Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române face apel la credincioşii din întreaga țară să sporească rugăciunea, în cea mai grea perioadă a pandemiei de COVID-19. În condițiile creşterii alarmante a numarului cazurilor de coronavirus, Patriarhul României îndeamnă oamenii să asculte sfaturile medicilor şi să respecte măsurile de protecție sanitară. Toate acestea au fost transmise populației de către Preafericirea Sa, printr-un mesaj dat pu­blicității de Basilica.ro, pe care îl prezentăm şi noi, integral, în cele ce urmează! 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 571, ediția print

“În această perioadă extrem de grea, când ţara noastră se confruntă cu cel mai intens val al pandemiei, care sufocă secțiile ATI ale spitalelor, Patriarhia Română îndeamnă stăruitor pe toţi credincioşii şi pe toţi clericii săi să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor. Viaţa şi sănătatea, fiind daruri primite de la Dumnezeu, trebuie păstrate şi cultivate cu multă grijă, smerenie şi înţelepciune, spre binele personal, al familiei şi al societăţii în care ne aflăm”, a transmis Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica a intensificat rugăciunea şi filantropia

De altfel, este cunoscut faptul că, pentru protejarea sănătății oamenilor, de la debutul pandemiei şi pană în prezent, Biserica a intensificat rugăciunea şi filantropia. Astfel, în tot acest timp, în toate unitățile de cult din țară s-au făcut rugăciuni speciale pentru încetarea molimei. Asemenea rugăciuni au fost rostite inclusiv în Catedrala Patriarhală, din Bucureşti. Tot în Capitală au fost organizate procesiuni cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Procesiuni similare au fost organizate şi în lăcaşele sfinte din Arhiepiscopia Iașilor (Iași, Neamț şi Botoşani, 5 aprilie 2020), Arhiepiscopia Târgoviștei (Târgoviște, 14 aprilie 2020), Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului (Curtea de Argeș, 21 aprilie 2020) etc. De asemenea, în data de 20 iunie 2020, preoții din Protopopiatul Ilfov Nord au scos din Mănăstirea Căldărușani, în procesiune religioasă, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și moaștele a doi mari sfinți, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul și Sfântul Mare Mucenic Artemie. Clericii au invocat sfinții în rugăciuni pentru încetarea epidemiei şi pentru ocrotirea localnicilor în fața molimei.  

Peste 135.000 de persoane vulnerabile social, ajutate de voluntarii Patriarhiei   

Raportul General de Activitate al Bisericii Ortodoxe Române pe anul 2020, intitulat “În luptă cu pandemia, Biserica a intensificat rugăciunea, filantropia și protejarea sănătății oamenilor”, evidențiază faptul că, anul trecut, Biserica a înregistrat o creștere a cheltuielilor cu 17,6%, respectiv 5,7 milioane euro, față de anul 2019. Mai exact, aceasta a cheltuit 38 de milioane de euro pentru a veni în sprijinul românilor, în anul pandemiei. “De la ajutor financiar ori material, la trimiterea de echipamente sanitare de protecție acolo unde era cea mai mare nevoie de ele, până la rugăciunea, încurajarea și mângâierea celor bolnavi, a celor însingurați ori a celor îndoliați, Biserica Ortodoxă Română, în întreg ansamblul ei, prin ierarhi, clerici, voluntari și simpli credincioși, și-a intensificat eforturile pentru a răspunde urgent și eficient crizei provocate de pandemia de Covid-19,” a spus Patriarhul României, citat de Basilica.ro. ”Peste 14.500 de voluntari au oferit servicii de asistență socială unui număr de aproape 138.000 de beneficiari: copii, vârstnici, persoane vulnerabile social”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. 

Recunoștință și prețuire! 

Tot în perioada pandemiei, pe lângă serviciile sociale oferite, prin programele filantropice, Biserica a mai acordat ajutoare financiare de 17 milioane lei și ajutoare materiale în valoare de 61,5 milioane de lei. În suma totală de 38 de milioane de euro nu sunt cuprinse cheltuielile privind numeroasele activități caritabile ale parohiilor și mănăstirilor, care nu sunt raportate sistematic centrelor eparhiale. “Dorim să apreciem eforturile spirituale și materiale ale tuturor celor care au lucrat direct sau au sprijinit Biserica Ortodoxă Română în lucrarea remarcabilă de ajutorare a credincioșilor în timpul pandemiei. Exprimăm recunoștința și prețuirea față de toți cei care ajută Biserica noastră: clerici și credincioși mireni, autorități centrale și locale, sponsori și voluntari”, a mai spus Părintele Patriarh.