Elevii din Dascălu au aflat care sunt riscurile portului sau folosirii fără drept a obiectelor periculoase în școli

Polițiștii Biroului de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Ilfov le-au explicat elevilor Școlii Gimnaziale Dascălu că portul sau folosirea fără drept a obiectelor periculoase în incinta unităților de învățământ reprezintă o infracțiune, fiind informați și despre consecințele juridice din acest domeniu.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 653, ediția print

Până la sfârșitul acestui an școlar, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Ilfov derulează activități în cadrul Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în unitățile de învățământ, care se desfășoară la nivel național, iar în Ilfov își propune să ofere informații prețioase elevilor celor 272 de unități școlare din județ.

De altfel, Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare județene, implementează în perioada mai-iunie, la nivel național, Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar.

Campania, care săptămâna trecută a ajuns și în comuna Dascălu, urmărește creșterea gradului de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar, polițiștii și partenerii campaniei derulând activități atât pentru informarea elevilor, cât și pentru dezvoltarea parteneriatului cu cadrele didactice, reprezentanții părinților şi reprezentanții elevilor.

În contextul arătat, elevii din Dascălu au primit informații cu privire la răspunderea penală circumscrisă comiterii infracțiunii de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, implicațiile unui comportament violent, precum și cu privire la instrumentele și tehnicile non-violente de soluționare a unui conflict.

Comisar Ionuț Harbuz, șeful biroului de Siguranță Școlară IPJ Ilfov, alături de comisar Raluca Bălășoi, au provocat o discuție liberă și relaxată, care să le permită tinerilor să se familiarizeze cu termeni juridici și să înțeleagă mai bine riscurile la care se expun dacă poartă sau folosesc obiecte periculoase.

Este foarte ușor ca din victimă să fii încadrat agresor

”Practic nu aveți voie să aveți la voi niciun obiect înțepător, tăietor. De ce credeți că sunt interzise? Pentru că pot fi periculoase. Am venit să vorbim cu voi, să știți la ce anume vă expuneți. Și ce înseamnă autoapărarea, pentru a exclude riscul de a deveni din victimă, agresor. Mare grijă la ceea ce faceți, la deciziile pe care le luați, faptele voastre rămân scrise în cazier și este păcat să vă stricați viitorul pentru o copilărie. Marea majoritate a evenimetelor care se întâmplă în școli sunt copilării”, a precizat comisar Ionuț Harbuz, aducând de asemenea în discuție însemnătatea unor termeni precum cazier, violență școlară, discernământ, bullying, răspundere penală sau care este diferența între contravenție și infracțiune.

Potrivit specialiștilor, elevii trebuie să aibă noțiuni despre încadrările juridice pe care le pot suferi în cazul unei infracțiuni. De accea este important de știut că în conformitate cu prevederile art. 372 Cod Penal, constituie infracţiunea de „Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase“: (1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun: a). cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire; b). arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice; c). substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Elevii trebuie să evite să poarte asupra lor sau să introducă în incinta unităților de învățământ obiecte din categoria celor periculoase (cuțit, briceag, pumnal, foarfecă dar și substanțe iritant lacrimogene sau cu efect paralizant), care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor prin lovire, tăiere sau împungere.  În situația în care observă că un coleg are asupra lui obiecte din categoria celor periculoase, trebuie să anunțe imediat un cadru didactic sau un adult.

De asemenea, și părinții trebuie să fie vigilenți și să ia măsuri de prevenție, discutând cu copiii referitor la pericolul și consecințele folosirii unor obiecte periculoase și despre faptul că este interzisă introducerea unor astfel de obiecte în mediul școlar. Este important chiar ca părinții să verifice obiectele pe care copiii le poartă asupra lor sau în ghiozdane atunci când merg la şcoală. Totodată, și cadrelor didactice li se recomandă să fie vigilente cu privire la comportamentul elevilor, să le explice acestora riscurile portului/folosirii unor obiecte periculoase în mediul școlar,  iar  atunci când iau la cunoştinţă că un elev a introdus în unitatea de învăţământ un obiect periculos, să sesizeze de urgenţă poliţia (prin intermediul 112 sau prin sesizare directă la subunitatea de poliţie/poliţistul în responsabilitatea căruia se află unitatea de învăţământ).