La nivel național, ieri erau înregistrate 11.339 de persoane confirmate a fi infectate cu noul coronavirus, din care 246 în Ilfov @ Au murit peste 630 de persoane, iar 3.141 au fost declarate vindecate, la nivel național

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 496 ediția print

România a depășit pragul de 11.000 de cazuri confirmate de coronavirus și a înregistrat deja peste 600 de decese. În continuare, cel mai mare focar din țară rămâne județul Suceava, cu peste 2.600 de cazuri confirmate (cu municipiul reședință de județ și comunele din jur în carantină totală) în timp ce Bucureștiul este pe locul doi, din fericire, la mare distanță, cu circa 1.200 de cazuri.

În cazul Ilfovului, potrivit comunicării Instituției Prefectului, ”în contextul informării privind situația generată de răspândirea coronavirozei SARS-CoV-2, vă aducem la cunoștință că raportarea Direcției de Sănătate Publică a județului Ilfov din 27 aprilie a.c., ora 15.00, indică următoarele: în centrele de carantină aflate pe raza județului Ilfov sunt cazate 100 de persoane, în timp 1.431 de persoane sunt izolate și monitorizate la domiciliu. Situaţia persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată este adusă zilnic la cunoştinţa reprezentanților unităţilor administrativ-teritoriale, pentru ca acestea să poată aplica, la rândul lor, la nivel local, măsuri de verificare și sprijin a acestora.

În perioada 24.04 – 26.04.2020, peste 897 de angajați ai structurilor abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu polițiști locali, au acționat în sistem integrat, astfel că la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov au fost desfășurate 107 misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii pandemiei ­COVID-19. Forțele de ordine au verificat 6.873 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare și 161 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență. Ținând cont de faptul că nu toate persoanele au respectat condițiile impuse de lege, în urma acestor verificări au fost aplicate 402 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 679.435 de lei.

În același interval de timp, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov ”Lascăr Catargiu” a verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, aplicând 50 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 157.000 de lei.

La rândul lor, echipajele ISU ”Dealul Spirii” București-Ilfov au efectuat misiuni pentru transportul persoanelor care au intrat în România către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de alte echipaje județene. Sau au ajutat la transportarea persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu COVID-19 la unități spitalicești, pentru a sprijini, astfel, celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii pandemiei. Au pregătit, de asemenea, decontaminarea tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

Platforme online pentru informare

Prefectura Ilfov reamintește persoanelor interesate că a fost lansată platforma https://aici.gov.ro, care servește drept intermediar pentru înregistrarea documentelor adresate instituțiilor publice fără un sistem propriu de registratură online. Platforma este în continuă dezvoltare, până la acest moment putând fi depuse online documente pentru procedura cu privire la acordare șomajului tehnic, a indemnizației pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege și alte proceduri de interes pentru cetățeni.

De asemenea, alte cinci platforme online sunt puse la dispoziția cetățenilor: www.stirioficiale.ro, www.cetrebuiesafac.ro, www.datelazi.ro, www.rohelp.ro și www.diasporahub.ro.

Nu uitați nici de linia TELVERDE – 0800.800.358, unde puteți apela pentru recomandări și alte informații! Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor! Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.

Ajutor medical internațional

Prefectul județului, Daniel – Tudorel Zamfir, a fost prezent, pe 25 aprilie a.c., alături de premierul României, Ludovic Orban, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în MAI, Raed Arafat și de inspectorul general al IGSU, general de brigadă Dan-Paul Iamandi, la Baza 90 Aeriană Otopeni, la întâmpinarea medicilor și asistenților români care au revenit din misiunea umanitară desfășurată în perioada 07 – 24 aprilie în Italia alături de personalul medical italian, misiune destinată salvării persoanelor afectate de noul tip de coronavirus. Echipa din România, formată din 11 medici, 3 asistenți și 1 reprezentant al IGSU, a fost repartizată să sprijine răspunsul medical calificat în Regiunea Lombardia, în spitalele Alessandro Manzoni din Lecco și San Leopoldo Mandic din Merate.

Respectați prevederile ordonanțelor militare!

Instituția Prefectului – Județul Ilfov solicită, în continuare, cetățenilor să respecte prevederile ordonanțelor militare și amintește faptul că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni severe, iar necunoașterea legii nu exonerează de răspundere contravențională sau penală! Respectați restricțiile impuse de autorități și rămâneți în casă pe toată perioada stării de urgență, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!