În perioada 3 mai – 4 iunie, România a participat la competiția online UEFA EURO 2020 Football in Schools, dedicată elevilor cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani din 11 țări gazdă ale Campionatului European de Fotbal 2020. ”O competiție individuală și de echipă pentru a promova participarea la distanță a profesorilor și studenților, printr-o propunere didactică și sportivă de pregătire individuală creată de antrenorii FA”, au anunțat organizatorii, adăugând ca obiective principale ale proiectului – activitatea fizică, educația, joaca, incluziunea și fair-play-ul.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 556

România a avut înscrise în competiție cinci școli – Șc. Gen. “Prof. Ion Vișoiu”, Șc. Prim. ”Eleonora Iliescu”, Șc. Prim. “Ion Olteanu” și Șc. Prim. Nr. 1 Rudeni, toate din Chitila și Liceul Teoretic “Ioan Petruș”, Otopeni. Pe parcursul derulării competiției, fiecare echipă a avut de îndeplinit diverse provocări tehnice/sportive și, pe baza unor tutoriale trimise de organizatori, sportivii au îndeplinit probele, iar realizările lor au fost filmate și încărcate pe platforma concursului. Jurizarea s-a făcut de către UEFA. Grație muncii ­elevilor-sportivi care au fost extrem de dedicați competiției și mulțumită profesorilor coordonatori și coordonatorul proiectului la nivel județean (Ștefania Duminică, directorul Școlii ”Prof. Ion Vișoiu”), România a încheiat competiția pe locul 2, cu 1.179,36 puncte. Liderul competiției a fost Azerbaijan, cu 1.402,26 puncte, iar pe locul III s-a clasat Italia, cu 967,08 puncte.

Toți elevii și profesorii înscriși la competiția online UEFA EURO 2020 ­Football in Schools vor primi din partea UEFA certificate de participare, iar școlile câștigătoare la nivel național vor fi premiate de forul european. De altfel, și Primăria Chitila a oferit premii campionilor naționali, adică Școlii ”Prof. Ion Vișoiu”, dar și competitorilor cu cele mai bune punctaje, din celelalte patru școli. Federația Română de Fotbal va recompensa, de asemenea, toate cele cinci școli participante – cu mingi, veste și bilete la unul dintre meciurile echipei naționale.

Podium național

La nivel național, câștigătoare a fost Șc. Gen. “Prof. Ion Vișoiu”, echipă coordonată de prof. Marian Gîrleanu. Apoi, locurile II, III, IV și V au fost ocupate, în ordine, de Șc. Prim. ”Ion Olteanu” (echipă coordonată de prof. Anca Buzatu), Șc. Prim. ”Eleonora Iliescu” (echipă coordonată de prof. Cristian Ciucă), Șc. Prim. Nr. 1 Rudeni (echipă coordonată de prof. Mirel Andrei) și Liceul ”Ioan Petruș” (echipă coodonată de prof. Gabriel Triculescu).

Alte două proiecte, în coordonarea Federației Române de Fotbal

Prof. Marian Gîrleanu ne-a oferit detalii legate de alte două proiecte sportive, care se derulează în coordonarea Federației Române de Fotbal – Playmarkers, început în luna februarie 2020 (și despre care Jurnalul de Ilfov a relatat la momentul debutului) și Football for a better chance.

Primul proiect se adresează fetelor cu vârstele între 5 și 8 ani și este realizat de UEFA în parteneriat cu Disney. România este una dintre cele șapte țări pilot alese de forul european, pentru implementarea proiectului (alături de Austria, Belgia, Norvegia, Polonia, Scoția și Serbia).

Cel de-al doilea proeict – Football for a better chance (fotbal pentru o șansă mai bună) este dedicat tinerilor cu vârstele cuprinse între 14 și 18 ani, este finanțat de Comisia Europeană și implementat așa cum arătam mai sus, de FRF. Acesta promovează incluziunea socială și combaterea radicalizării tinerilor, prin intermediul fotbalului, cel mai popular sport din România, mai exact prin dezvoltarea unor programe în diferite etape ale pregătirii tinerilor sportivi. În cazul acestui al doilea proiect, Școala ”Prof. Ion Vișoiu” este singura școală din Ilfov înscrisă în competiție.