Vineri, 23 octombrie, au fost convocați, prin Ordinul Prefectului județului Ilfov nr. 526/21.10.2010, consilierii aleși în comuna Cernica, la alegerile locale din 27 septembrie 2020, pentru ceremonia de constituire a Consiliului Local Cernica.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 522

Prefectul județul Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a început ceremonia felicitând consilierii aleși. ”Oamenii au investit în dvs. foarte multă încredere, speranță și sunt convins că alături de domnul Apostol Gelu, primarul reales al comunei Cernica, veți face tot ceea ce ține de puterea dvs., cunoștințele, dispoziția, eforturile la care sunteți dispuși, pentru binele locuitorilor acestei comune. Veți depune un jurământ care, în puținele cuvinte rostite are o esență deosebită. Să nu îl uitați și, în permanență, atunci când veți participa la ședințe, când vă veți gândi la proiecte, când veți negocia, să vă gândiți că jurământul a fost depus și rămâne cel puțin patru ani de mandat. Aici, la Cernica, au început, s-au terminat și vor fi mai multe proiecte de dezvoltare. Împreună cu dl. primar sunt convins că le veți duce la bun sfârșit, pentru binele cetățenilor”, a spus prefectul.

Conform procedurii, reprezentantul Primăriei Cernica cu atribuție de secretar al comunei a dat citire ordinului prefectului și a anunțat că ședința este condusă de consilierul local decan de vârstă, în persoana doamnei Eugenia Tudor, cu ajutorul a doi consilieri tineri. Conform prezenței, au fost declarați aleși 17 consilieri locali, fiind prezenți la ceremonie 14, iar 3 consilieri aleși au fost invalidați ca urmare a cererilor și neîndeplinirii condițiilor pen­tru validare.

Secretarul general al comunei Cernica a prezentat încheierea pronunțată de către Judecătoria Cornetu privind validarea consilierilor locali aleși. Prin încheierea dată în ședința din camera de consiliu, din data de 16.10.2020, de către Judecătoria Cornetu, în dosarul 12292/1748/2020, privind validarea mandatelor de consilieri, instanța a dispus: ”validează mandatele consilierilor locali Vasile Florin, Dumitrache Petra, Niță Gheorghe, Tudor Eugenia, Grigore Florin, Ioniță Mihai, Dumitrică Paul, Vasile Constantin, Tache Vasile, Nica Ion, Voicu Ion, Marcu Gheorghe, Istrate Aurica, Al Jashi Isam pentru Consiliul Local Cernica. Invalidează mandatele consilierilor locali Apostol Gelu, Dinu Vasile şi Nicola Marian Liviu, întrucât au renunțat la mandate”, potrivit încheierii de ședință.

În ordine alfabetică, consilieri aleși și validați de Judecătorie au depus jurământul, cu mâna pe Biblie și pe Constituția României. După ce Consiliul Local Cernica s-a constitut legal, primarul ales, validat de instanță prin hotărâre definitivă, Gelu Apostol, a depus, la rândul său, jurământul de credință. În final consilierilor locali și primarului reales li s-au adus la cunoștință prevederile legii privind conflictul de interese pentru aleși locali.

Potrivit prevederilor noului Cod Administrativ, în prima ședință a Consiliului Local, prin vot secret, cu majoritate absolută, se va alege din rândul membrilor Consiliului Local Cernica, la propunerea primarului sau a consilierilor locali, viceprimarul comunei.