Vă povesteam, în toamna anului trecut, despre bucuria cu care locuitorii din Buriaș, dar mai ales a copiii, au primit inițiativa primarului Anghel Albu de a asfalta străzile din sat care rămăseseră nemodernizate. De atunci a trecut, iată, aproape o jumătate de an iar proiectul care vizează reabilitarea străzilor laterale din comuna Periș continuă și, în curând, el va ajunge la final.
Articol apărut în nr. 353 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Acest demers al edilului reprezintă o promisiune făcută perișenilor de către Anghel Albu în campania electorală din 2016. Și, așa cum îl cunoaște obștea așezării, primarul s-a ținut de cuvânt. Startul acestei inițiative s-a dat anul trecut, la Buriaș, satul cel mai îndepărtat de vatra comunei, unde au fost asfaltați 3,5 km, întinși de-a lungul a 13 străzi. Astăzi, după cum ne-a spus Anghel Albu, aproape toate străzile din Buriaș au asfalt, așa cum promisese în vara anului trecut, iar proiectul continuă în satele Cocioc, Bălteni și Brătulești.
În Cocioc, noroiul va deveni o amintire
Prin urmare, săptămâna trecută, Anghel Albu ne-a invitat să vedem cum se desfășoară lucrările de asfaltare în următoarea etapă a proiectului – satul Cocioc. Astfel, am făcut cunoștință cu o așezare încântătoare, plină de verdeață, cu aer patriarhal, dar cu cu multe străzi asfaltate deja, cu excepția câtorva dintre ele care încă mai sunt doar pietruite, dar pentru scurtă vreme. Pentru că, tocmai acestor „vestigii” ale trecutului și-a propus primarul să le vină „de hac”. Adică să le asfalteze, pentru a bifa, astfel, și cea de-a doua localitate, după Buriaș, cu străzi modernizate sută la sută.
Calea de la „uliță”, spre „stradă”
Spre Cocioc am pornit conduși de primarul Perișului. În drumul nostru către locul în care se desfășurau lucrările de asfaltare, am trecut pe lângă strada Alunului, unde bitumul care fusese turnat de curând, încă fierbinte, era protejat de o panglică, pentru a limita accesul vehiculelor înainte de răcirea definitivă a covorului de asfalt.
Am ajuns, apoi, la punctul terminus al excursiei noastre: o stradă care poartă numele celui care a scris „Orașul cu salcâmi” – Mihail Sebastian. La capătul fostei ulițe cu nume de scriitor, cum arăta până mai deunăzi, o basculantă turna bitumul aburind între „fălcile” unui utilaj, în jurul căruia lucrătorii desăvârșeau ultimele reglaje. Odată „sătulă”, asfaltiera, a purces să aștearnă covorul negru și fierbinte de-a lungul drumului. Grijuliu, Anghel Albu s-a interesat dacă se respectă grosimea stratului prevăzut în contract. I s-a răspuns afirmativ: primul strat, „binder”-ul, cum i se mai spune, va avea grosimea corespunzătoare, de 5 centimetri, urmând ca „sendvișul” de asfalt să se desăvârșească odată cu turnarea stratului de uzură.
Ajutor substanțial dat de Consiliul Județean
Ajunși la primărie, Anghel Albu ne-a mărturisit că, fără ajutorul financiar al Consiliului Județean Ilfov, primit în urma unui contract de asociere, bugetul comunei Periș nu și-ar fi permis să susțină un proiect de o asemenea amploare.
„Studiile inițiale au arătat că pentru acest proiect ar fi fost nevoie de suma de 5.307.345 de lei, urmând ca CJ Ilfov să contribuie cu 75%, iar bugetul local cu 25%. Dar, valoarea la care s-a câștigat licitația este de 3.269. 986 de lei, pentru asfaltarea a circa 10 kilometri de străzi. Este o diferență de 2 milioane de lei, ceea ce ne bucură, pentru că facem o economie substanțială. În momentul acesta, Buriașul este terminat în proporție de 98%, Bălteniul este în același stadiu, satul Cocioc va fi adus undeva la 95%, Brătuleștiul, la 90%. Eu mi-am propus ca, anul viitor, să asfaltăm sută la sută, inclusiv toate intrândurile! Oricum, estimăm că am putea termina acest proiect în circa o lună”, ne-a precizat edilul.
Canalizarea va fi gata până la sfârșitul anului
O altă investiție, demarată în 2015, se apropie și ea de finalizare, și anume canalizarea a 8 kilometri pe strada Principală, cu stația de epurare aferentă, proiect realizat prin Fondul de Mediu. Anghel Albu este convins că, până-n toamnă, întreaga rețea va fi funcțională, deși termenul de realizare este luna mai 2018. La ora actuală, rețeaua este gata, cu racorduri până la limita proprietăților. „Urmează montarea stației, pe module, o operație nu foarte complicată. Suntem foarte avansați cu lucrările și suntem programați pentru ultima tragere de fonduri în luna septembrie. Așa cum ne-a ajutat la asfaltare, Consiliul Județean și dl. președinte Marian Petrache ne-a sprijinit și la canalizare, pentru că noi, la un moment dat, nu aveam acea sumă de bani cu care să achităm cota noastră de contribuție la finanțarea proiectului. Putem astfel să ducem la capăt două proiecte de o importanță vitală pentru comuna noastră”, ne-a explicat primarul.
Apa din Periș, „apă de izvor”!
Anghel Albu a dorit să ne mai precizeze că apa din rețeaua Perișului are o calitate excelentă, potrivit ultimului buletin de analiză.
Concentrația tuturor elementelor din apă se află mult sub limitele admise, în unele cazuri de zeci de ori. În acest buletin, manganul are valoarea de 0,045, iar limita admisă este de 0,05! „Când DSP a făcut anunțul că în apa din Periș este prea mult mangan, nu ne-a fost prezentat niciun buletin de analiză! La următorul buletin pe care l-am comandat, nivelul de mangan era foarte bun. Noi avem aici una dintre cele mai curate ape din Ilfov. Puțurile noastre de mare adâncime, peste 150-200 m, sunt în pădure, sunt protejate, nu au cum să fie contaminate. Mie mi s-ar fi părut normal să anunțe primăria, să mergem să luăm probe de apă împreună, să le sigilăm, apoi facem analiza… Așa, nu știe nimeni de unde s-a luat proba! Poate au luat-o din lac!”, ne-a spus Anghel Albu, iritat.
O mână de ajutor pentru biserica din Periș
În satul Periș, se află în curs de construire, de ceva vreme, o biserică nouă. Până acum, lucrările au ajuns până la acoperiș. De aceea, primăria și consiliul local au decis să contribuie cu fonduri pentru realizarea cofrajului pentru acoperișul bisericii. „Sper ca, anul acesta, să turnăm acoperișul, turla și cupola și să le învelim. Deocamdată atât, pentru că avem alte priorități: canalizarea, asfaltul, podețele, întreținerea la școli și grădinițe, cămine culturale”, ne-a explicat primarul.