Consiliul Local a decis ca cel mai important eveniment al anului, în Afumați, să aibă loc în primul weekend după Sărbătorile Pascale. Ediția a 11-a de anul acesta a Zilelor comunei Afumați a avut loc în zilele de 4 și 5 mai, pe platoul din incinta Școlii Generale nr. 1 din comună. După cum ne-a anunțat deja primarul Gabriel Dumănică, ediția a 12-a a sărbătorii se va organiza în zilele de 25 și 26 aprilie 2020. Anul viitor se vor împlini 510 ani de la atestarea documentară a comunei Afumați, o comună cu o istorie bogată, ce merită elogiată.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 450

Un maraton al distracţiei şi bunei-dispoziţii, întreţinut de numeroase surprize și recitaluri artistice,  a avut loc  weekendul trecut în comuna Afumați.

Primăria condusă de edilul Gabriel Dumănică, căruia i s-au alăturat, ca de fiecare dată, Consiliul Local, angajaţi ai unităţii administrative, voluntari şi zeci de sponsori, au organizat una dintre cele mai reușite ediții ale sărbătorii intitulate Zilele Comunei Afumați.

Petrecerea s-a desfășurat, pe platoul din incinta Școlii Generale nr. 1 din comună, ca de fiecare dată, gazdă primitoare pentru cele câteva mii de spectatori ce au asistat la programele artistice oferite, în cele două zile ale evenimentului, de vedete îndrăgite de public, soliști și formații de instrumentiști. Am fost martorii unui  program antrenant de muzică şi dans, structurat cu mult profesionalism de organizatori, pentru a răspunde preferințelor tuturor spectatorilor, care s-au putut bucura de genuri muzicale dintre cele mai diverse: de la fanfară, pop, rock, dance, etno, folclor lăutăresc și tradițional, până la muzică simfonică, grație unui frumos recital de balet. Prezentarea evenimentului a fost asigurată de îndrăgiții Aurelian Temișan, Monica Dascălu și Daniel Nuță.

Prima zi a sărbătorii comunei Afumați, sâmbătă 4 mai, a fost dedicată genurilor moderne, spre bucuria spectatorilor tineri, dar nu numai a lor, pe scenă urcând, după evoluția emoționantă a unor tinere talente locale, artiști renumiți ce fac onoare oricărei scene,  precum Americans, Anca Neacșu, Irina Rimes, trupa Taxi, The Motans, Zdob și Zdub. Programul primei zile s-a încheiat către ora 23:00, cu o ploaie strălucitoare de confetti.

Petrecere, ore în șir

Cea de-a doua zi, 5 mai, a debutat cu fanfara Angelis care, sub bagheta lui Sandu Flavius, a intonat Imnul Național, urmat de emoționantul cântec patriotic ”Treceți batalioane române Carpații”, dar a oferit și un buchet de cântece populare și ”La mulți ani!” Au urmat, ca și în prima zi, mai multe talente locale, tineri interpreți și dansatori de muzică populară, iar apoi au evoluat: Ciprian Istrate și soția Mihaela, Ion Paladi, Viorica Chiurciu, Cristina Gheorghiu, Saveta Bogdan, Grupul „Aventurierii”, Taraful „Năsturică”, Roxana Marcu și Lorena, Taraful ”Cleante” și Crina Matei, cât și Diana Bișinicu. Afumățenii s-au încins la hore, sârbe și bătute, până târziu în noapte, manifestarea culminând cu un impresionant foc de artificii completat de un spectacol de lumini, o imagine deosebită ce nu va fi uitată, cu siguranță, prea curând.

Spre încântarea tuturor, chiar dacă prognozele nu au fost deloc favorabile evenimentului, norii și vântul – au ocolit și nu au reușit să se abată afumățenilor, care au putut petrece nestingheriți, după pofta inimii, delectându-se pentru a-și recăpăta energia consumată la dans, cu grătare, mici, pastramă, vată de zahăr, gogoși și kürtos, înghețată sau porumb fiert. Bineînțeles, toate udate după pofta inimii cu bere sau sucuri.

Oaspeți de seamă

Primarul Gabriel Dumănică a fost permanent alături de cetățenii săi la dans, în hore, a vorbit cu oamenii, s-a pozat și a dat mâna cu toți cei care și-au dorit acest lucru.

În prima zi a petrecerii, primarul Gabriel Dumănică a făcut, cu mult umor, prezența participanților la petrecere și a reamintit că din anul 2009, de la prima ediție a Zilelor Comunei, pe scena din Afumați, au urcat o mulțime de artiști renumiți ce au reprezentat cu onoare toate genurile muzicale.  Edilul a urcat pe scena din Afumați și în cea de a doua zi a petrecerii și a mulțumit tuturor celor care au ajutat la organizarea evenimentului. ”Am ajuns la ediția a 11-a a comunei Afumați, o ediție despre care putem spune că este una dintre cele mai reușite. Acest lucru întâmplându-se datorită prezenței dumneavoastră. Vă mulțumesc. Putem spune că la această ediție avem cei mai mulți oaspeți de seamă. Nu numai cetățenii din comunele învecinate, Petrăchioaia, Găneasa, primarul comunei Petrăchioaia, Ștefănești, Voluntari, bucureșteni din sectorul 2, oaspeți din Chitila, Mogoșoaia, Berceni, Glina, managerul județului Ilfov, Irinel Scrioșteanu. Ca niciodată, avem foarte mulți oaspeți, fiind alături de noi și europarlamentarul Cristian Bușoi”, a menționat primarul comunei Afumați.

Gabriel Bușoi și-a exprimat bucuria de a fi alături de afumățeni, la sărbătoarea lor, precizând că trece foarte des prin Afumați și este onorat să vadă cum, an de an, lucrurile se schimbă în localitate: ”În calitatea mea de europarlamentar am fost alături, voi fi alături în toate proiectele pe care vrea să le facă din bani  europeni sau naționali, primarul. Dacă are sprijinul colegilor, cu forța dumnealui de muncă, cu felul în care știe să dezvolte această localitate, cu siguranță vă va face să fiți mândri că aveți un astfel de primar, un om serios, gospodar, tânăr, cu foarte multă energie”.

Gabriel Dumănică a amintit și ultimele realizări pentru modernizarea localității și asigurarea unor servicii publice de calitate. Primarul a subliniat că în cei peste 10 ani de când la conducerea comunei Afumați se află actuala echipă, localitatea  a cunoscut o dezvoltare și modernizare continuă. De aceea ­s-au întâmplat și se întâmplă numeroase lucruri bune pentru infrastructură, apă, canal, gaze, asfaltare, spații verzi, parcuri de agrement, școli, sănătate, activități sportive, culturale și sociale

Promitem ca într-o ediție viitoare să consemnăm și alte detalii semnificative ale activității administrative din Afumați. Până atunci, lăsăm imaginile să vorbească despre frumoasa sărbătoare.