Cluburi din Liga I doresc păstrarea unui campionat cu 18 echipe

Mai multe cluburi din Liga I doresc păstrarea sistemului competiţional cu 18 echipe, în sezonul viitor, chiar dacă reducerea la 14 formaţii a fost aprobată înaintea acestei ediţii de campionat, conducătorii fiind convinși că sunt prea multe echipe care ar urma să retrogradeze – șase.

O sursă din cadrul FRF a declarat că renunţarea la schimbarea sistemului competiţional într-unul cu 14 echipe s-ar putea face în această iarnă. „Am auzit de această intenţie a mai multor cluburi. Între tur și retur s-ar putea face această schimbare. Ei își dau seama că este o mare eroare să treci brusc de la 18 echipe la sistem cu 14 echipe și play-off. Abia acum își dau seama că e un sistem falimentar. Nu s-a mai întâmplat nicăieri așa ceva până acum. Am auzit, în ultima vreme, discutându-se despre această chestiune. Eu sunt sigur că se va găsi o soluţie în pauza de iarnă și se va ajunge la sistemul cu 18 echipe“, a afirmat sursa citată.

Oficialul a mai spus că e normal ca Liga Profesionistă de Fotbal să nu dorească schimbarea, de vreme ce sistemul cu 14 echipe a fost votat în majoritate de către membrii Adunării Generale: „E normal ca liga să nu fie de acord, după ce în Adunarea Generală a ligii au fost doar trei cluburi care nu au dorit trecerea la sistemul cu 14 echipe, Concordia Chiajna, Gaz Metan Mediaș și Ceahlăul Piatra Neamţ. Restul au votat pentru schimbarea cu 14 echipe“. 

Comitetul Executiv al FRF a aprobat, pe 29 mai, în urma propunerii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, ca din sezonul 2015-2016 în Liga I să evolueze 14 echipe, urmând ca, în ediţia 2014-2015, dintre cele 18 echipe participante să retrogradeze șase formaţii și să promoveze două din Liga a II-a. Pentru a anula decizia luată în Comitetul Executiv al FRF, membrii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, adică reprezentanţii celor 18 echipe din Liga I, ar trebui să voteze păstrarea sistemului actual, care ulterior să fie ratificat într-o ședinţă a CEx al federaţiei.

Iorgulescu se opune revenirii la 18 echipe

Liga Profesionistă de Fotbal se opune continuării cu sistemul competiţional cu 18 echipe în Liga I, invocând și o clauză din contractul de vânzare a drepturilor TV, prin care cumpărătorul, Intel Sky Broadcast, solicita reducerea numărului de formaţii la 14, informează site-ul oficial al LPF. În documentul amintit se menţionează faptul că președintele LPF, Gino Iorgulescu, nu va face o propunere Comitetului Executiv al FRF, de a reveni la sistemul cu 18 echipe, chiar cu riscul unei demiteri.