Comuna Domnești va beneficia în curând de serviciile unui Centru Operativ pentru Situații de Urgență. În urma analizei situației existente, s-a constatat că zona comunei Domnești și a localităților învecinate nu dispune de un spațiu care să poată asigura condiții optime necesare intervențiilor în situații de urgentă.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 508

Pe terenul în suprafață de 1.210 metri pătrați amplasat pe Intrarea Ficusului, Primăria comunei Domnești are în derulare de la încheierea contractului de execuție în anul 2019 obiectivul de investiții: Centru Operativ pentru situații de Urgență, regim de înălțime P+1E, comuna Domnești, Județul Ilfov, în suprafață construită desfășurată de 545,15 metri pătrați.

”Prin construirea acestui centru vor fi asigurate spațiile necesare pentru preluarea activităților specifice unor intervenții, iar acesta va contribui în mod substanțial la îmbunătățirea condițiilor de intervenție de urgen­ță, la eficientizarea și scurtarea timpului de in­tervenție, precum și îmbu­nătățirea condițiilor de lucru pentru personal”, ne-a declarat primarul comunei Domnești, Adrian Ghiță.

Centrul operativ va fi dotat corespunzător din punct de vedere tehnic în conformitate cu legislația care reglementează construirea unor astfel de centre.

La parter va fi dotat cu  următoarele încăperi: sală de mese, hol + casa scării, spălătorie, centrală telefonică, spațiu tehnic, depozit, garaj, cameră decontaminare, depozit smurd, vestiar, 2 holuri, duș femei, grup sanitar femei, grup sanitar bărbați, dușuri.

La etaj centrul va fi dotat cu următoarele încăperi: dormitor 1, cameră multifuncțională, birou, dormitor 2, grup sanitar 1, grup sanitar 2, dormitor smurd, hol, depozitare.

De asemenea, centrul operativ pentru situații de urgență va fi dotat și cu echipamentele și mobilierul  necesar dotării încăperilor.

Condiții optime pentru intervenții de urgență

”Obiectivele legate de funcțiunea de «Centru Operativ pentru Situații de Urgență» sunt o necesitate absolută pentru siguranța cetățenilor! Prin construirea acestui centru P+1, vor fi asigurate condițiile optime necesare pentru intervențiile de urgență. Accesele carosabile şi pietonale se realizează din strada Intrarea Ficusului. Parcarea autovehiculelor se va face în interiorul incintei, într-un spaţiu amenajat interior și exterior”, ne-a declarat primarul Adrian Ghiță.

Primul Centru Operativ pentru Situații de Urgență din Domnești reprezintă un beneficiu pentru localitate, dar și pentru zona învecinată, și din momentul în care va fi dat în funcțiune echipajele de urgență vor putea interveni mult mai rapid și mai ușor în situațiile critice.

În centrul ISU, construit pe un teren pus la dispoziție de primărie, vor fi permanent pregătite de intervenție două mașini de pompieri și o mașină de salvare cu paramedici SMURD. Serviciile de intervenție vor funcționa 24 de ore din 24, deci, practic, dacă se întâmplă ceva grav în zonă, echipajele de urgență vor putea interveni mult mai repede decât este posibil în prezent. Ceea ce este foarte important, având în vedere aglomerația și imposibilitatea de deplasare în caz de incendii.

”Este o zonă solicitantă. Accesul către Domnești este foarte complicat și este evident că era nevoie de un astfel de centru operațional. Centrul ISU va fi realizat conform standardelor impuse de acest tip de servicii. Comuna Domnești fiind o aglomerare foarte mare și cu circulație intensă, este dificil de intervenit și atunci prevenția este mult mai importantă. Există așadar o  preocupare permanentă pentru a asigura  protecția populației”, a subliniat primarul Adrian Ghiță.