Anghel Rababoc este „decanul” primarilor în funcție din Ilfov. Asta l-a recomandat, de altfel, și pentru calitatea de președinte al Ligii Primarilor din județ. Nu cred că există cineva care să-i conteste experiența, acumulată în cei 27 de ani de când conduce destinele comunei.

Pe nea Bobby, cum îl cu­noaște toată lumea din județ, este greu să-l prinzi la vorbă. „Eu n-am nevoie de reclamă! Pentru mine faptele vorbesc!”, spune el ori de câte ori vrei să-ți povestească despre cum mai merg treburile prin comună și te pasează unui subaltern. Și mai are o „meteahnă”, primarul. I se potrivește expresia „ce-i în gușă și-n căpușă”, de minune. El nu te ia pe ocolite. Dacă are ceva să-ți spună, ți-o spune verde-n față, chiar dacă nu-ți convin vorbele sale. Dar,  săptămâna trecută, l-am prins în „toane” bune pe nea Bobby, care a acceptat să ne povestească despre planurile sale de viitor.

Prioritatea actualului mandat, modernizarea comunei

Pentru început, Anghel Rababoc ne vorbește despre un proiect aflat în stadiu de finalizare. „Este vorba de proiectul pe care l-am accesat prin Măsura 322, care privește renovarea și dezvoltarea satelor. Adică, 8 kilometri de canalizare, 15 kilometri de rețea de apă, o stație de tratare a apei, una de epurare și asfaltarea străzii Sinaia, din mijlocul zonei industriale. Am ajuns la final, trebuie să plătim ultima rată și să facem recepția”, ne precizează primarul. Această investiție, aflăm de la nea Bobby, rezolvă o problemă pe care o avea localitatea, mai ales pe timpul verii: debitul scăzut al apei sau, uneori, lipsa totală a acesteia în anumite zone. „Acum, stația nouă de apă va prelua alimentarea pentru 50 la sută din comună și sper că nu vom mai întâmpina astfel de neajunsuri”, spune primarul.

Primarul va rezolva problema inundațiilor din cartierul romilor

Anghel Rababoc ne spune că principala problemă și preocupare a Consiliului Local și a lui, personal, este situația cartierului de romi. Aici, după Revoluție, romii și-au construit case „după capul lor”, conform spuselor primarului Rababoc. Locul ales, nu a fost printre cele mai prielnice. „Practic, ei și-au ridicat casele într-o rovină, care, de fiecare dată când plouă mai abundent, se inundă. Sunt vreo 10-15 case care, invariabil, sunt cuprinse de apă. Pe mine când plouă, m-apucă transpirațiile… Intervenim, de fiecare dată cu două vidanje, pentru evacuarea apei. Ce se-ntâmplă, necazul e făcut! Dar cum ieșim din el? Așa s-a născut ideea unui proiect pentru 34 de străzi, în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, care pentru mine este principala prioritate a mandatului meu. Dacă îl duc la bun sfârșit, mă mai nasc o dată!”, ne spune Anghel Rababoc. 

Inițiativa are în vedere introducerea alimentării cu apă, a canalizării atât pentru apele menajere cât, mai ales, pentru cele pluviale și asfaltarea, montare de borduri și amenajarea de trotuare pe cele 34 de străzi, care se întind pe o suprafață cuprinsă între strada Făgăraș și Crețuleasca.

Peisaj venețian, la Ștefănești

Am vizitat și noi zona. Era o zi caldă, ca de primăvară, iar zăpada se topea văzând cu ochii. Pe mijlocul unei străzi, șiroia vesel un pârâiaș, care se vărsa, din loc în loc, în bălți strălucitoare în bătaia soarelui. Oamenii încercau să circule, 

dedându-se la adevărate acro­bații printre ochiuri de apă și mormane, bătucite, de zăpadă. Un străin neavizat și cu încălțări neadecvate, ar fi luat, cât ai clipi „apă la galoși”. Un localnic, mai ingenios, încerca să ajungă în locul dorit, călare pe un cal. Din curtea unei case, șerpuia, ca un boa de cauciuc, un furtun de vidanjă, semn că din acea gospodărie fusese evacuată apa. Un utilaj al primăriei încerca să degajeze zăpada de pe stradă. Și atunci am înțeles câtă dreptate avea primarul când vorbea despre ce trebuie făcut în acest cartier.

Primăria se mută în casă nouă

Întotdeauna am remarcat că, deși Stefănești este o comună bogată, ea are una dintre cele mai „pitice” și înghesuite primării din județ. Aflăm, însă, de la primar, că situația se va remedia. Primăria urmează să se mute într-o clădire nouă, care, la parter, adăpostește casa de cultură. În cele două etaje de deasupra, își vor desfășura activitatea, în condiții mult mai civilizate, angajații primăriei. Mai trebuie amenajat doar interiorul.

La finalul discuției, Anghel Rababoc ne-a vorbit și despre alte proiecte, mai mici, după cum le-a denumit el, dar la fel de importante pentru cetățenii comunei. El ne-a spus că are în plan ridicarea unei grădinițe cu orar prelungit și a unei săli de sport, dar și amenajarea unui teren de antrenament pentru echipa de fotbal a comunei, C.S. Ștefănești, aflată pe locul 2 în liga a III-a, cu șanse de promovare în liga a II-a.