Încă un pas pentru crearea de noi ­locuri de muncă

Proiectul de act normativ privind schema de ajutor de stat pentru companiile care înfiinţează cel puţin 20 de locuri de muncă va fi supus dezbaterii publice, probabil în următoarele două săptămâni, urmând să intre în vigoare la 1 iulie, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. El a arătat că vor beneficia de această schemă circa 1.000 de companii pe an, Guvernul având un buget de 500 milioane de lei pentru acest an, nivel care s-ar putea păstra și anii viitori.

Premierul Victor Ponta a anunţat la începutul lunii februarie că statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă.

 

Un nou mall la „granița” Bucureștiului cu Ilfovul

Compania Benevo, deţinută de omul de afaceri Michale Topolinski, a amânat pentru vară începerea construcţiei centrului comercial Victoria City din cartierul bucureștean Bucureștii Noi, aflat la „granița” cu Ilfovul. „Prima fază a Victoria City Center este programată să înceapă la mijlocul anului, urmând ca deschiderea să aibă loc în luna septembrie a anului viitor”, se arată într-un comunicat al Benevo. Victoria City Center va avea 60.000 metri pătraţi, suprafaţă închiriabilă, spaţii de retail și de birouri, în partea de nord-vest a Bucureștiului, pe fosta platformă Textila Dacia din Bucureștii Noi, în imediata apropiere a staţiei de metrou Jiului. 

Cel mult 10.000 de lei la o tranzacție cu banii jos

Finanţele au eliminat din proiectul de lege privind plăţile în numerar interdicţia de tranzacţionare a imobilelor și autovehiculelor cu banii jos și au introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumpărare, la fel ca în cazul tranzacţiilor generale între persoane fizice. S-a considerat că la acest tip de tranzacţii pot exista probleme și un astfel de plafon ar rezolva unele inconvenienţe care pot apărea în cazul unor tranzacţii efectuate în zona rurală. Nivelul prevăzut al amenzilor în cazul nerespectării plafoanelor a fost crescut în noul proiect de la 20% la 25% din suma încasată sau plătită care depășește plafonul pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei. 

Încă două zile nelucrătoare!

Senatorii din Comisia pentru cultură propun ca 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, să fie sărbătoare legală nelucrătoare, ei adoptând un raport favorabil cu amendamente la o iniţiativă semnată de grup de peste o sută de parlamentari PSD, PNL, UNPR și PDL. De asemenea, Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat, în unanimitate, raport favorabil la o iniţiativă legislativă prin care se propune ca părinţii să beneficieze de o zi liberă în prima zi a anului școlar. Parlamentarii spun că există foarte multe cazuri în care unii părinţi sunt nevoiţi să se învoiască, să își ia concediu fără plată sau, „mai rău, alţii sunt sancţionaţi de angajatori pentru că întârzie la muncă”.