Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va conduce la o scădere semnificativă a bugetului comunitar ce va avea repercusiuni asupra nivelului subvențiilor acordate fermierilor europeni.
Decizia luată de responsabilii UE vizează mai ales exploatațiile agricole mari, dar îi va favoriza pe micii cultivatori de pământ și pe cei care care adoptă practici sustenabile. Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală apreciază că fermierii care adoptă practici sustenabile în cultivarea pământului ar trebui să fie cei mai mari beneficiari ai viitoarelor subvenții, a apreciat oficialul european. Acesta a adăugat: ”Dacă fermierii vor să obțină subvenții directe, ei trebuie să contribuie mai mult la obținerea obiectivelor comune”.
Hogan a declarat că intenționează să reintroducă o propunere pe care Germania a respins-o până acum, prin care vor fi reduse semnificativ subvențiile pentru beneficiarii cu ferme mai mari. În România sunt la ora actuală 3,6 milioane de exploatații agricole, care reprezintă 30% din exploatațiile agricole existente la nivelul Uniunii Europene.