Servicii medicale de calitate, în condiţii moderne
Sănătatea se află, alături de educație, permanent în atenția administrației comunei Domnești, motiv pentru care pe lista priorităților primarului Adrian Ghiță s-a aflat finalizarea unui obiectiv extrem de important pentru cetățeni: un nou dispensar medical. Proiectul a fost finalizat și este funcțional. Medicii de familie din vechiul dispensar s-au mutat din vechea clădire în noul spațiu și se declară mulțumiți de obiectivul realizat de primărie.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 541
Cetățenii comunei Domnești beneficiază astfel de servicii medicale de calitate, odată ce noul dispensar al comunei a devenit funcțional, obiectivul fiind amplasat în Șos. Alexandru I. Cuza nr. 83, comuna Domnești, județul Ilfov. Potrivit primarului comunei Domnești, Adrian Ghiță, primăria comunei Domnești a reușit finalizarea unui obiectiv deosebit de important pentru cetățenii comunității și mult așteptat atât de pacienți, cât și de medicii care acum pot oferi servicii de calitate în condiții moderne.
Contractul de execuție pentru ”Construire Dispensar în Comuna Domnești, Județ Ilfov”, pe terenul aflat în proprietatea comunei, având în vedere că vechiul dispensar medical nu avea spațiu suficient, a fost încheiat în 2019. Ținând cont de nevoia crescândă de servicii medicale specializate, proiectul a fost demarat cu succes și finalizat rapid, mai ales dacă ținem cont și de condiții, în contextul social-economic actual. Pentru realizarea acestui dispensar, finanțarea a fost asigurată de la bugetul local al comunei, cât și de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPEFE), prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Potrivit proiectului de investiții al acestui obiectiv, suprafața construită a noului centru medical al comunei este de 320 mp, fiind vorba despre o construcție tip regim parter.
Condiții civilizate, normale, pentru pacienți
Dr. Zinaida Constantinescu, medic primar medicină de familie în comuna Domnești, unul dintre specialiștii care își primește pacienții în noua locație, ne-a declarat că este extrem de încântată și mulțumită de condițiile oferite de Primăria Domnești în clădirea nouă, în care s-a mutat dispensarul. ”Sunt condiții deosebite, civilizate, normale, sunt condiții extraordinare, și pentru pacienți, și pentru medici”, a precizat medicul de familie.
La rândul său, dr. Elena Diaconescu, medic de familie, a adăugat că lucrează în Domnești din 1993: ”Am îmbătrânit aici, sunt medic primar pediatru, preponderent am pacienți copii. Nu credeam că o să apuc înainte de pensie să lucrez în condiții civilizate. S-a întâmplat minunea, mulțumită celor care au binevoit să acceseze fonduri. Știu că din fonduri locale nu era posibil”.
În varianta finală, dispensarul a fost prevăzut cu 2 recepții, 6 cabinete, dintre care 3 cabinete pentru medicină de familie și o sală de tratament prevăzută cu depozitare, precum și 1 cabinet stomatologic. Medicul Elena Diaconescu, fiind pediatru, are nevoie de 2 cabinete, unul pentru copii și unul pentru adulți. Dispensarul dispune de grup sanitar femei (4 lavoare, 3 closete) grup sanitar bărbați (4 lavoare, 2 closete, 1 pisoar), grup sanitar persoane cu dizabilități (1 lavoar, 1 wc), vestiare medici bărbați (zonă de schimbat, lavoar, closet, duș), vestiare medici femei (zonă de schimbat, lavoar, 2 closete, duș), oficiu medici, cameră curățenie, cameră sterilizare, cameră deșeuri (cu acces din exterior) și cameră CT.
O construcție care respectă toate normele
Cabinetele de consultații și tratamente sunt dotate cu birouri pentru medic/asistentă, scaune pentru pacienți, pat special pentru pacienți, masă pentru echipamentele medicale, depozite de tip rafturi și dulapuri, frigider, spații pentru colectarea temporară a deșeurilor și zonă special amenajată cu lavoar. Oficiul destinat medicilor a fost amenajat cu dulapuri de bază cu blat termorezistent cu spălător, dulapuri suspendate, frigider și masă cu scaune pentru 4 persoane. Camerele de igienizare și curățenie au fost prevăzute, pe lângă lavoare, și cu dulapuri pentru depozitarea materialelor pentru mentenanță. Proiectul a presupus și realizarea unei parcări, dar și amenajarea curții din jurul dispensarului cu alei pietonale și spații verzi (suprafață 779 mp).
Primarul Adrian Ghiță a dorit să sublinieze că la realizarea construcției s-au respectat toate normele ISU, iar înainte de începerea lucrărilor au fost solicitate toate avizele necesare, pentru a respecta toate standardele medicale în vigoare. De dotările din cabinet s-au ocupat medicii, în funcție de necesitățile impuse de serviciile medicale oferite pacienților.
Clădirea veche a dispensarului va fi transformată, după reabilitare, în unitate de primiri urgente (UPU).