Mesajul preoților pentru sărbătoarea închinată Maicii Domnului:“Este foarte important să știm că avem o mamă în Cer și pe Pământ, ca o scară care leagă Pământul și Cerul, care este receptivă la rugăciunile și nevoile noastre”

După cum se știe, Anul Nou Bisericesc a început joi, pe 1 septembrie, nu în ziua de 1 ianuarie ca anul civil. Prima mare sărbătoare a Noului An Bisericesc este cea închinată Nașterii Maicii Domnului, Sfânta Sfintelor, cea prin care a venit mântuirea neamului omenesc.

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 616, ediția print

Pag. 16, religie, 8 septembrie, o zi de mare bucurie pentru creștinii ortodocși Naşterea Maicii Domnului, izvorul mântuirii noastre pogorât din Ceruri

Cu inimile curate, toți credincioșii din toate colțurile țării, o vom cinsti și preamări pe Maica Domnului, Cea care ne păzește, ne ocrotește și ne răspunde negreșit la rugăciunile adresate. De la pruncii veniți pe lume de numai câteva luni, până la creștini trecuți bine de prima tinerețe, ne vom umple de harul Divin, la cinstirea Sfintei Fecioare Maria. Aproape din zorii zilei, lăcașele sfinte vor deveni neîncăpătoare pentru mulțimile de credincioși evlavioși, veniți a se împărtăși cu bucuria Praznicului Nașterii Maicii Domnului. Marea sărbătoare închinată Prea Bunei și Prea Curatei Fecioare Maria, deschide larg ușile sufletelor credincioșilor, care se vor ruga și vor aduce prinos de recunoștință Născătoarei de Dumnezeu, izvorul mântuirii noastre pogorât din Ceruri. De ce?

Fecioara Maria mijlocește permanent între noi și Fiul Sfânt

Maica Domnului joacă un rol fundamental pentru mântuirea noastră, a tuturor. Prin faptul că a acceptat voia Domnului și a luat în pântece pe Mântuitorul lumii, L-a născut și mijlocește permanent între noi și Fiul Sfânt, ne ajută să pătrundem și să sporim în viața duhovnicească. “Între sfinți, Sfânta Fecioara Maria ocupă locul cel mai de cinste, fiind mai presus de toate puterile îngerești și atingând cea mai înaltă treaptă a desăvârșirii omenești. Cinstirea pe care Biserica o dă Sfintei Fecioare Maria se numește supravenerare sau supracinstire, spre deosebire de cinstirea acordată sfinților, care se numește venerare. Sfânta Biserică o numește “Împărăteasă” și “Doamnă”, mărturisind că este “mai cinstită decât heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât serafimii”, deoarece s-a învrednicit să fie aleasă de Dumnezeu ca Maică a Fiului Său”, spune preotul Cezar Vasiliu.

Dumnezeu a prețuit-o pentru viața neprihănită

Păcatul a venit în lume prin neascultarea Evei și a lui Adam de cuvântul Tatălui Creator. Mântuirea omenirii avea să vină printr-o femeie, mai exact, prin Preacinstita Maică a Domnului. De altfel, Dumnezeu a și anunțat lumea că mântuirea va veni prin femeie: “Dușmănie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei: aceasta îți va zdrobi capul, iar tu îi vei înțepa călcâiul” (Facerea 3, 15). Așadar, Fecioara Maria a devenit Eva cea nouă. Iar pentru viața neprihănită pe care a ales să o trăiască, Dumnezeu Însuși a prețuit-o, alegând-o ca Maică a Fiului Său dintre toate femeile din lume. “Este foarte important să știm că avem o mamă în Cer și pe Pământ, ca o scară care leagă Pământul și Cerul, care este receptivă la rugăciunile și nevoile noastre. Un suflet de mamă, ca al Maicii Domnului, este permanent în rugăciune și mai ales cu mare trecere la ușa milostivirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul său”, după cum frumos spune părintele Liviu Alexandrescu.

Jurnalul de Ilfov urează un sincer și călduros „La mulți ani!”, sănătate și bucurii, tuturor celor ce-și sărbătoresc onomastica astăzi, în ziua Nașterii Maicii Domnului!