Primăvara nu a venit doar cu ciripitul păsărilor și explozia de culoare a naturii, ci și cu obiceiuri vechi, reînviate în comunitățile care știu că sufletul unui neam se păstrează prin tradiții. An de an, în comuna Brănești, se desfășoară una dintre cele mai fascinante manifestări populare: ”Ziua Cucilor”. Această sărbătoare a bucuriei și a renașterii este un spectacol unic, unde folclorul, meșteșugurile populare și voia bună îmbracă straie de poveste.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 744, ediția print

”Ziua Cucilor” este un prilej de veselie și o punte între trecut și viitor, un simbol al identității locale care străbate veacurile. Cucii, personajele principale ale zilei, poartă măști impresionante, confecționate cu îndemânare și migală de artiști populari, și își fac simțită prezența pe ulițele satului, alungând, conform obiceiului, spiritele rele și vestind venirea primăverii. 

O componentă importantă a sărbătorii de la Brănești, care are loc în prima zi a Postului Paștelui, este organizarea, începând cu anul 2005, de către Casa Corpului Didactic Ilfov, Asociația Culturală Brănești, Grupul de Promovare ”Brănești online” și autoritatea locală a tradiționalului simpozion, eveniment care anul acesta s-a intitulat ”Folclor fără frontiere”. Specialiști în etnografie și folclor, cercetători și oameni de cultură își împărtășesc cunoștințele despre acest obicei unic. Astfel, luni, pe 3 martie 2025, la sediul Casei Corpului Didactic Ilfov, întâlnirea a adus în prim-plan istoria cucilor, evoluția lor – de la o manifestare ritualică la festival – și rolul educației în transmiterea tradițiilor. Cadrele didactice, reprezentanți ai unor instituții de cultură și ai comunității locale, precum și invitați din afara localității au dezbătut provocările care amenință tradițiile în general și în mod special obiceiul cucilor de la Brănești, precum și modalitățile de intervenție pentru salvarea, păstrarea și transmiterea acestora mai departe tinerelor generații. 

Atașați iremediabil de această tradiție a cucilor, printre cei care au susținut prezentări s-au aflat: Marius-Ovidiu Sebe, profesor metodist Casa Corpului Didactic Ilfov și președinte al Asociației Culturale Brănești, care a vorbit despre reflectarea obiceiului cucilor în presa națională de-a lungul timpului, Anamaria Stănescu, cercetător Direcția Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională – Institutul Național al Patrimoniului, care a adus un material video intitulat ”Măștile tradiționale ale cucilor din Brănești. Cum și în ce scop sunt realizate?” sau George Grigore, șef birou Cultură în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, care a prezentat ”Reflecții asupra originii denumirii cucilor. Rolul și implicarea Centrului de Cultură Ilfov în susținerea tradițiilor ilfovene”. ”Din comunitatea bulgarilor din Izvoarele, Bianca Valentina Vasile a vorbit despre interferențele româno-bulgare la Brănești, iar despre ”Cucii mici” și preocupările privind educația pentru cultura tradițională la nivel preșcolar au vorbit Carmen Niță și Aura Elena Damian, cadre didactice la Grădinița ”Rița Gărgărița” din Brănești, structura Pasărea. Înainte de debutul manifestării, participanții au vizionat expoziția ”Zestrea cucilor”, iar la finalul activității, participanții au primit diplome de participare”, ne-a spus prof. Marius Sebe. 

Mascații – adevărați mediatori ai lumilor văzute și nevăzute

Etnologul Doina Ișfănoni, o prezență constantă la evenimentul de la Brănești, a prezentat o fascinantă incursiune în simbolistica măștilor, considerându-le adevărați mediatori între lumea vizibilă și cea nevăzută, între trecut și prezent. Astfel, s-a reconfirmat faptul că ”Ziua cucilor” este un spectacol și, totodată o fereastră deschisă spre sufletul și esența poporului român. Alexandru Rădună, Grupul de Promovare ”Brănești online”, a vorbit despre ”Un meșter de chipuri împătimit, Gheorghe Secăreanu”, prezentând auditoriului fotografii vechi cu ”Ziua Cucilor” reflectată în poze de familie, culese de la localnici în urma unei campanii de recuperare a fotografiilor vechi, Adelina Dogaru Alexa de la Universitatea din București și Iuliana Dumitru de la Muzeul Național al Țăranului Român au prezentat un proiect european dedicat măștii, proiect în care regăsim și măștile de cuci  – ”Unveiling Arts and Crafts behind the MASKS”, iar prof. Adina Albert, de la Colegiul Economic ”Nicolae Kretzulescu” din București, a vorbit participanților la simpozion despre rolul școlii în promovarea și conservarea tradițiilor și obiceiurilor. În încheierea prezentărilor, Gabriel-Cătălin Stoian și Alina Costache de la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” au vorbit despre cucii de la Brănești, ”între obicei și festival”, pe baza unor filmări realizate la sărbătoarea ”Ziua Cucilor”, în anul 2009.