Programul Operațional „Inițiativa pentru IMM-uri” 2014-2020

Comisia Europeană a adoptat Programul Operațional „Inițiativa pentru IMM-uri” 2014-2020, în valoare de 100 de milioane de euro. România este la al patrulea program de acest gen, iar scopul „Inițiativei pentru IMM-uri” este de a stimula accesul la finanțare al întreprinderilor mici europene care se confruntă cu constrângeri financiare.

Se așteaptă ca valoarea investiției oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanții, să crească de patru ori – până la 400 de milioane de euro sau mai mult – datorită efectului de pârghie al investițiilor private în credite pentru IMM-uri, se precizează într-un comunicat al Cabinetului comisarului european pentru Politică Regională, Corina Crețu. Cele 100 de milioane de euro prevăzute pentru programul „Inițiativa pentru IMM-uri” au fost realocate din Programul Operațional Regional 2007-2013, unde au fost inițial planificate pentru garanții. Păstrând acest obiectiv inițial, programul va pune în aplicare schema într-un mod mai eficient, datorită implicării grupului BEI și a fondurilor programului „Orizont 2020”.

Un instrument inovator

„Într-o țară în care IMM-urile reprezintă mai mult de 99% din numărul total de întreprinderi și care se confruntă cu nevoi serioase de finanțare externă, acest program sprijină întreprinzătorii tocmai pentru a avea acces la produsele de creditare în condiții mai bune. De asemenea, această inițiativă le va permite IMM-urilor să fie mai inovatoare și competitive și să se extindă pe piețele regionale, naționale și internaționale”, a afirmat Corina Crețu. La rândul său, Vasile Dîncu, ministrul al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, consideră că acest program reprezintă un instrument inovator, destinat să stimuleze competitivitatea. „Țintind unul dintre cele mai critice aspecte legate de funcționarea IMM-urilor din România – și anume accesul la finanțare – și folosind efectul multiplicator de cel puțin 4 ori, „Inițiativa pentru IMM-uri” reprezintă un instrument inovator, destinat să stimuleze competitivitatea. Acest sprijin le va permite IMM-urilor să reziste pe piață, să depășească cu succes primele etape ale activității lor și le va ajuta apoi să se dezvolte, pentru a putea concura pe piața globală”, a spus Dîncu.

3,4 mld. €, deficit de finanțare în România

O evaluare recentă, realizată pentru România, estimează deficitul de finanțare externă pentru IMM-uri la aproximativ 3,4 miliarde de euro până în 2020, sumă care reprezintă nevoia de diferite tipuri de instrumente financiare (garanții, împrumuturi cu risc împărțit, micro-creditare, investiții de capital). De asemenea, antreprenorii români se confruntă cu dificultăți în obținerea de finanțare externă și estimarea valorii creditelor de care firmele ar avea nevoie, dar care nu pot fi obținute de la sistemul bancar.

Totodată, evaluarea arată că, pentru o mare parte a IMM-urilor din România, accesul la finanțare reprezintă cea mai mare preocupare a antreprenorilor.