Peste 1.340 de solicitări de finanţare, în valoare de 262 milioane de euro, au fost depuse prin Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare, arată datele Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Astfel, în cadrul sesiunii care a fost deschisă în perioada 20 noiembrie 2023 – 15 februarie 2024, gradul de utilizare a alocării financiare este de aproximativ 175%.
Reprezentanţii AFIR precizează că, la acest moment, sesiunea de depunere a solicitărilor de finanţare pentru această schemă de ajutor este închisă.
„Alocarea stabilită prin schema de energie pentru această sesiune este de 150 de milioane de euro, împărţită în funcţie de capacităţile instalate la nivelul întreprinderii. Astfel, au fost puse la dispoziţie 100 de milioane de euro pentru capacităţi instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 90 de milioane de euro pentru energie solară şi restul pentru energie eoliană. Pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW, alocarea totală a fost de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro au fost alocaţie pentru energie solară şi restul pentru energie eoliană. Puterea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru care fermierii şi procesatorii au solicitat finanţare prin această schemă a ajuns la un total de 488,27 MW, ceea ce este echivalentul a aproximativ 70% din capacitatea unui reactor nuclear de la Cernavodă”, se menţionează în comunicatul AFIR.

Sprijinul, 100% nerambursabil

AFIR notează că, pentru această schemă de ajutor, depunerea propunerilor de proiecte are la bază procedura de ofertare concurenţială, fiind evaluate conform procedurii competitive în funcţie de punctajul obţinut, după încheierea sesiunii de depunere.
Sprijinul acordat în cadrul acestei scheme este 100% nerambursabil, iar potenţialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investiţiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20 de milioane de euro/beneficiar.
Valoarea finanţării pentru energie eoliană este de maximum 1,4 milioane de euro/MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de cel mult 700.000 de euro/MW capacităţi instalate mai mari de 1 MW.
În cazul energiei solare, valoarea sprijinului este de până la un milion de euro/MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW, respectiv de până la 500.000 euro/MW pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW.
Potrivit sursei citate, finanţarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin AFIR.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.690