România, și implicit județul Ilfov, se află în plină campanie de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, dar și în plină pandemie, care a luat o nouă întorsătură tragică după ce, la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, din Capitală, vineri dimineața, în urma unei explozii care s-a produs ­într‑unul dintre saloanele aflate la parterul Pavilionului 5, patru persoane au fost găsite carbonizate, iar alte patru au decedat ulterior pe fondul unor complicații.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 534, ediția print

România a fost marcată în ultimele zile de o nouă tragedie sanitară, asociată pandemiei de coronavirus. Vineri dimineața, întreaga opinie publică a fost zguduită de vestea producerii unui puternic incendiu, la parterul Pavilionului 5, din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, considerat un fel de cartier general al luptei împotriva COVID-19 și etalon al serviciilor de sănătate pentru bolile infecțioase, deci implicit pentru tratarea pacienților bolnavi de coronavirus. În urma incendiului, patru pacienți au fost găsiți carbonizați, iar patru decese asociate acestui eveniment s-au produs ulterior. La Spitalul ”Matei Balș” a fost activat Planul roșu de intervenție, în zona respectivă aflându-se internate la acel moment în jur de 100 de persoane.

Toți pacienții care au fost internați în pavilionul 5 erau conectați la oxigen, fiind pacienți bolnavi de coronavirus, în stadiu mediu spre sever. La fața locului au acționat ambulanțe, autospeciale, un spital mobil și unități de descarcerare. Pacienții răniți au fost preluați de ambulanțe și transportați la alte spitale.  Cadrele medicale care erau de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul de la Institutului „Matei Balș” au fost chemate la audieri, deoarece în legătură cu izbucnirea incendiului a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București. Potrivit primelor cercetări, s-ar părea că incendiul ar fi fost provocat de suprasolicitarea instalațiilor electrice, mulți aparținători acuzând faptul că pacienții sufereau de frig în saloane și în consecință fiind folosite și aparate de încălzire suplimentare.  Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată, avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).  Pompierii au constatat că la fața locului s-a prods un incendiu cu flacără deschisă la parter, care cuprinsese o suprafață de 100 – 120 mp. Patru saloane erau afectate, iar arderea era generalizată, cu posibilități de extindere, a spus comandantul intervenției. S-a intervenit în interior și exterior cu 24 de echipaje, patru descarcerări și 10 microbuze pentru transport persoane. Medicul Bogdan Oprița a spus că au fost 38 echipaje de prim ajutor, șase de terapie mobilă, cinci de victime multiple. Au fost mobilizați 100 de medici și asistenți suplimentari pentru a interveni. Au fost evacuate 44 de persoane către spitalele de urgență Floreasca, Universitar, Sf. Ioan și Pantelimon și  Institutul ”Marius Nasta”.  În ­cursul zilei de vineri, la ”Matei Balș” au ajuns coordonatorul DSU Raed Arafat, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, prefectul Traian Berbeceanu, precum și președintele Klaus Iohannis.

Cazuri noi în scădere, dar tulpina britanică stârnește îngrjorare

Între timp, pandemia de coronavirus continuă să alimenteze statisticile. Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor raportate zilnic pare să fi scăzut semnificativ în ultima perioadă, preocuparea specialiștilor este îndreptată spre noua tulpină din Marea Britanie. În acest caz, numărul îmbolnăvirilor este extrem de scăzut, dar specialiștii sunt îngrijorați de faptul că în mai multe zone din România există suspiciunea infectărilor cu noua tulpină la persoane care nu au călătorit în Marea Britanie, ceea ce indică deja o transmitere comunitară a acestei forme de virus. Potrivit ultimelor date oficiale, raportate până luni, ora 13.00 pe teritoriul României au fost confirmate 730.056 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre acestea, 675.767 au fost declarate vindecate. Din totalul cazurilor de îmbolnăviri înregistrate în județul Ilfov, au fost raportate 28.623, incidența raportată în ultimele 14 zile fiind 2,57 în Ilfov. Din păcate, conform aceleiași raportări, de luni, ora 13.00, 18.402 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat la nivel național.

Aproape 15.000 de persoane vaccinate în Ilfov

În tot acest context, campania de vaccinare împotriva COVID-19 continuă la nivel național, astfel că, potrivit datelor puse la dispoziția ­CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 01 februarie, ora 17.00, indică faptul că numărul total de doze administrate de vaccin împotriva ­COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) a fost de 721.184, la un număr de  598.135 persoane din care  475.086 persoane vaccinate cu 1 doză, 123.049 persoane vaccinate cu 2 doze.

Conform raportărilor, numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 începând cu data de 27 decembrie 2020 în județul Ilfov este de 14.917, dintre care cu prima doză 3.035, la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea și 2.542, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov,  iar cu cea de-a doua doză, 4.631 de  persoane la Spitalul din Buftea, 1.850 la Spitalul Județean Ilfov, 1.200 la centrul de vaccinare de la Sala de Sport ”Andreea Isărescu”, Voluntari și 1.659 la centrul Revive Health, Voluntari.

La nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020) s-au înregistrat în România, 1.880 reacții adverse comune și minore, din care 461 reacții de tip local, cu durere la locul injectării; 1.419 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie). Oficialii menționează că 9 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Campania, întârziată din lipsa de doze. Pacienți reprogramați

După avântul primelor zile de campanie, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat marți, 26 ianuarie, că persoanele care deservesc activităţi esenţiale vor fi reprogramate la vaccinare începând cu data de 28 ianuarie, decizia fiind luată ca urmare a unui deficit de doze de vaccin, care ajunge la 117.000. „Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepţionat cu circa 51,3% mai puţine doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând de fapt 93.340 doze”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă. Acesta a spus că soluţia pentru continuarea campaniei de vaccinare fără afectarea dozelor de rapel, a vaccinării persoanelor cu boli cronice, a celor de peste 65 de ani şi a persoanelor din centrele medico-sociale, centrele de dializă şi a persoanelor nedeplasabile de la domiciliu este reprogramarea, începând cu 28 ianuarie, cu 10 zile a persoanelor care deservesc activităţi esenţiale. Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că perioada dificilă pentru România este până în 15 februarie: „Este un moment pe care dorim să îl depăşim împreună, prin solidaritate, e un moment în care trebuie să avem răbdare”. Valeriu Gheorghiţă susţine că astfel de probleme au înregistrat multe ţări europene, care au decis fie decalarea vaccinărilor, fie reducerea numărului de persoane programate sau prin reducerea dozelor administrate zilnic.

Vaccinarea cu vaccinul Moderna a început pe 1 februarie

Majoritatea vaccinărilor făcute până în prezent a fost cu doze de tip Pfizer BioNTech, dar ­CNCAV a anunțat pe 27 ianuarie că începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, începe administrarea vaccinului Moderna, pentru care rapelul se realizează la 28 de zile. Totodată, începând cu data de 28 ianuarie a.c., s-a pus  în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale. Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie, cu rapel la data de 8 martie (28 zile). Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile. În ceea ce privește reprogramarea persoanelor din Etapa a II-a din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial. CNCAV a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim.Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea „Programările mele”, direct în platformă. Precizăm că pentru persoanele programate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare. Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidențiale, dializați, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost. CNCAV a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum și Procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populația planificată.

Comisia Europeană a avizat vaccinul AstraZeneca

Vineri, 29 ianuarie 2021, Comisia Europeană a luat decizia acordării autorizației condiționate de punere pe piață a celui de-al treilea vaccin împotriva COVID-19. Este vorba despre vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, recomandat anterior de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Asigurarea vaccinurilor sigure pentru europeni este prioritatea noastră maximă. Cu vaccinul AstraZeneca autorizat acum, 400 de milioane de doze suplimentare vor fi disponibile în Europa. Mă aștept ca firma să livreze aceste doze după cum s-a convenit, astfel încât europenii să poată fi vaccinați cât mai curând posibil. Vom continua să facem tot ce putem pentru a asigura mai multe vaccinuri pentru europeni, vecinii noștri și partenerii noștri din întreaga lume”.