Asociația „Bucureștiul meu drag“ a lansat platforma www.bucurestiulmeudrag.ro, inițiativă menită să creeze premisele construcției unei baze de date complexe și diversificate de imagini surprinse de fotografi profesioniști sau amatori, care vor să contribuie la crearea memoriei vizuale a Capitalei.

Realizată în cadrul proiectului Centrul de Memorie Vizuală a Bucureștiului, platforma își propune să devină o resursă de imagini și de istorie a Capitalei de ieri și de azi, disponibilă gratuit tuturor celor care vor să încarce fotografii și celor care vor doar să le vizualizeze și să se documenteze.

Potrivit inițiatorilor, încărcarea fotografiilor se realizează cu înregistrarea coordonatelor GPS ale locației, însoțită de o scurtă descriere și detalii despre conținutul imaginilor, ulterior ele putând fi descoperite de oricine prin intermediul unui motor de căutare avansat (criterii: an, stradă, obiective, poziție pe hartă, cuvinte cheie etc).

Cu acest prilej, la Muzeul Municipiului a fost vernisată expoziția „Trecut-au anii“, care prezintă fotografii ale Capitalei din anii ’20, ’60, ’70, 2000.

„Aceste perechi de fotografii arată evoluția sau involuția orașului în anumite zone. E un album pe care îl lăsăm generațiilor viitoare“, a declarat președintele asociației „Bucureștiul meu drag“, Andrei Bîrsan.

În continuare, pe 21 septembrie, la ARCUB, se lansează albumul de fotografii „București ești fotogenic“, iar pe 28 septembrie, la Muzeul Municipiului, va fi prezentat un nou album foto intitulat „Anii ’80“. De asemenea, în octombrie vor fi organizate conferințele „Fotografia anilor 1980“ și „Fotografierea orașului în zilele noastre“, dedicată elevilor de liceu.

 

Centrul de Memorie Vizuală este un proiect cultural finanțat de către ARCUB, în cadrul Programului cultural București – Orașul in-vizibil 2016.