Președintele Consiliului Județean Marian Petrache: “Mi-aș dori să găsim servicii adolescenților instituționalizați.  Un copil ajutat, înseamnă un viitor asigurat”

Centrul de Plasament nr. 5 din Periș, a intrat într-un amplu proces de reabilitare, modernizare și dezvoltare. Până la finele anului, unitatea va fi dotată la standarde europene și va fi dată în funcțiune. Concret, în aproximativ opt luni, copiii instituționalizați aici vor studia în săli de clase complet renovate și vor locui în camere amenajate ultramodern. 

La Centrul de Plasament nr. 5 Periș sunt instituționalizați 73 de copiii fără părinți sau cu familii fără posibilități financiare și materiale. Cei de vârstă școlară studiază în incinta unității de învățământ a centrului.   Lucrările de execuție au început pe 20 martie însă, lansarea oficială a proiectului cu titlul “Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea, extinderea și echiparea infrastructurii sociale la Centrul de Plasament nr. 5 Periș – Județul Ilfov” a avut loc pe 9 aprilie, la sediul instituției. Proiectul se realizează cu finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3 “Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, Domeniul Major de Intervenție 3.2 – “Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea, extinderea și echiparea infrastructurii sociale”. Proiectul se va desfășura sub coordonarea Consiliului Județean Ilfov, lucrările de construcție și reabilitare urmând să fie realizate de S.C. Real Deco S.R.L. Investiția se ridică la aproape două milioane de lei noi. 

Unitățile de asistență socială, controlate la sânge de CJI

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, și-a arătat intenția de a moderniza centrul și mai ales, de a ajuta cu adevărat copii instituționalizați aici. “Cred că putem acorda servicii de asistență socială și mai bune decât la momentul actual. Ar fi păcat să beneficiem de fonduri și să nu le folosim ca să ajutăm cu adevărat persoanele asistate social. Mi-aș dori să creăm locuri de muncă, să ajutăm adolescenții după încheierea studiilor și toți beneficiarii să se integreze în societate. Reabilitarea și modernizarea acestui centru e binevenită. Cu atât mai mult dacă le-am și găsi locuri de muncă, ulterior. Un copil ajutat, înseamnă un viitor asigurat. Investim în infrastructura socială, însă, principalul obiectiv al CJI este acela de a crea premisele reintegrării în societate a copiilor aflați în plasament”, a menționat Marian Petrache. Pentru ca totul să se desfășoare cât mai bine, acesta a specificat că absolut toate unitățile de asistență socială din Ilfov vor fi controlate și supravegheate atent de reprezentanții instituției pe care o conduce. 

 Anghel Albu, primarul comunei Periș consideră salutară inițiativa de a moderniza și dezvolta centrul de plasament din localitate. “Este o investiție importantă și am convingerea că va fi și extrem de benefică pentru copiii de aici. Se va schimba totul, de la școala în care învață elevii, bucătăria cu sala de mese, până la dormitoare”, a spus primarul. Centrul de Plasament nr. 5 Periș include două clădiri principale, una în care se află școala, cu dormitoarele fetelor la etaj, și o alta care cuprinde două săli de curs, și dormitoarele băieților la etaj. 

“Clădirea cu dormitoarele băieților se va extinde. Vor fi schimbate instalațiile sanitare, termice și electrice, se va zugrăvi, tencui, se va instala cablu de internet, telefonie și TV, plus panouri solare pentru apă caldă menajeră. Cele două dormitoare au fost recompartimentate astfel încât, confortul să crească, iar numărul copiilor per dormitor să fie scadă. Vom lua mobilier nou – paturi, saltele, noptiere, șifoniere și televizoare. Tot ce ține de tâmplărie se va înlocui cu termopane. În ceea ce privește clădirea care cuprinde școala și dormitoarele fetelor se va face reabilitarea dormitoarelor. Se aduce mobilier nou, se zugrăvește, tencuiește, tâmplăria va fi înlocuită cu termopane oscilobatante. Băile vor fi schimbate total. Vor fi înlocuite instalațiile sanitare, iar în camere se va instala cablu, internet, telefonie fixă. Atât la fete, cât și la băieți în spațiile comune și holuri va fi montat un sistem de supraveghere video. De asemenea, sălile de curs vor fi recondiționate complet. Și aici se vor efectua lucrări de zugrăveală, tencuială și se va aduce mobilă nouă, modernă. În plus, va fi montată o masă de ping-pong, va fi amplasat un retroproiector și tot ce le trebuie copiilor ca să aibă posibilitatea să desfășoare și activități recreative, extrașcolare. Fațadele clă­dirilor din componența instituției vor fi refăcute și ele sută la sută”, a explicat Mihai Stan. Pentru că lucrările au fost demarate pe data de 20 martie, copiii au fost mutați în două clădiri care aparțin Centrului. Acolo vor rămâne câteva luni bune, până la finalizarea lucrărilor. Potrivit estimărilor specialiștilor, unitatea va fi renovată, dezvoltată, modernizată complet și în stare funcțională la standarde europene, în aproximativ opt luni. Proiectul demarat la Periș se desfășoară sub sloganul “Un copil ajutat, un viitor asigurat”.