Primarul și viceprimarul verifică zilnic situația gunoaielor din comună
UAT Găneasa s-a implicat activ în campania națională de ecologizare “Curățăm România”, inițiată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, sub sloganul “Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 599, ediția print
Cu ajutorul voluntarilor, s-a reușit o mobilizare eficientă și a fost dusă la bun sfârșit acțiunea de colectare selectivă a deșeurilor abandonate de pe raza comunei Găneasa, în cadrul campaniei “Curățăm România”.
”De ce este bine să reciclăm deșeurile? Pentru că așa contribuim la economisirea resurselor, facilitând re-exploatarea celor deja utilizate în industrie, protejăm natura și resursele naturale, reducem poluarea solului, aerului, apei, economisim energie. REciclează! REfolosește!- din grijă pentru natură!”, a semnalat primarul comunei Găneasa, Raul Gabriel Niculae.
Acesta ne-a spus că pe 2 mai, încă de la ora 8.30, circa 20 de persoane din primărie și câțiva voluntari, au mers pe DJ 100, împreună cu Poliția Locală, și au curățat drumul în zona Radu de la Afumați, care leagă Afumați de Găneasa. S-a curățat drumul, pe ambele părți, din cauză că în acea zonă, fiind trafic intens, din mașini se aruncă paharul cu cafea, pachetul de țigări, chiar și sacul cu gunoi. ”Se întâmplă foarte des și verificăm zona în fiecare săptămână. Acum, zona este monitorizată video, datorită unui proiect prin care au fost montate în comună 70 de camere de ultimă generație. Vom mai suplimenta pentru DN2, deoarece sunt probleme, mai ales în dreptul trecerilor de pietoni, al stațiilor de autobuz și în zona școlii. Datorită camerelor care au fost montate, unii cetățeni din localitate au fost depistați aruncând deșeuri și pentru început li s-a dat doar avertisment. Dar, pe viitor, sancțiunile vor fi mai dure. Pentru campania ”Curățăm România”, la Găneasa s-a lucrat luni și marți, fiind făcută ecologizarea în zona Radu de la Afumați. După mai multe ore de muncă s-au strâns 40 kg de hârtie/carton, 60 kg de plastic, 60 kg de sticlă și deșeuri menajere – 120 kg. Deșeurile au fost ridicate cu ajutorul societății de salubritate Supercom cu care avem contract și care ne-a sprijinit cu mașină, saci, mănuși. Cu ei colaborăm bine. Toți cei care au participat la campanie au fost supravegheați de Poliția Locală, aflându-se pe drum județean cu trafic intens”, ne-a spus primarul.
Există încă zone fierbinți
Campaniile de ecologizare la Găneasa vor continua în următoarele săptămâni. De altfel, primarul verifică zilnic, alături de viceprimarul Marian Burcea, situația deșeurilor abandonate, mai ales în satul Piteasca, unde, ca și în satul Șindrilița sunt ceva probleme. ”Avem foarte mult gunoi la Șindrilița, nu avem banii necesari să îl cărăm. Gunoiul este strâns, am împrejmuit zona, am făcut șanț să nu mai intre nimeni, am făcut curat, dar am verificat și am găsit iar gunoi. Din păcate este o problemă la nivel național, cu care ne confruntăm și noi. Depozitarea ilegală a gunoiului menajer s-a pus la punct. S-a redus foarte mult, fiindcă chiar umblăm pe străzi. În fiecare dimineață facem un tur al localității în punctele fierbinți. Am avut noroc că Balta Șindrilița a fost luată de un investitor, care a făcut o curățenie exemplară. Acolo era un punct fierbinte, dar acum lucrurile s-au schimbat în bine. Mai avem însă foarte mult de lucrat. Avem polițiști locali în cinci puncte cheie, la care se adaugă și camerele de luat vederi cu care vedem și numerele de înmatriculare. Din păcate, sunt oameni care au făcut o afacere din a colecta gunoi și a-l abandona și nu le pasă de amenzi pentru că câștigă foarte mulți bani”, a spus viceprimarul Marian Burcea.
Edilul ne-a mai spus că a început curățenia de primăvară, chiar din toamna anului trecut. S-a făcut toaletarea plopilor de pe DJ 300, drumul de legătură între Găneasa – Moara Domnească – Doraly. Acolo, acești copaci prezentau un pericol public pentru trecători, dar și pentru autovehicule. Au fost cazuri când, din cauza vijeliilor, crengile s-au rupt. La fel, când erau îngreunate de zăpadă sau gheață. Când se dezghețau, cădeau bucăți mari de gheață peste oameni și autoturisme. ”Am făcut, așadar, această acțiune, pentru a elimina pericolele din zonă. Apoi, am început cu acțiunea de curățare a vegetației în exces, care a crescut necontrolat, de pe DJ 300, DJ 100, Radu de la Afumați. Noi am făcut acțiunea de ecologizare a Ministerului Mediului, dar lucrăm, de fapt, la curățenie, zi de zi. Foarte important pentru noi este că colaborăm cu oamenii de la ajutoarele sociale, care și ei ies spre ajutorul nostru, din ce în ce mai mulți. Luna trecută au fost 15, luna aceasta peste 20. Ei înțeleg că trebuie să își facă orele de muncă în folosul comunității, nu doar angajații primăriei. Am făcut acțiune și pe DN 2 Șindrilița, chiar și în cimitir. Vrem să facem lunar astfel de activități”, a mai spus primarul .
Comuna Găneasa este foarte mare și este tranzitată de foarte multe mașini zilnic. Nu este greu de estimat, câte deșeuri rămân în urma acestor mașini. Edilul a precizat că în acest context primăria a comandat 30 de coșuri de gunoi prinse pe suport de beton, care nu mai pot fi mișcate sau dărâmate, așa cum se întâmpla cu vechile coșuri.
Primarul a subliniat că își dorește ca anul viitor să poată fi extinsă rețeaua de monitorizare video care a fost realizată prin asociere cu Consiliul Județean pentru încă 70 de camere video. Aceste camere video pot fotografia numerele autoturismelor și le recunosc pe cele care au mai trecut într-o perioadă de 30 de zile pe raza localității. ”Sunt monitoare puse pe fiecare sat în parte și dorim ca anul viitor să extindem și să angajăm un om pentru supravegherea camerelor. Camerele sunt montate atât pentru a ajuta la diminuarea fenomenului de abandonare a deșeurilor, dar și pentru siguranța cetățenilor. Ne dorim o comună curată și care să ofere siguranță”, a punctat primarul Raul Gabriel Niculae.