

Acces rapid către București

În privința transportului în comun, primarul ne-a spus că s-a străduit pe parcursul mandatului să aducă STB în Tunari, pentru legătura cu Capitala. ”Am făcut numeroase adrese către primarul general, am încercat prin oamenii din partid, prin PNL unde sunt membru și, într-un final, am reușit să aducem în Tunari, începând cu data de 8 august, linia 135. Este foarte important de știut că în momentul în care ieși din Tunari, fiind pasager în autobuzul liniei 135, cobori la prima stație care este comună cu 301 din București, care merge spre zona centrală, existând acces facil spre Băneasa – Dorobanți sau Piața Romană. O facilitate considerabilă, așadar, pentru cetățenii care pot ajunge mult mai ușor și rapid în București, cu costuri mult reduse, având în vedere că pot renunța la autoturismul personal în favoarea autobuzului.

Chiar dacă le menționăm la sfârșitul articolului, nu înseamnă că sunt realizări mai puțin importante. Ne referim la stația de epurare, gospodăria de apă și cei 18 kilometri de rețea de apă-canal care au fost realizate în 2015, printr-un proiect pe fonduri europene. Extinderea rețelei a inclus și străzi precum Petre Ispirescu, George Coșbuc, Intrarea Pădurii, existând și un proiect prin POIM care va permite finalizarea acestor lucrări cu ajutorul CJ Ilfov și Apă – Canal Ilfov. 

Primarul Alexandru Neacșu a investit foarte mult și în plan spiritual pentru Biserica ”Sf. Martiri Brâncoveni”. Este o construcție nouă pentru care s-a alocat o sumă uriașă de bani, fiind vorba mai degrabă despre o catedrală. Pictura interioară este finalizată în proporție de 95%, iar primarul și-a asigurat cetățenii că există un proiect similar și pentru satul Dimieni.