RCA, mai costisitor decât un camion nou?

Unitatea Națională a Transportatorilor Rutieri din România critică Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și susține că aceasta nu a procedat corect în ceea ce privește menținerea tarifelor RCA constante, acestea dublându-se, în decursul anului 2015. Potrivit transportatorilor, dacă va fi menținut același ritm, RCA va deveni mai costisitor decât un camion nou. În aceste condiții, UNTRR solicită Parlamentului, Guvernului, Consiliului Concurenței și ASF limitarea valorii RCA/carte verde, cel puțin pe o perioadă de un an, la valori normale, de maximum 5.000 de lei pe 12 luni, pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internaționale și naționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni, pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni, pentru autoturisme.

 

Supermarket-urile, în pericol de a fi închise în week-end

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că susține închiderea supermarketurilor în timpul weekend-ului. Cu această ocazie, ministrul a precizat că susține și inițiativa ca 51% din produsele aflate în aceste magazine să fie românești. În același context, în cadrul unei întâlniri a Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, s-a stabilit înființarea unei subcomisii pentru discutarea propunerilor legislative care vizează etichetarea laptelui, comercializarea produselor alimentare, închiderea în weekend a supermarketurilor, prezența produselor românești pe rafturi.

 

MFP a alocat pentru „Prima Casă” 1,69 miliarde €

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunţat că plafonul total de garantare aferent, pentru 2016, programului „Prima Casă”, de 1,69 miliarde euro, a fost alocat în întregime. În aceste condiții, băncile comerciale participante la program vor avea la dispoziție întreaga sumă, pentru anul acesta. Pentru 2016, Guvernul a stabilit un plafon de 1,3 miliarde lei, la care se adaugă 200 milioane lei din rambursări de rate de capital efectuate până la 31 decembrie, 172,5 milioane lei din diferenţe rămase neutilizate de anul trecut, respectiv 17,7 milioane lei plafon reutilizat în condiţiile legii.

 

Ciocolată Mars, retrasă de pe piață

 

Mars România a anunţat retragerea de pe piaţă a unor loturi din produsele Snickers, Mars, Milky Way și Celebrations, din 55 de ţări, inclusiv România, ca măsură preventivă, după ce o bucată de plastic a fost identificată într-un astfel de produs, fabricat în Olanda. Retragerea vizează miniaturi de 8 g (Snickers, Mars, Milky Way), multipack 4×50 g Snickers și Mars, respectiv Celebrations 220 g și 400 g, a informat compania. Produsele care fac obiectul retragerii au fost fabricate în Olanda. Toate celelalte tipuri de ciocolată distribuite de către Mars România sunt în continuare disponibile pentru achiziţie și sigure pentru consum, potrivit companiei. Până acum, în România, compania nu a înregistrat nicio reclamație.