◉ Mobilizare masivă în întreg județul
◉ Garda de Mediu apreciază reacția foarte bună a primarilor ilfoveni
◉ La Snagov a fost ecologizată pădurea Vlădiceasca
◉ Primăria Brănești, în campanie pentru un mediu de viață sănătos
◉ La Periș, curățenia se face permanent
◉ La Balotești, 10 ore de muncă au însemnat 40 de tone de deșeuri strânse
◉ Gheorghe Covrigea: “Gunoiul este al tău, dar localitatea este a noastră!
La inițiativa Instituției Prefectului – Județul Ilfov, localitățile ilfovene au organizat luni, 30 mai 2022, o nouă acțiune comună de ecologizare în cadrul campaniei naționale „Curățăm România”, în care 870 de participanți au colectat 100 de tone de deșeuri. Potrivit Prefecturii Ilfov, în cele două acțiuni comune din luna mai au fost colectate 400 de tone de deșeuri, prin munca a 2.500 de voluntari.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 603, ediția print
În contextul prelungirii campaniei naționale de ecologizare «Curățăm România», inițiată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”, unitățile administrativ-teritoriale din județul Ilfov au reluat, pe 30 mai, simultan acțiunile de ecologizare, prin colectarea separată a diferitelor tipuri de deșeuri abandonate pe cursurile de apă, în păduri și pe drumurile publice, cu implicarea tuturor societăților de salubrizare autorizate, a reprezentanților unităților administrativ-teritoriale, a voluntarilor, a elevilor din mai multe școli ilfovene și a persoanelor beneficiare de venit minim garantat acordat în baza prevederilor Legii nr. 416/2001.
Prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, a fost prezentă la acțiunile desfășurate în localitățile Balotești, Ciolpani și Periș, alături de subprefecții Costin-Alexandru Ojoc și Andrei Scutelnicu, șeful Serviciului Afaceri Europene, Situații de Urgență și Monitorizarea Serviciilor Publice Deconcentrate de Utilități Publice din cadrul Instituției Prefectului – Județul Ilfov, Cristian-Marius Lixandru și reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Ilfov.
Până în prezent, în județul Ilfov s-au derulat mai multe acțiuni de ecologizare, educație ecologică și conștientizare la care au participat zeci de reprezentanți ai instituțiilor publice și ai autorităților publice locale, cu participarea activă a elevilor și profesorilor din școlile ilfovene.
Mobilizare masivă în întreg județul
De-a lungul șoselelor, din păduri sau de pe spații verzi întinse, în zonele riverane râurilor ce tranzitează județul Ilfov, în jurul unităților de învățământ, au fost strânse, pe 30 mai, peste 100 tone de deșeuri. Acțiunea, desfășurată simultan în aproape toate cele 40 de localități din apropierea Capitalei, a reunit peste 870 de voluntari din cadrul primăriilor localităților vizate, companiilor de salubritate și întreg efectivul de comisari din cadrul Comisariatului Ilfov ale Gărzii Naționale de Mediu (GNM).
Pe timpul desfășurării campaniei naționale, în cele două acțiuni desfășurate în data de 2 mai și 30 mai, au fost colectate peste 400 tone deșeuri abandonate, fiind implicate un număr de circa 2.500 persoane, atât adulți, dar și școlari din instituții de învățământ ilfovene, toți pe bază de voluntariat, din spirit civic și conștientizarea ideii că doar prin educație putem avea o «țară fără deșeuri abandonate».
“Mâine (n.r. – 31 mai) se încheie campania națională de ecologizare «Curățăm România», în cadrul căreia Instituția Prefectului a participat activ la acțiunile de ecologizare organizate pe teritoriul județului Ilfov. Deși campania s-a adresat, în principal, instituțiilor publice și autorităților publice locale, ne dorim ca mesajul acesteia să ajungă la toți cetățenii, care trebuie să înțeleagă că aruncarea deșeurilor în natură are urmări grave, deoarece descompunerea acestora în mod natural poate fi extrem de lentă. Deșeurile reprezintă una dintre cele mai mari surse de poluare și o problemă cu impact major asupra mediului. Sperăm că implicarea tuturor factorilor responsabili și a voluntarilor în acțiunile campaniei desfășurate la nivelul județului Ilfov va conduce la o schimbare în comportamentul nostru și ne va determina să fim mai responsabili față de mediul înconjurător și față de viitorul copiilor prezenți la aceste acțiuni, cărora le adresăm felicitări, pentru implicare! Natura ne va fi recunoscătoare pentru grija pe care i-o arătăm!”, a transmis prefectul județului Ilfov.
Campania Națională „Curățăm România!”, organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”, este prima campanie de acest fel în care sunt implicate autoritățile centrale și cele locale, asociațiile de profil, Asociațiile Municipiilor, Orașelor, Comunelor, instituțiile deconcentrate și societatea civilă, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a problemei deșeurilor aruncate la întâmplare.
Garda de Mediu apreciază reacția foarte bună a primarilor ilfoveni
Brândușa Orășanu, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Ilfov, ne-a declarat: ”Garda de mediu pregătește tot timpul acțiuni. Ne-am propus, în a doua etapă a campaniei, să mobilizăm primăriile din județul Ilfov în vederea salubrizării sau menținerii unei stări de salubritate corespunzătoare în toate localitățile, în special în zonele predispuse pentru abandonul de deșeuri și acolo unde am înregistrat de cele mai multe ori sesizări. Ne-am bucurat de sprijinul Prefecturii Ilfov, de reacția foarte bună a domnilor primari din localitățile ilfovene. Toate localitățile au răspuns prezent inițiativei Ministerului Mediului. Nu se vor rezuma doar la programul ”Curățăm România”. Este doar o etapă din campanie și, cu siguranță, vom ține stindardul sus în ceea ce înseamnă acțiunile de protecția mediului și de menținere. Având în vedere poziționarea geografică a județului, care nu ne avantajează și faptul că tot ceea ce iese din București tranzitează Ilfovul sau se elimină în județul Ilfov, credem că, cu succes, menținem o stare de salubritate corespunzătoare și avem acțiuni periodice împreună, în cooperare cu celelalte instituții din județ, inclusiv cu inspectoratul de Poliție Ilfov și cu Inspectoratul de Jandarmi Ilfov”.
”Cu această ocazie, doresc să le mulțumesc tuturor muncitorilor și primarilor din toate UAT-urile județului Ilfov că au dat curs la îndemnul prefectului județului Ilfov de a participa la campania «Curățăm România», ne-a declarat prefectul Simona Niculae.
La Snagov a fost ecologizată pădurea Vlădiceasca
Reprezentanții Primăriei Snagov, împreună cu cei ai Ocolului Silvic Snagov, au ecologizat Pădurea Vlădiceasca, în cadrul Campaniei Naționale «Curățăm România» inițiată de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și susținută de Instituția Prefectului-Județul Ilfov, a anunțat, la rândul său, primarul Mihai Anghel. ”Împreună se poate!”, a punctat edilul.
Primăria Brănești, în campanie pentru un mediu de viață sănătos
Și Primăria comunei Brănești a anunțat că a susținut campania națională de ecologizare ”Curățăm România”, campanie demarată de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și susținută de către Instituția Prefectului Ilfov și a mulțumit tuturor persoanelor implicate! ”Împreună pentru un mediu de viață sănătos, împreună pentru comunitatea noastră!”, potrivit unui mesaj al primăriei.
La Periș, curățenia se face permanent
Primarul comunei Periș, Anghel Albu, ne-a declarat că acțiunile de curățenie se desfășoară în localități permanent. ”Nu este o campanie care se derulează doar acum. Foarte bună inițiativa la nivel de județ a Prefecturii, cu ministerul. Să sperăm că și oamenii vor înțelege din asta ceva și vor întreține curățenia mai departe. Avem tot timpul tineri care participă la acțiunile de voluntariat, de curățenie, în Pădurea Scroviștea și în anumite zone, unde se mai depun gunoaie. În principiu, nu avem mari probleme. Sunt câteva depozite necontrolate pe care le ridicăm periodic, și totuși se depun la loc, cu toate că avem serviciu de salubrizare care funcționează zilnic”.
La Balotești, 10 ore de muncă au însemnat 40 de tone de deșeuri strânse
Aproape 10 ore de muncă au condus la strângerea a 40 de tone de deșeuri, la Balotești fiind igienizat câmpul din zona străzilor Viselor și Amurgului. Voluntarii au găsit pe câmp moloz, crengi și copaci decorativi uscați, haine și bucăți de tablă. De pe marginea șoselei au fost adunate hârtii, pachete goale de țigări, pahare, sticle și doze de bere, PET-uri și ambalaje din plastic.
”Depinde de noi să păstrăm comuna curată. Nu mai abandonați deșeuri pe câmp și nu mai aruncați gunoaie pe marginea șoselelor! Ridicăm deșeuri de orice fel, trebuie doar să ne sunați”, a transmis ADPP Balotești.
Gheorghe Covrigea: “Gunoiul este al tău, dar localitatea este a noastră!
O nouă acţiune de ecologizare a avut loc şi în comuna Berceni (Str. Petru Rareş, zona canalului de irigaţii), parte a campaniei ample „Curățăm România!”, demarată la începutul lunii aprilie de Ministerul Mediului sub sloganul “Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.
“Mulţumesc tuturor celor care ni s-au alăturat pentru a ajuta la acţiunea de strângere a gunoaielor. Ne-ar plăcea ca în urma noastră să rămână la fel de curat şi în perioada următoare, însă, din păcate, încă sunt foarte mulţi cetăţeni care aruncă deşeuri de tot felul pe câmp şi pe străzi. Noi vom continua să facem curăţenie şi sperăm ca toată lumea să prefere ca aceste locuri să rămână la fel de curate, ca acum. Personal, mă întreb cum poţi arunca o pungă de gunoi cu nonşalanţă, mai ales după ce vezi că cineva a strâns în urma ta. Pentru aceştia am un mesaj: «Gunoiul este al tău, dar localitatea este a noastră, a tuturor! Ai respect faţă de vecini şi natură!», a transmis primarul Gheorghe Covrigea, cetăţenilor comunei Berceni.
„Orice loc în care deșeurile sunt abandonate este expresia nepăsării și a rușinii. Astăzi, sunt mii de localități în România în care găsim priveliști sufocate de deșeuri. Campania «Curățăm România!» trebuie, în primul rând, să ne învețe să ne pese și să ne pună pe toți la treabă pentru a da copiilor noștri alte sate, alte comune, alte orașe! Prin această campanie, facem un apel ferm către autoritățile locale pentru că legislația spune foarte clar că salubrizarea orașelor, comunelor, este responsabilitatea lor. De aceea, dincolo de apelul la implicare, punem la dispoziția UAT-urilor și un program de finanțare pentru aceste acțiuni, cu un buget total de 20 de milioane de lei”, a precizat, la rândul său, ministrul Mediului, Barna Tánczos.