Cetățenii nu vor mai fi obligați să folosească puțuri și vor fi branșați prin 54 km de rețea, la Apa Nova

Visul de a avea apă potabilă al locuitorilor comunei Chiajna este pe cale să se împlinească într-un viitor foarte apropiat având în vedere că în prezent, în întreaga localitate se desfășoară ample lucrări de extindere a rețelei de alimentare cu apă pentru locuințe. În Chiajna se introduce rețeaua de alimentare și transport de apă potabilă pe o lungime de 54 de km, lucrările urmând să fie finalizate anul viitor.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 566

Chiajna va beneficia de anul viitor de o investiție majoră ce nu mai suporta amânare și care răspunde nevoii de a rezolva o problemă foarte importantă pentru cetățeni: alimentarea cu apă potabilă. Deși este practic lipită de București, Chiajna este una dintre puținele comune ilfovene care nu a reușit până acum să beneficieze de confortul unei rețele de alimentare cu apă potabilă decât într-o proporție extrem de redusă. Există câteva zone din comună, pe o suprafață foarte mică, care au beneficiat de apă potabilă din rețeaua publică, dar practic, peste 90 la sută dintre locuințe se alimentează cu apă din puțuri individuale, ceea ce înseamnă și un risc pentru sănătate, având în vedere gradul ridicat de poluare a pânzei freatice. Vestea bună este că reprezentanții administrației din Chiajna spun că de anul viitor lucrurile vor intra în normalitate, iar cetățenii vor putea folosi apă de la robinet din sursa Apa Nova.

Am mai semnalat în paginile ziarului nostru faptul că administrația comunei Chiajna știe foarte bine cu ce se confruntă din punct de vedere edilitar și se străduiește să pună în aplicare proiecte de investiții care să permită modernizarea infrastructurii. Chiajna are statut de comună, dar o comună cu peste 22.000 de apartamente în zona nouă, adică aproape 60.000 de persoane, care au numeroase nevoi.

Lucrările de investiții gândite în urmă cu doi ani de administrație și care se desfășoară în prezent pe întreg teritoriul comunei au luat în calcul modernizarea, până în 2022 a câtorva zeci de kilometri de artere principale din zona nouă, cât și arterele secundare. Proiectele gândite să fie finalizate anul viitor și-au propus să acopere toată comuna cu rețea de alimentare cu apă potabilă, canalizare, rețele de apă pluvială, care ar avea și rolul de eliminare a pericolului indundațiilor. La final, toate străzile vor intra în programul de reabilitare a structurilor rutiere și pietonale, altfel spus, toate arterele din comună ar urma să fie asfaltate și prevăzute cu  trotuare.

Rețeaua de alimentare cu apă, realizată prin două proiecte majore

O simplă trecere prin comuna Chiajna îți dezvăluie că peste tot se lucrează. Toate cele trei sate – Roșu, Chiajna și Dudu – sunt un imens șantier, ceea ce uneori îi nemulțumește pe cetățenii care vor să vadă mai repede rezultatele și să poată beneficia de confortul firesc al unei localități europene din vecinătatea capitalei. Reprezentanții administrației îi roagă pe locuitori să mai aibă puțină răbdare, deoarece de anul viitor rezultatele vor fi foarte vizibile.

Poate prima și cea mai mare dorință a cetățenilor comunei Chiajna este alimentarea cu apă potabilă. Reprezentanții primăriei Chiajna ne-au declarat că sunt în execuție în prezent două proiecte de extindere a rețelei de apă potabilă, iar după finalizarea acestora, anul viitor, toată lumea va fi branșată la rețeaua publică de apă potabilă. Proiectele au fost astfel gândite încât să acopere întreaga suprafață a comunei. Un proiect are în vedere rețeaua din jurul Chiajnei, mai ales zona nouă, și se desfășoară ca un inel în jurul comunei, iar cel de-al doilea proiect de extindere a rețelei de apă potabilă include practic toate străzile comunei, atât cele principale, cât și cele secundare. Astfel, toate zonele, atât cea veche, cât și cea nouă vor fi racordate la acest inel al rețelei publice de apă potabilă ce înconjoară comuna.

Cele două proiecte extrem de importante și care fac parte din strategia de dezvoltare a comunei Chiajna au fost demarate în anii 2018 și 2019, dar lucrările au început efectiv anul trecut.

Astfel, proiectul intitulat ”Rețea apă potabilă de transport și alimentare în comuna Chiajna”  împreună cu proiectul ”Extindere rețea de potabilă transport și alimentare în comuna Chiajna” vor permite la finalizarea lucrărilor ca absolut toată comuna, mai precis toate străzile să fie branșate la noua rețea de apă potabilă. Sunt două proiecte similare, care au rolul să unească rețeaua de străzi a comunei.

Derularea contractelor a căror finanțare se face de la bugetul local a fost prevăzută pentru o durată de doi ani, ceea ce înseamnă că anul viitor lucrările se vor termina.

Potrivit primarului comunei Chiajna, Mircea Minea, procentul de realizare a rețelei de transport și alimentare cu apă potabilă este foarte ridicat în prezent, în toate cele trei sate ale comunei, respectiv Roșu, Chajna și Dudu.

Primarul a menționat că cetățenii se confruntă cu un disconfort evident, în prezent, pentru că se lucrează în paralel, peste tot în comună, atât pentru extinderea rețelei de apă, cât și pentru rețeaua de canalizare, branșamente la apă, branșamente la canal. ”Demararea contractelor și a lucrărilor s-a făcut în același timp pentru a sincroniza constructorii, dar în final, după ce toate lucrările se vor termina, iar toate străzile vor fi modernizate și asfaltate, se vor vedea beneficiile”, a mai spus Mircea Minea.

Investiții de 31 de milioane de lei

Cele două contracte au în vedere realizarea unei rețele cu o lungime de aproximativ 54 de kilometri de rețea de alimentare cu apă potabilă, investiție în valoare de 31 de milioane de lei. Realizarea acestei rețele însemnă și montarea a circa 500 de hidranți extrem de importanți pentru intervenții în caz de incendii, dar și a aproape 200 de cămine de vană, acestea din urmă având rolul de a permite închiderea rețelei, pe segmente, în cazul unor avarii sau pentru orice intervenție necesară. Speciliștii spun că în situația în care se constată la fața locului că este necesar, numărul hidranților sau al vanelor este suplimentat.

”Vă aduc la cunoștință faptul că dorința noastră, a tuturor locuitorilor comunei Chiajna, se transformă în realitate” anunța la începutul lunii mai, anul trecut, primarul Mircea Minea, la demararea lucrărilor pentru introducerea apei potabile pe întreg teritoriul comunei.

”Cei mai noi locuitori ai comunei nu cunosc faptul că, aceasta nu a fost, de la început, o comună bogată, iar demararea unui proiect de asemenea anvergură este costisitor. Cu toate acestea s-a încercat introducerea apei potabile de foarte mult timp, însă legislația nu a fost extrem de prietenoasă. Așadar, după multe demersuri, după multe încercări, a sosit și momentul reușitei și pot să vă anunț că au fost demarate lucrările cu privire la acest proiect vital pentru comuna noastră, introducerea apei potabile pe întreg teritoriul comunei. Vă asigur că vom finaliza cu succes această acțiune împreună cu dumneavoastră!”, anunța edilul în urmă cu un an. Și, iată că, acum, putem vorbi despre un proiect care este în linie dreaptă și se apropie de final.

”Lucrările de introducere a apei potabile sunt continuate într-un ritm susținut, așa cum v-am obișnuit iar termenele fixate vor fi respectate așa cum am promis”, ne-a mai spus primarul Mircea Minea.

Trebuie avut în vedere că dezvoltarea imobiliară masivă care a cuprins în ultimii ani comuna Chiajna, ca de altfel tot județul Ilfov, a avut drept rezultat o aglomerare foarte dificil de gestionat și doleanțe pe măsură din partea cetățenilor, majoritatea veniți din București sau din alte zone ale țării, care doresc să beneficieze de un grad de confort cât mai ridicat, mai ales în ­ceea ce privește infrastructura. Din fericire rețeua de apă potabilă a fost introdusă într-o proporție foarte mare, urmând ca după efectuarea tuturor branșamentelor și a probelor de presiune să demareze lucrarea de reabilitare a infrastructurii rutiere.