• În zi de pomenire a celor răposați, să ne rugăm și pentru cei dispăruți fără urmă, pentru cei ce s-au stins în lagăre, în războaie sau închisori

  • Să împărțim din bucatele pregătite și nevoiașilor de lângă noi

 

An de an, marea sărbătoare a Pogorârii Sfântului Duh este precedată, de un alt eveniment religios, deosebit de important  –  Moșii de Vară. Cu acest prilej, preoții din toate bisericile ortodoxe săvârșesc sâmbătă, pe 11 iunie, pomenirea Moșilor de Vară. Sfânta Liturghie va fi urmată de slujbe speciale de pomenire a tuturor celor trecuți la Domnul.  

 

Pentru a înțelege mai bine de ce dedicăm o astfel de zi prăznuirii celor trecuți la viața veșnică, vom face un scurt istoric al zilei. Biserica a rânduit o zi liturgică pe săptămână, închinată pomenirii morților – sâmbăta. Dintre toate aceste zile, însă, două sunt consacrate în chip special: sâmbăta Moșilor de Iarnă și cea a Moșilor de Vară. Ambele poartă denumirea de moși pentru că în aceste zile sunt pomeniți părinţii, moșii și strămoșii cei adormiți. La Moșii de vară, clericii fac mijlocire pentru toți „adormiții” așa cum îi numește Biserica Ortodoxă Română pe toți cei care au murit fără să se pocăiască și fără să-L cunoască pe Mântuitorul Iisus Hristos. În această mare zi, preoții înalță rugăciuni la Ceruri pentru ca toți cei trecuți la cele veșnice să se bucure și ei, de darurile Sfântului Duh, a cărui Pogorâre este celebrată în ziua următoare, în duminica Rusaliilor.

Să ne rugăm ca ei să împărtășească lumina Domnului!

Așadar, astăzi trebuie să ne amintim cu prețuire și recunoștință de –înaintașii noștri și să facem parastase pentru toți cei morți din familiile noastre. Să ne rugăm pentru ei să împărtășească lumina Domnului, să aibă pace și mântuire sufletească! La marele praznic, trebuie să-i pomenim pe toți cei ce nu mai sunt printre noi, dar în mod  special pe cei care au murit nepovediți, neîmpărtășiți și fără lumânare. Să nu-i uităm nici pe cei dispăruți fără urmă, pe cei ce s-au stins în lagăre, în războaie, închisori ș.a.m.d. Să urmăm tra­diția bisericească, să mergem cu o colivă și câteva mâncăruri tradiționale la biserică și să-i prăznuim împreună cu preotul, cel ce mijlocește relația omului cu Dumnezeu. Iar la finalul rânduielilor bisericești, să împărțim din bucate și nevoiașilor de lângă noi.

Simbolistica spirituală a zilei. De ce trebuie să facem pomenirea morților?

La această întrebare ne răspund cel mai bine preoții care ne ajută să vedem cu mai multă claritate pregnanta simbolistică de natură spirituală a zilei. “Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul viețuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El). Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință. Noi, ortodocșii ne rugăm pentru cei morți, pentru că avem credința că prin rugăciunile noastre, sufletul pentru care ne rugăm va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup”, explică slujitorii Bisericii, pentru site-ul crestinortodox.ro. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace pe toți cei adormiți!