Omul de afaceri Ion Ţiriac a decis să vândă participaţia de 45,059% din titlurile UniCredit Ţiriac Bank către grupul italian UniCredit, acţionar majoritar al băncii, în cadrul opţiunii de exit convenite între acţionari.

Fiind vorba de circa 700 de milioane de dolari, aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie din sistemul bancar românesc, după criză.

Ion Ţiriac deţine acţiuni la UniCredit Ţiriac Bank prin intermediul companiilor Redrum International Investments B.V. – 24,8310361% din ca­pi­talul social şi Vesanio Trading Limited – 20,2286933% din capitalul social.

Publicaţia italiană Messaggero scrie că grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Ţiriac, urmând ca semnarea să aibă loc într-o săptămână, iar perfectarea tranzacţiei să aibă loc până la Crăciun.

Potrivit ziarului Mes­sagge­ro, citat de Reuters, pentru participaţia deţinută de Ion Ţiriac, UniCredit va plăti 700 milioane de euro, parţial în numerar.

Ţiriac putea să exercite, anual, opţiunea de exit convenită cu UniCredit, atunci când grupul italian a preluat operaţiunile Bank Austria, care deţinea HVB Romania SA.

UniCredit Ţiriac Bank a apărut prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România şi Banca Ţiriac, proces care s-a finalizat în 2007.

La sfârşitul lui 2013, UniCredit Ţiriac se afla pe poziţia a patra în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de circa 7%, după BCR, BRD şi Banca Transilvania.

Instituţia a funcţionat sub denumirea Banca Comercială Ion Ţiriac din 1991 până la 31 august 2006, când a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank Romania SA – banca absorbită, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comerciala HVB Ţiriac SA, până la 1 iunie 2007 când a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit Romania SA – banca absorbită, din care a rezultat UniCredit Ţiriac.

După ieşirea omului de afaceri din acţiona­riatul băncii, grupul italian va analiza dacă va mai păstra, cel puţin pentru o perioadă, denumirea UniCredit Ţiriac Bank.