Oficialității ale județului Ilfov, primari, reprezentanți ai primăriilor, funcționari ai diferitelor instituții, precum și numeroși medici au venit la Otopeni, să doneze sânge pentru a susține campania Digi24 ”Avem același sânge” și pentru a da un exemplu, prin care să poată mobiliza cât mai multe persoane să facă același lucru, contribuind astfel la salvarea de vieți omenești.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 644
Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, și-a exprimat îngrijorarea că doar 2% din populația României donează sânge. ”Mulți nu donează de teamă, alții pentru că nu conștientizează cât de important este acest act al donării, pe lângă cei care nu pot dona din motive medicale. Nevoie de sânge este peste tot, în toată țara, dar cel mai mult în regiunea București-Ilfov. Aici avem cele mai multe spitale și implicit cei mai mulți pacienți. Cel mai trist este când vezi rudele pacienților cum fac apel pe rețelele de socializare și roagă oameni să doneze sânge. De aceea cred că ar fi necesar tot timpul să existe un stoc de sânge, pentru că sângele nu se poate cumpăra”, a declarat președintele CJI, menționâd că există intenția autorităților ilfovene ca la Spitalul Buftea să fie amenajat un centru de recoltare a sângelui. ”Trebuie să vedem care sunt criteriile de funcționare a unui astfel de centru de recoltare. Dar oricum, ne preocupă foarte mult această problemă și vrem să o rezolvăm”, a precizat Hubert Thuma.
Dr. Radu Zamfir, medic primar în Chirurgie generală, la Centrul de Chirurgie si Transplant „Dan Setlacec“, Institutul Clinic Fundeni, ne-a declarat, în timp ce dona, că acest sânge poate să însemne viață pentru unii pacienți. ”Poate să facă diferența între a supraviețui sau a nu supraviețui. Tocmai de aceea, este un lucru foarte important, este un gest umanitar și este un gest pe care toată lumea poate să îl facă. Trebuie să își depășească fricile, pentru că la capătul acestui gest ajuți alt om. Nu am o rutină, am mai donat, o fac de fiecare dată când îmi permite timpul. Am venit pentru a fi alături de campania aceasta”, a declarat specialistul.
Primarul comunei Găneasa, Raul Gabriel Niculae, ne-a spus că nu este prima dată când donează sânge, este o rutină pentru dânsul acest act și îi îndeamnă și pe ceilalți cetățeni să vină în număr cât mai mare să doneze și să sprijine astfel de campanii.
Primarul comunei Ștefăneștii de Jos, Mircea Gheorghiță, ne-a spus că a venit împreună cu 70 de cetățeni ai comunei pentru a lua parte la campania de donare. ”Am venit dimineața cu 50 de angajații primăriei, ai Clubului Sportiv și ai Societății de Gospodărie Ștefănești, care apoi sunt liberi, iar la ora 13, am mai venit cu alți 20 de tineri donatori. Chiar ne doream foarte mult să participăm la campania de donare, am donat și eu și am avut alături și reprezentanți ai Poliției Locale din comună”, ne-a spus edilul.
Viceprimarul comunei Corbeanca, Adrian Snagoveanu, a participat acum, pentru prima dată, la o donare de sânge, dar intenționează să repete acest gest. ”În primul rând, prin donarea de sânge facem un bine altei persoane, apoi este bine și pentru sănătatea mea. Este o acțiune benefică pentru cei care au nevoie de sânge. Suntem, aici, pentru a dona sânge, 13 persoane din Corbeanca. Este o inițiativă bună, cu siguranță că voi mai participa și încurajez pe toată lumea să facă același lucru”, a declarat viceprimarul.
Robert Feraru, viceprimarul comunei 1 Decembrie, a venit la campania de donare însoțit de 30 de persoane din localitatea sa, din rândul consilierilor și funcționarilor publici din primărie. ”Am donat pentru prima dată și am rămas plăcut surprins de cât de receptivi au fost cetățenii din comună, având în vedere numărul mic de donatori din România. Mă bucură foarte tare că această campanie există și cred că ar trebui să fie organizate tot mai des astfel de acțiuni”, a spus viceprimarul.
Dr. Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, ne-a spus că a stat de vorbă cu cei care au donat sânge și a fost impresionată de numărul mare de persoane care donează pentru prima dată, tineri care au auzit de campanie și care au venit să doneze. ”Ceea ce este extraordinar, pentru că nu putem crea obicei decât începând de undeva. O astfel de campanie pune bun început unui obicei care este un gest de maxim altruism și de generozitate. Cred că nu poate fi comparat cu nici o altă modalitate de a oferi ceva cuiva, din ceea ce avem, pentru că practic oferim din viața noastră, viață celor care au maximă nevoie. Sunt astăzi, aici, și pentru că Institutul ”Marius Nasta” este unul dintre spitalele care utilizează cantități de sânge importante, mai ales pentru pacienții din chirurgie toracică și pacienții din terapie intensivă, iar acești pacienți au atât de mare nevoie, cum cei care nu sunt în contact cu spitalul nici măcar nu pot să realizeze. Sunt situații când așteptăm două – trei zile pungi de sânge, pentru că sunt grupe rare, sunt pacienți care au avut mai multe transfuzii și atunci găsirea unei pungi de sânge compatibile este extrem de complexă. Nu putem să oferim sânge fără să fim siguri că acea pungă de sânge va aduce un beneficiu pacientului care primește punga. Așa că este normal să fiu astăzi aici, este normal să fiu lângă ilfoveni, pentru că și ilfovenii au fost lângă Institutul ”Marius Nasta” în campania de screening TBC. Am fost foarte bine primiți și foarte bine susținuți și aș spune că campania de screening TBC este una dintre campaniile de succes din România, iar cei din Ilfov au pus umărul în mod evident și le mulțumesc”, a precizat specialistul.