”Accesarea fondurilor europene a fost pentru Consiliul Județean Ilfov (CJI) cea mai importantă modalitate de a-și mări bugetul de investiții. A fost calea de dezvoltare economică, în condițiile în care, spre exemplu, bugetul de investiții al instituției a fost anul trecut de aproape 46 de milioane de euro”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 438, ediția print

”Cele 40 de proiecte, depuse din 2012 până în prezent, vizează domenii precum infrastructură, sănătatea, serviciile sociale”, precizează CJI, care reamintește care sunt cele mai ­mari proiecte ilfovene derulate cu fonduri europene, pornind de la cel mai mare contract de finanțare europeană semnat de un județ din România – 311 milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de canalizare în 20 de localități. Apoi, face referire la primul proiect de extindere și modernizare a infrastructurii de apă și canal, de aproape 72 de milioane de euro, sau la reabilitarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov – modernizat și echipat cu bani europeni care au însumat aproape 19 milioane de euro. Acum, unitatea funcționează după cele mai înalte standarde europene și are aparatură de ultimă generație.

Aproape 14 milioane de euro au fost contractați prin POR de CJI pentru dezvoltarea și dotarea serviciilor specializate ISU (intervenții în situații de urgență), iar stimularea și susținerea antreprenoriatului ­(SOCEC.NET, Întreprinderi so­ciale responsabile și An­treprenoriat, șansa unui viitor mai bun) a însemnat o finanțare de aproape 6 milioane de euro. Au fost amintite reabilitarea și modernizarea centrelor sociale (Centrul de Plasament 5 Periș, Centrul Medico-Social Domnești, Centrul Maternal Săftica, Centrul de Plasament 6 Voluntari, Centrul de îngrijire și asistență Ciolpani) – aproape patru milioane de euro, dar și potențialul uriaș al județului de a produce energie geotermală. Acest potențial a fost deja valorificat, iar la Spitalului Clinic de Urgență Prof. Dr. Agrippa Ionescu, din Balotești, se vede acest lucru, unitatea folosind energia geotermală, fapt ce a dus la reducerea costurile de încălzire cu 70%, iar consumul de gaze naturale cu 95%. A fost o investiție de peste două milioane de euro, bani europeni.

CJI amintește de cele patru Grupuri de Acțiune Locală (GAL) din județ – finanțate și ele tot cu bani europeni – peste patru milioane și jumătate de euro. ”Am depus proiectele și așteptăm semnarea contractelor pentru reabilitatea Mănăstirii Căldărușani – peste patru milioane și jumătate de euro și pentru Mănăstirea Balamuci – aproape două milioane de euro”, se arată în comunicat. Acesta continuă cu referiri la îmbunătățirea eficienței energetice la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea, un alt proiect depus, pentru care se așteptă semnarea contractului de finanțare, în valoare de aproape nouă sute de mii de euro.

Parteneriatele cu primăriile

”Pe lângă proiectele depuse în nume propriu, CJI a sprijinit și a făcut parteneriate cu primăriile care au accesat fonduri europene de aproape 95 de milioane de euro: Buftea – Proiect Integrat de Dezvoltare Urbană (pentru infrastructură rutieră, modernizare arhitecturală și peisagistică, sistem de iluminat public, extinderea sistemului de supraveghere video) – aproape 25 de milioane de euro; Bragadiru – Proiect Integrat de Dezvoltare Urbană (pentru infrastructură rutieră, modernizare arhitecturală și peisagistică, sistem de iluminat public, sistem de supraveghere video) – peste 22 de milioane de euro; Pantelimon – Proiect Integrat de Dezvoltare Urbană (pentru infrastructură rutieră, modernizare arhitecturală și peisagistică, sistem de iluminat public, sistem de supraveghere video) – aproape 19 milioane de euro; Voluntari – Proiect Integrat de Dezvoltare Urbană (pentru infrastructură rutieră, modernizare arhitecturală și peisagistică, sistem de iluminat public, sistem de supraveghere video) – aproape 29 milioane de euro”, explică CJI.

Proiecte de 173 de milioane de euro, în pregătire

În pregătire sunt opt proiecte, care urmează să fie depuse spre finanțare. Cele mai mari se referă la: nodul intermodal București – Ilfov – 80 milioane de euro; sistemul de management integrat al deșeurilor – 50 milioane de euro; Măgurele Science Park – 35 milioane de euro sau la reabilitarea DJ 101, între Balotești și Sitaru – aproape 25 milioane de euro.