Mare bucurie duhovnicească s-a așternut miercuri, în Catedrala Patriahală. Ca în fiecare an, ziua de 30 septembrie a fost dedicată Preafericitului Părinte Daniel. S-au împlinit 13 ani de la întronizarea sa ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost omagiat printr-o ceremonie frumoasă, deosebită.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 519, ediția print

La ceas aniversar, lăcașul sfânt s-a umplut de rugăciune, frumoase cântări bisericești și momente înălțătoare ale sufletului, aducătoare de lumină. În semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române (BOR), asupra poporului român și a Preafericirii Sale, în cei 13 ani de slujire patriarhală, s-a început cu o slujbă specială de Te Deum. Înalți demnitari, credincioși, oameni de seamă l-au felicitat și i-au mulțumit pentru dragostea părintească și purtarea de grijă arătate în toți acești ani de slujire și păstorire la cârma BOR. Mai mult, pentru că traversăm o perioadă foarte grea, cu mari încercări, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a primit felicitări din partea autorităților statului pentru deciziile luate în perioada pandemiei și pentru gestionarea înțeleaptă a tensiunilor apărute în starea de urgență. 

Sfântul Sinod și înalți demnitari, elogii aduse Întâistătătorului BOR 

Ceremoniile de miercuri au debutat în Catedrala Patriarhală cu Sfânta Liturghie, oficiată de Episcopul Tulcii, Visarion, după care a fost săvârşită slujba de Te Deum. Episcopul Visarion a elogiat activitatea „dinamică” pastorală şi misionară a Patriarhului Daniel în cei 13 ani de slujire patriarhală. La evenimentele dedicate Patriarhului României au participat membrii Sfântului Sinod, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, secretarul de stat Victor Opaschi, alţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice. De asemenea, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei au fost prezentate mesaje din partea reprezentanţilor autorităţilor de stat şi a altor instituţii publice. 

Cum a schimbat Patriarhul Daniel, biserica și societatea 

“Dintre rodirile cuantificabile, reprezentative pentru acești 13 ani sunt construirea și renovarea lăcașelor de cult în paralel cu activitatea filantropică de neegalat a Bisericii. Catedrala Națională încununează construcția de biserici, iar cele 815 instituții și servicii sociale concretizează filantropia. Peste 210 milioane de euro a investit Biserica din 2007 până azi în domeniul social-filantropic. Din altă perspectivă, putem trece în revistă canonizarea a 33 de români, înființarea a patru noi episcopii în diaspora, înființarea Centrului de Presă Basilica ș.a. Unii ar crede că aceste cifre sunt simple obiective pe care Biserica se ambiționează să le atingă. De fapt e o responsabilitate și o dominantă în tradiția Bisericii, care a lipsit în perioada comunistă, iar acum intră în normal: aceea de a uni Liturghia cu filantropia. Continuând mandatul înaintașilor, Preafericitul Părinte Daniel a fost foarte atent la nevoia de educație și catehizare a tinerilor. Reprezentative în acest sens sunt proiectele „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala!”. Pot fi adăugate la acest capitol inițiativele pentru predarea disciplinei Religie și cele privind organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar. De asemenea, în perioada pandemiei, Biserica a donat peste patru mii de tablete și alte dispozitive electronice elevilor şi cadrelor didactice. O imagine la zi a activității Bisericii poate fi văzută în cel mai recent raport prezentat la Ședința anuală a Consiliului Național Bisericesc”, scrie basilica.ro. 

Mesajul Patriarhului, către poporul român

„Numai lucrarea împreună, sinceră și cu credință ne ajută să simțim binecuvântarea lui Dumnezeu”

La ceas de mare sărbătoare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a îndemnat lumea la mulțumire permanentă lui Dumnezeu, pentru că „trăim permanent din ajutorul, milostivirea Lui şi simţim binecuvântarea Sa”. De altfel, Întâistătătorul BOR a și precizat că, în cei 13 ani de slujire, a simţit binecuvântarea Domnului mai ales prin lucrarea în comuniune, alături de membrii Sfântului Sinod, ajutaţi fiind de cler, de credincioşi şi de autorităţile centrale şi locale de stat, spre binele poporului român.

„Aceşti ani de slujire ne-au arătat că, atunci când ne aşteptăm reciproc şi ascultăm împreună de Hristos Domnul, rezultatul acestor ascultări smerite se transformă în lucrări vizibile şi tainice. De aceea, am constatat că lucrarea Sinodului împraeună a fost şi rămâne cea mai mare binecuvântare de la Dumnezeu. Numai lucrarea împreună, sinceră şi cu credinţă, însoţită de smerita dărnicie spirituală şi materială, ne ajută să simţim binecuvântarea lui Dumnezeu şi bucuria lucrării cu harul Prea Sfântului Duh. (…) Biserica trebuie să se ocupe nu numai de credincioşii care rămân în ţară, ci şi de cei care din motive economice au plecat în străinătate. Astfel, constatăm că avem 29 de eparhii în ţară şi 13 în afara graniţelor ţării noastre”, a spus Întâistătătorul BOR, la ceremoniile aniversare organizate de BOR cu prilejul marcării a 13 de ani de la întronizarea sa ca Patriarh. De asemenea, PF Daniel a amintit ridicarea la rang de episcopie a mai multor eparhii, unele vechi de 500 de ani, care au intensificat apoi activitatea pastorală, misionară şi edilitară, precum şi înfiinţarea de noi eparhii în străinătate, în Europa de Nord, în Spania şi Portugalia, în Australia. Înaltul ierarh a evocat şi activitatea şcolilor teologice şi a vorbit despre „încercarea” prin care a trecut Biserica în timpul stării de urgenţă decretate ca urmare a epidemiei de COVID-19, când pastoraţia a trebuit să fie una diferită. „Această încercare a făcut ca preoţii noştri să preţuiască şi mai mult prezenţa credincioşilor la biserică după ce a trecut starea de urgenţă şi s-a permis venirea credincioşilor ca să participe fizic la slujbele Bisericii, dar şi apreciere din partea credincioşilor mireni. Aşa se constată că, în fiecare duminică, aici, pe Dealul Patriarhiei, sunt aproape de două ori mai mulţi credincioşi decât erau înainte de pandemie. (…) Prin această experienţă constatăm că adesea prin cruce vine bucuria. După ce am început prin încercări şi am arătat fidelitate, credincioşie faţă de Hristos şi faţă de Biserica Sa, simţim şi bucuria regăsirii, reîntâlnirii şi a unei coperări, conlucrări mai profunde”, a subliniat Patriarhul Daniel.

La mulți ani binecuvântați, Preafericite Părinte Patriarh!

În semn de prețuire și recunoștință pentru întreaga slujire, cu prilejul acestei frumoase cinstiri, îi urăm și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sănătate, bucurie și ajutor sfânt în toate! La mulți ani binecuvântați, Preafericite Părinte Patriarh! 

Foto: Basilica.ro