Strămoşul acţiunii, e gândul
E simplu-simplu. Îţi dau un exemplu: la mine, în minte, libertatea e stăpână. Vreau eu să simt primăvara, în clipa asta? Nimic complicat, se face. N-are importanţă că afară e iulie sau februarie. Şi, am să schimb regula acestei pagini, că aşa o văd eu, din interior. De asta îţi scriu aşa! Pentru că tot ce urmează, te priveşte.
Vei afla lucruri importante despre cum va fi viaţa ta. Pentru tot anul ăsta. O să ne plimbăm prin el, haihui. Vară, iarnă, toamnă, o să le vedem pe toate. Lucruri însemnate pentru copiii voştri, prieteni, rude, vecini sau cine or mai fi. Deschid lista. Eşti localnic? Tânăr, bătrân? Musafir, cumva? Atenţie, încep!
Sunt om serios!
De unde ştiu şi de la cine am aflat toate alea? Încă nu-ţi spun. O să afli mai încolo. Oricum, sursa e de încredere, 100 %. Ai să vezi. Ai răbdare. Puţin suspans are chiar farmec.
Eşti copil? Între 3 şi 5 ani?
Al cui eşti tu? A, bună ziua, mama şi tata! Ştie vreunul din voi că Grădiniţa cu orar prelungit îl aşteaptă oricând? Are locuri libere. Costă puţin – 12 lei pe zi, adică hrana. Nimic în plus. Şi copilul poate sta acolo, de la 8 dimineaţa până la 5, după-amiaza. Cei de la primăria voastră, din Afumaţi, s-au gândit că – până spre toamnă – dacă sunt multe solicitări de înscriere, vor supraetaja clădirea. Dacă nu, vor amâna investiţia. Normal că n-are rost să bage bani într-o construcţie, care rămâne neocupată. Şi ştiţi cam câţi copii aveţi în comună? Cam 900, cu vârste între 3 şi 14 ani.
Cred că nu ştiai
Pe câţi kilometri de străzi, în total, se întinde reţeaua de apă potabilă, la Afumaţi? Îţi spun eu – peste 40. În cât timp s-a făcut asta? În ultimii patru ani. Iar racordurile, până la limita proprietăţilor voastre s-au plătit cu bani din bugetul local. Şi ştiţi cât vă costă fiecare metru cub de apă? 1,7 lei. Super preţ.
Locuieşti în zona Deal?
Iată ce te aşteaptă: în primăvara asta, vei avea apa la robinet. Reţeaua de alimentare e aproape gata. Toate cele 400 de gospodării de acolo, vor fi racordate la ea. La fel şi staţia de pompare. Odată cu asta, poţi socoti că 80 % din comună e alimentată. Înseamnă că s-au branşat 2.000 proprietăţi, până la sfârşitul anului. Iată pe ce s-a dus o parte din taxele şi impozitele tale.
Două puţuri noi, de mare adîncime
Stii bine zona Şoselei Petrăchioaia. Află că în apropierea Bazei Sportive de la voi, vor mai apărea două puţuri, forate la mare adâncime (peste 220 m), la un bazin consistent de apă freatică, de cea mai bună calitate. Primul dintre ele va fi de mare capacitate. Va putea asigura un debit de 27-28 mc, pe oră, cu mult peste media obişnuită. Al doilea puţ, va fi săpat la aprox. 500 m de primul. Zona este la marginea pădurii, complet protejată de infiltraţii poluante.
Aproape toţi, ca la oraş
Şi când îţi spun asta, mă refer la canalizare. Mai mult de două treimi dintre voi, aveţi deja treaba făcută. Sistemul e şi prin cădere naturală, iar acolo unde panta nu e îndeajuns de inclinată, intră în rol staţiile de pompare. Ele funcţionează încă de pe acum şi preiau apele menajere.
Trebuie să mai afli, că pentru restul de extindere a reţelei, planul e înscris în strategia Consiliului Judeţean. Sigur că atragerea de fonduri în perioada 2014-2020 va face posibilă terminarea acestei infrastructuri, prin fonduri europene. Concret, procedurile vor fi încheiate în acest an, iar banii vor veni imediat cu începere din 2015.
Dacia, fără inundaţii
Nu e vorba despre provincia istorică. Ci despre toţi cei care locuiţi pe strada Dacia, din Afumaţi. Gospodarii pe care i-aţi ales, împreună cu specialiştii, au identificat zonele în care s-au produs inundaţii sau colmatări. Mai des, sau cu o frecvenţă mai redusă. Sunteţi toţi cei care locuiţi pe străzile Moldovei, Alunului, Moineşti. E vorba despre reţeaua de şanţuri betonate. Cei care aveţi gospodării pe str.Dacia, veţi scăpa de necazuri, în câteva luni. Asta, odată ce va fi construit punctul de subtraversare a apelor pluviale.
La asfalt, sunteţi „beton”
Adică „şnur”, dacă-mi dai voie. Câteva străduţe şi gata! Cei din zona Moară, mai aveţi trei străzi mici şi două mai măricele. În zona Ograda Ştefăneşti – două. La Piuă, nu s-a putut, că încă n-aveţi canalizare. Dar sunt pietruite. Acolo, vă va apărea înaintea ochilor o staţie mare de pompare a apelor uzate, care va prelua gospodărirea caselor din vale.
Iar până de Paşti vor fi gata străzile Prelungirea Salcâmului şi Sf. Dumitru, de lângă biserica nouă.
Copii, în parcuri cu voi!
Hai, la joacă! Tot în primăvara asta vă veţi zbengui în parcul de la Grădiniţa cu orar prelungit. Ştiţi, în zona Moară. Vă vor ajunge cei 2.500 mp – cu locuri de joacă şi alte chestii – puşi la dispoziţie? Nu-mi dau seama. Poate bunicii odihniţi pe băncuţele plantate printre pomi, să aibă o opinie?
Dar pentru cei din zona Deal, va fi şi mai şi! E acolo o suprafaţă de 4.000 mp. Va apărea un loc de joacă, plus un teren de sport. Pe strada Albăstrelelor. Cartierul e de tineret şi e normal să fie mulţi copii. Nu?
„La şcoală nu mă plouă”
Asta începând din toamnă. E vorba despre Şcoala de la Monument. Adică, Şcoala „A”, cum îi zic cei din Afumaţi. Aşa le vine lor mai uşor! Acolo, tot acoperişul va fi schimbat cu unul din tablă. La Scoala „C”, cea cu numărul 2, vor reabilita interiorul. Lucrările încep odată cu intrarea în vacanța mare.
Iar la Şcoala Mare, de pe șos. Petrăchioaia, cea cu clasele V-VIII vor întinde pe terenul ei de sport, o mândreţe de gazon sintetic.
Piata-i piaţă…
…dar şi viaţă. Am promis cuiva, că la inaugurarea noii Pieţe Agroalimentare, voi fi printre primii să-mi cumpăr legume. Şi mai văd eu ce altceva. Construcţia e o opţiune legată de mărimea sumei de bani, rămasă la bugetul local pentru investiţii. Oricum, va fi pe str. Focşani, în centrul Afumaţiului, că locul are ieşire la DN2. Să vezi atunci, forfotă!
Şi acum, „sursa”
Nu vreau să induc pe nimeni în eroare. Toate chichiţele astea, le-am aflat de la o „sursă” de încredere. Verificată. Nu numai de mine. Ci de toţi locuitorii comunei. La Afumaţi, e primarul lor – Gabriel Dumănică.