La Bragadiru, canalizarea, deși încă nefuncțională, refulează dejecții!
În acest articol vom vorbi despre lacune grave în educația unor locuitori ai noului cartier din vecinătatea Capitalei, dezvoltat în orașul Bragadiru. Despre cum unii cetățeni înțeleg să respecte normele elementare de conviețuire într-un ansamblu de locuințe. Și despre cum atitudinea lor s-a transformat într-o ”afacere” urât mirositoare. La propriu!
Să începem cu un dram de istorie recentă. Orașul Bragadiru, ca majoritatea localităților limitrofe Bucureștiului, au cunoscut, după 1990, o dezvoltare imobiliară fără precedent. În ultimii 25 de ani, am asistat la o adevărată goană după terenuri situate în aceste localități, unde bucureștenii și-au construit locuințe noi, „pe pământ”, cum se spune, și la „aer curat”, mânați de lehamitea față de blocurile – cazarmă și cutiuțele de beton în care trăiseră, în perioada comunistă. Acest fenomen a atras după sine obligații suplimentare autorităților locale, care s-au văzut puse în fața unor sarcini care trebuiau, musai, rezolvate, în cel mai scurt timp. Și anume, amenajarea rețelelor stradale din noile cartiere, apărute ca ciupercile după ploaie, alături de asigurarea utilităților curente – apă canal, gaze, electricitate etc.
Primăria Bragadiru se achită de obligațiile edilitare
Bineînțeles, orașul Bragadiru nu putea să facă excepție de la această stare de fapt, având în vedere aproprierea de „Cetatea lui Bucur”. Așa a apărut și cartierul denumit astăzi „Independenței”, în care, prin Masterplanul de Apă și Canal 2007-2013 s-au introdus rețele de canalizare și apă, lucrările fiind finalizate de curând. În tot acest sistem mai este de realizat un singur obiectiv: Stația de epurare a apelor uzate, la care se lucrează „năpraznic”, după cum ne spunea directorul SC Apă Canal Ilfov (ACI) SA, Cătălin Drăgilă. Potrivit spuselor domniei sale, stația urmează să intre în funcțiune, cel mai târziu, pe 31 august 2015, iar în acel moment, tot sistemul va deveni operațional. Locuitorii au fost înștiințați că, deocamdată sistemul nu funcționează și, drept urmare, au fost sfătuiți să nu se racordeze, încă, la branșamentul aflat la limita proprietății. Ca atare, până atunci, agenții economici și locuitorii din zonă utilizează, în continuare, fosele septice amenajate în „ograda” fiecăruia. Toate bune și frumoase, s-ar putea spune, dar… din păcate, au apărut problemele. Destul de serioase. Citiți, și minunați-vă! Sau, mai bine zis, indignați-vă!
Săriți, canalizarea refulează dejecții urât mirositoare!
De ceva vreme, mai mulți locuitori din zona străzii Smârdan s-au plâns autorităților locale sau Gărzii de Mediu județene că … din sistemul de canalizare refulează ape uzate și dejecții urât mirositoare, fenomen care se accentuează în perioadele cu precipitații abundente. Ei cereau, imperios, rezolvarea situației. Bine, bine, veți spune dvs., dar sistemul nu funcționează! Care este cauza acestui fenomen, să‑i zicem, „paranormal”? Situația a pus pe jar autoritățile locale, reprezentanții ACI și inspectorii Gărzii de Mediu ilfovene. Toți, laolaltă, au hotărât să găsească răspuns la această enigmă. Drept urmare, s-au organizat echipe de control, în frunte cu Emil Grigore, comisarul șef al Gărzii de Mediu Ilfov, care au descins în zonă și au luat la puricat sistemele de evacuare a apelor uzate menajere ale proprietarilor din sectorul respectiv.
Inițial, s-a pornit de la presupunerea că, pe str. Smârdan și pe străzile adiacente, s-au făcut branșări ilegale ale foselor septice la sistemul de canalizare, fapt care ar explica situația. De aceea, inspectorii de la Mediu au hotărât să verifice existența facturilor de vidanjare a foselor, din ultima perioadă.
Deversări clandestine de fose septice și vidanje
Așadar, vreme de două zile, echipe mixte, formate din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, SC ACI SA și Poliția Locală Bragadiru au umblat din casă în casă, de la agent economic la agent economic, pentru a depista cauza fenomenului reclamat de cetățeni. Au fost verificate, la sânge, documentele privitoare la autorizațiile de mediu și, așa cum spuneam, facturile care să certifice că vidanjările foselor septice au fost făcute real și legal. În același timp, angajații ACI au inspectat căminele de branșament ale canalizării.
Despre bilanțul acestei inspecții fără precedent ne-au vorbit reprezentanții Gărzii de Mediu Ilfov și Cătălin Drăgilă, directorul ACI SA. Cert este că nu a fost descoperit niciun branșament ilegal. În schimb, se presupune că dejecțiile și apele uzate ajung la canal în urma unor deversări clandestine a foselor septice. Sunt luate în calcul două variante. Una dintre acestea are în vedere faptul că, la adăpostul întunericului, unii proprietari își golesc fosele în rețeaua de canalizare cu ajutorul unor pompe. Cea de-a doua variantă plauzibilă este aceea că, tot în timpul nopții, au loc descărcări ale autovidanjelor, în sistem.
„Soluție” pentru refulări: înfundăm canalizarea cu nisip
Vă vorbeam, la început, despre gradul subuman de civilizație de care dau dovadă unii cetățeni din zonă. Ca să nu îi spunem nesimțire. Directorul ACI ne-a adus la cunoștință o metodă folosită de un proprietar pentru a împiedica refulările din preajma locuinței sale. „Cetățenii, dorind să nu mai refuleze apa din căminele respective, în dreptul proprietăților lor, au adus un camion cu nisip și au înfundat canalizarea! Să nu mai refuleze apa la ei! Nu mai contează că se duce în altă parte! Iar acum, angajații noștri cu asta se ocupă. Cu desfundarea conductelor și curățarea generală a acestora, deoarece există pericolul ca, odată funcțională canalizarea, să fie distruse toate pompele din sistem. De aceea, am organizat pânde și patrule în timpul nopții, împreună cu poliția locală. După ce vom curăța rețeaua, vom intra cu CCTV-ul (cameră de luat vederi), pentru a identifica eventualele racorduri ilegale”, ne-a povestit directorul ACI.
Controlul a avut efecte benefice
Cătălin Drăgilă ne-a mărturisit că inspecțiile efectuate au dat rezultate. „Un prim semnal l-am primit din partea agenților economici importanți, în sensul că au solicitat avize și întocmirea de contracte de branșamente. Din păcate, apa pluvială din zonă nu ține de AC Ilfov. Este nevoie de o strategie la nivel de UAT. Deoarece, vom avea probleme dacă apa pluvială se infiltrează în rețeaua de canalizare, pentru că există riscul avarierii stației de epurare”, ne-a semnalat Cătălin Drăgilă.
„Vorbim aici, în primul rând de lipsa de educație, de o mentalitate defectuoasă, factori care au provocat această situație. Doresc, însă, să subliniez că, potrivit Legii 195/2005, autoritățile locale, împreună cu operatorul abilitat, sunt obligate să supravegheze și să controleze respectarea normelor în acest domeniu. Totodată UAT-urile trebuie să aibă personal autorizat și specializat pe protecția mediului”, a subliniat unul dintre reprezentanții Gărzii de Mediu.
Așadar, conform directorului ACI, rezolvarea problemei se află pe un făgaș bun, iar reprezentanții acestui operator sunt determinați să depună toate eforturile pentru a preîntâmpina repetarea unor asemenea situații.