Cadre didactice și elevi ai școlilor din orașul Buftea au participat, recent, la un eveniment în cadrul căruia a fost abordat un subiect extrem de important în societatea noastră: bullyingul!
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 587, ediția print
Cu sprijinul Primăriei Buftea, prin Centrul Cultural, al Poliției orașului Buftea, dar mai ales al specialiștilor și profesorilor, elevii claselor a IV-a și a VI-a din cadrul Școlilor Gimnaziale Nr. 1 și Nr. 2 din Buftea au avut ocazia de a participa la Simpozionul – conferință ”Non-violența în școli”, susținut de Andreea Măcelaru, psihiolog clinician, profiler, consultant analiză comportamentală. Tema bullyingului în școli a fost abordată nu întâmplător, având în vedere că pe 30 ianuarie a fost marcată Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli, al cărei scop este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect. În acest context, specialiștii militează pentru ca prevenirea violenţei în şcoli să devină o prioritate. Sănătatea emoțională, gestionarea emoțiilor negative, modul în care intervenim asupra lor, funcțiile comportamentelor violente, au fost doar câteva din subiectele abordate în cadrul evenimentului.
”M-am bucurat să văd că a existat o interacțiune minunată și în rândul elevilor și al cadrelor didactice, în sesiunea de întrebări și răspunsuri“, a spus Andreea Măcelaru. Psihologul le-a punctat copiilor că ”non-violența este arma celor puternici”. ”Violența în școli este o realitate pe care trebuie să o acceptăm pentru a putea să luptăm împotriva ei. Atât învățătorii, profesorii, cât și părinții elevilor trebuie să se implice în mod direct, să accepte comportamentele deviante ale copiilor, pentru a găsi împreună cea mai bună cale de a aduce acei copii cu probleme pe drumul cel bun”, a atenționat Andreea Măcelaru. Aceasta a adăugat că violența în școli nu poate fi redusă și combătută eficient decât printr-o colaborare extinsă între părinți și profesori, cu participarea activă a elevilor. Specialistul a subliniat că cei mici au nevoie de înțelegerea adulților, de răbdarea acestora. Fiecare elev este diferit, prin urmare, fiecare trebuie înțeles în felul său, nu trebuie marginalizat.
Comportamentele agresive pot avea consecințe penale după 14 ani
Agent Carmen Botea, de la Poliția orașului Buftea, le-a explicat copiilor ce implicații legale are violența în școală. ”De la vârsta de 14 ani răspundeți contravențional și penal, ceea ce înseamnă că sunteți direct răspunzători de faptele voastre. Când loviți un copil se aplică legea, puteți primi amendă sau sunt și alte consecințe mai grave. La fel de important este când sunteți loviți să spuneți și acasă, și profesorilor, pentru ca fapta să nu rămână nepedepsită”, a spus specialistul. Copiilor li s-a mai atras atenția că și limbajul jignitor poate fi considerat violent și poate avea consecințe negative, inclusiv asupra părinților.