Remaniere de ochii lumii

Pâine şi circ, acestea sunt cuvintele de ordine în România începutului de an 2012. Pâine, mai puţin şi mai scumpă. Circ, cât cuprinde, gratuit, non-stop la televizor. Cam aici putem încadra şi demisia Guvernului Boc 5. Pentru cine are timp să-l mai creadă, Boc se hotărâse să demisioneze încă din luna decembrie. Ba chiar discutase acest lucru şi cu preşedintele Traian Băsescu. Micuţul, dar ener­gicul ex-premier ar trebui să aibă bărbăţia necesară să recunoască faptul că şeful de la Cotroceni nu a făcut altceva decât să sa­crifice nebunul în speranţa că va mai potoli protestele din pieţele marilor oraşe, proteste care nu contenesc indiferent de urgia vremii. Pe lîngă nebun, Băsescu a mai sacrificat o piesă importantă, tânărul Răzvan Mihai Ungureanu părând a fi victimă sigură în colţii Opoziţiei. Atunci când desemnezi drept premier în persoana unui conducător de la cele două servicii importante de informaţii ai o problemă. Înseamnă că nu mai ai civili de încredere, pe care să te bazezi.
Regina pleacă la ­shopping
Desemnarea din partea PDL a unor nume noi şi faptul că Nuţi a intrat în vacanţă şi va pleca ceva mai des la shopping nu va înduioşa pe nimeni. Nu ar plânge nimeni nici dacă l-am vedea pe herr ober Igaş cum serveşte la cârciuma MAI. Urmează pentru toţi românii de rând o perioadă extrem de dură. Vor veni cele mai mari fac­turi la întreţinere pe care le-am văzut vreodată. S-a scumpit până şi apa de la robinet, în plină iarnă, în timp ce FMI face presiuni pentru creşterea pre­ţurilor la utilităţi şi vinde­rea de către stat a ceea ce mai rămăsese de interes na­ţional: hidrocentralele şi cen­trala atomică de la Cernavodă. Parcă trăim într-o ţară a orbilor condusă de chiori care nu văd că ne duc în sclavie. Cât crede Băsescu că va mai ţine păcăleala cu remanierea şi ce alte măsuri populiste mai are pregătite, rămâne de văzut. Însă pare din ce în ce mai clar că românii nu mai pot fi minţiţi, că s‑au săturat să vadă pe scena politică aceleaşi şi aceleaşi feţe, care atunci când nu sforăie prin fotoliile din Parlament vin să ţină lecţii la televizor.
Scapă cine poate
Ar fi fost vreo diferenţă dacă Băsescu îl desemna pe Ponta, în locul lui Ungurea­nu? Pentru noi nu, doar pentru ei. Căci toate aceste mişcări de trupe nu ascund altceva decât lupta pen­tru ciolan, cine va organiza alegerile cu speranţa că le va măslui fără să se prindă cium­palacii. Din păcate toate indiciile arată că re­gimul Băsescu nu va ceda, la fel cum nu o vor face nici protestatarii din pieţe. Mare minune dacă nu va exploda din nou mămăliga românească din cauza unor politicieni absurzi, avizi de putere şi bani, nefolositori şi complet străini de cauza naţională şi interesele propriului popor.

Manifestanții, tot nemulțumiți
Deși viscolul a mic­șorat considerabil nu­mărul celor care veneau în Piața Universității din Capitală să își ex­pri­me nemulțumirile, nici măcar schimba­rea lui Boc cu Ungurea­nu nu i-a determinat pe manifestanți să renunțe la proteste. Considerată una dintre principalele revendicări, demi­sia lui Emil Boc pare a fi considerată de protestatari drept praf în ochi, aceeași Mărie cu altă pălărie. Este de aș­teptat ca odată cu îm­bunătățirea condițiilor meteo numărul celor care vin să protes­te­ze să crească conti­nuu, principala revendicare și totodată principalul slogan rămănând “Jos Băsescu!”, la care se adaugă constata­rea amară, “Ați furat prin rotație”.

UNPR pe poziții de forță

Demisia cabinetului Boc 5 și desemnarea lui Mi­hai Răzvan Ungureanu pentru funcția de premier au adus apă la moară par­tidelor-parazit ­UNPR și UDMR. Ambele au decis să își păstreze atât func­țiile de­ținute anterior, cât și oamenii din fotolii. Liderul UNPR Gabriel Oprea și-a per­mis chiar să îi ia peste picior pe cei de la PDL, atunci când aceștia i-au solicitat două variante pentru funcțiile de mi­nistru de externe și al apărării:”Oprea și Oprea la apărare și Diaconescu sau Diaconescu la externe, pe cine vreți voi”, le-ar fi spus acesta colegilor din coaliție.