Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare implementează în România programul „Local enterprise facility”, în cadrul căruia este dispusă să investească aproximativ trei-patru milioane de euro sub formă de capital în întreprinderi mici şi mijlocii, sau să acorde IMM-urilor împrumuturi în cuantum de cinci-şase milioane de euro.

„Un program important adus recent de BERD în România este Local Enterprise Facility, o facilitate de finanţare directă pentru IMM-uri, care se adresează mai degrabă companiilor mijlocii. În această zonă BERD este dispusă să investească aproximativ trei – patru milioane de euro ca şi capital în IMM-uri sau să ofere împrumuturi de cinci, şase milioane de euro”, a declarat directorul pentru România al BERD, James Hyslop. El a precizat, totodată, că BERD, care lucrează şi cu fonduri de investiţii, este dispusă să investească „până la zece milioane de euro” în Romanian Foundations SME Fund, un fond de investiţii care susţine sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din România. Directorul BERD pentru România a mai afirmat că din punctul de vedere al BERD „întreprinderile mici și mijlocii reprezintă punctul central al economiei româneşti“.

„Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare consideră că întreprinderile mici și mijlocii rămân punctul central al economiei româneşti. Nouăzeci la sută din companiile active din România sunt IMM-uri, iar ele generează 70 la sută din produsul intern brut al României şi angajează aproximativ 60 la sută din forţa de muncă din România. Din aceste motive, una dintre priorităţile BERD în România a fost să se asigure că un segment atât de important al economiei româneşti are acces la finanţare”, a spus James Hyslop. Acesta a precizat că, în urma recesiunii şi a crizei financiare, accesul IMM-urilor din România la finanţare „s-a restricţionat”, însă BERD va continua să acorde finanţare acestor întreprinderi, fie direct, fie prin intermediul băncilor comerciale partenere ale BERD.

Directorul BERD România a participat, la Ploieşti, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, la seminarul “Expertiza pentru afacerile mici din România. BERD ajută IMM-urile să crească” în cadrul căruia şeful BERD s-a întâlnit cu reprezentanţii câtorva zeci de IMM-uri din Prahova şi din judeţele limitrofe, printre care și Ilfov, cărora le-a vorbit de­spre Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.