Bugetul 2015, la final
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat că bugetul va fi definitivat în această săptămână, urmând ca ulterior să fie discutat cu CE și FMI, iar pe 10 decembrie va fi trimis Parlamentului, el precizând că nu vor exista creșteri de taxe.
”Marţi (n.r.-2 decembrie) vine Comisia Europeană și FMI. De pe 2 până pe 10 îl vom pune în dezbatere, iar probabil pe 10 decembrie, când va pleca Comisia, vom veni cu el în Parlament și în dezbatere. Mi-aș dori foarte mult ca până la sfârșitul sesiunii să îl și finalizăm, undeva pe 19 decembrie cred că ne-am putea încadra cu aprobarea bugetului pentru anul viitor”, a spus ministrul Vâlcov. El a precizat că bugetul nu va conţine majorări de taxe și impozite și că Executivul ia în calcul adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală. Întrebat dacă printre măsuri e inclusă și reducerea TVA, Vâlcov a precizat: ”Putem să ne gândim inclusiv la asta”.
Bănci sub lupa BCE
Reprezentanţii BNR vor începe, în zilele următoare, discuţii cu experţii Băncii Central Europene (BCE), pentru a stabili băncile locale care vor fi supravegheate direct de instituţia europeană, fiind vizate în primul rând BCR, BRD și Banca Transilvania, potrivit lui Virgil Dăscălescu, director în Direcţia Stabilitate din BNR. „De regulă, cele mai mari trei instituţii de credit sunt supravegheate de BCE. Nu contează neapărat cota de piaţă, există și alte criterii“, a afirmat Dăscălescu. El a explicat că pentru băncile care vor fi selectate de BCE pentru supraveghere directă se vor aplica toate regulile și standardele impuse pentru evaluarea cuprinzătoare, în timp ce pentru restul băncilor s-ar putea face evaluări simplificate.
Acces direct la titluri de stat
Guvernul a aprobat o hotărâre prin care populaţia va putea cumpăra titluri de stat în mod direct, care pot fi tranzacţionate ulterior la bursă. Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din 2005, când acestea se distribuiau prin trezoreriile locale, într-o formă materializată. Noul instrument va reprezenta o alternativă de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român, iar titlurile de stat vor fi emise în forma dematerializată. Potrivit Codului Fiscal, titlurile de stat sunt scutite de la plata impozitului pe câștig, în comparaţie cu alte instrumente de economisire/investiţii.
Salariul minim ar putea crește la 1.050 lei
Salariul de bază minim brut pe ţară va crește în două etape, în 2015, de la 900 la 975 de lei, din ianuarie și la 1.050 de lei, din iulie, potrivit unui proiect de Hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, care precizează că aproape 1,5 milioane de angajaţi vor beneficia de majorare. Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 2.000 lei, fiind distinctă de cea prevăzută de Codul muncii.