Aproape 600 de învățători, educatoare și profesori din toate județele țării și dascăli de etnie română din Republica Moldova, Ucraina și Serbia au participat, în perioada 7-9 august 2019, la Palatul Parlamentului și la Școala Gimnazială nr. 1 din orașul Voluntari, la Congresul internațional al cadrelor didactice din România și al cadrelor didactice de etnie română de peste hotare – al 42-lea Congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRo).
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 465
Evenimentul a marcat 100 de ani de la primul Congres al învățătorilor români din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş, organizat de Iuliu Vuia în 1919, 90 de ani de la Congresul din 6-7 decembrie 1929, de la Bucureşti, congres la care Asociația Regională Transilvană s-a unit cu AGIRo sub conducerea lui D.V. Ţoni și 80 de ani de la alegerea, în 1939, a lui Teodor Iacobescu ca președinte al AGIRo.
Activitatea s-a desfășurat la inițiativa AGIRo în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Ilfov, Școala Gimnazială nr. 1 Voluntari, Sucursala ilfoveană a AGIRo, Asociația cadrelor didactice de etnie română din regiunea Cernăuți, Ucraina, Asociația cadrelor didactice de etnie română din Serbia, Asociația cadrelor didactice de etnie română din regiunea Odessa, Ucraina, AGIRo – filiala Republica Moldova.
Actualul președinte al AGIRo, învățătorul Viorel Dolha, a mulțumit celor prezenți pentru efortul de a veni în număr așa mare din toate colțurile țării și de peste hotare, ”doar la porunca minții și a inimii, pentru a pune împreună, preț de câteva zile, minte lângă minte și umăr lângă umăr, în scopul dezvoltării profesionale, al creșterii prestigiului slujitorilor școlii, al împărtășirii exemplelor de bună practică, al realizării unei platforme comune cu cei care predau limba română peste hotare”.
Participanții la Congres au vizitat Șc. Gim. nr. 1 Voluntari
La rândul său, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Ilfov, prof. dr. Florin Petrescu, a făcut o emoționantă și completă incursiune în trecutul mișcării asociative a învățătorimii române, așa cum doar un împătimit profesor de istorie o poate face. A prezentat și bogata activitate a instituției pe care o conduce și oferta de formare pentru viitorul an școlar. Ana Maria Grigoraș, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Voluntari, a prezentat, în discursul de la tribuna sălii C. A. Rosetti din clădirea Parlamentului României, realizările acestei școli ilfovene care, ulterior, a și primit vizita participanților la Congres.
Programul a continuat cu Gabriela Bărbulescu, profesor metodist la CCD București, care a susținut excelenta comunicare ”A fi profesor – provocări și soluții”, cu Dana Odorheianu, președintele sucursalei Ilfov a AGIRo, care a mișcat audiența cu eseul despre ”legenda AGIRo” și ”unda uriașă de emoție care i-a naștere în locul unde se întâlnesc mai mulți dascăli”, cu Tamara Cerbușca din Chișinău, care a prezentat salutul AGIRo – filiala R. Moldova sau cu Elena Piligaci, președintele Asociației cadrelor didactice de etnie română din regiunea Cernăuți, Ucraina, autoare de manuale de limba română, care a adus participanților vestea că asociația pe care o conduce tocmai a aderat în 30 iulie 2019, în calitate de fondator, la Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care are ca scop coordonarea eforturilor pentru păstrarea identității etnice și lingvistice, realizarea de activități comune pentru sprijinul întregii comunități românești din Ucraina. Elena Piligaci a mulțumit AGIRo pentru că acum doi ani a făcut posibil ca toți copii de etnie română de clasa a II-a din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odessa să aibă caiete speciale de limbă română și culegeri de lecturi românești, auxiliare tipărite în Ucraina, astfel încât să poată fi legal utilizate la clasă și a prezentat și noul său ”Abecedar de limbă română – manual pentru clasa I din școlile cu predare în limba română din Ucraina”, aprobat de ministerul de la Kiev.
Mai multe proiecte comune
Sașa Obradovici, profesor de geografie din Pojarevaț, a salutat Congresul în numele Asociației cadrelor didactice de etnie română din Serbia. Acesta a venit din Serbia de Răsărit, regiunea dintre Dunăre, Timoc și Morava, acolo unde nu a avut ocazia să poată învăța limba maternă română în școală, motiv pentru care și-a exersat cunoștințele primite în familie urmărind pe youtube filme istorice românești. Acum a avut ocazia, pentru prima dată, să stea câteva zile în România. Iar profesorul de Istorie, Milorad Obradovici, din Zabari, a vorbit despre necesitatea mai multor proiecte comune dintre școlile din România și Serbia.
Elena Mîndru, inspector școlar și președintele Asociației învățătorilor din Harghita și Margareta Gheorghiță, președintele sucursalei AGIRo din Olt, ambele vicepreședinți ai AGIRo, au prezentat, de asemenea, ultimele realizări și proiecte ale colegilor lor.
”Gheorghe Amaicei – Bădia Ghiță – o viață de dascăl …și nu numai”
Întreaga sală l-a aplaudat în picioare, minute în șir, pe Gheorghe Amaicei, seniorul de 86 de ani al AGIRo, președintele de onoare al AGIRo Neamț. Cercetătorul științific Mihail Apăvăloae a prezentat volumul omagial ”Gheorghe Amaicei – Bădia Ghiță – o viață de dascăl …și nu numai”, un volum de nu mai puțin de … 800 de pagini.
Au fost prezente și Liliana Iacobescu, fiica lui Teodor Iacobescu și Ana Szilagyi, nepoata lui Teodor Iacobescu, fostul președinte al Asociației Generale a Învățătorilor din România, fost învăţător în Basarabia, revizor școlar și parlamentar basarabean, prieten cu Pantelimon Halippa. Prilej pentru lansarea cărții ”Tatăl meu, Teodor Iacobescu”, scrisă de Liliana Iacobescu.
Celor prezenți la Congres li s-a adresat și Boris Singer, matematician, editor, director al Editurii Sigma, coordonator al concursurilor școlare Cangurul, iar la final, sub bagheta magică a maestrului coregraf Roxana Samoilă, copii de la Școala nr. 1 Voluntari, de la Școala Bel Soriso Voluntari și din Ansamblul Antonian București au emoționat publicul cu prestația lor în spectacolul de balet ”Atelierul jucăriilor magice”.