Ziua Națională și Centenarul Marii Uniri au fost sărbătorite și în orașul Pantelimon și în comuna Jilava. Iată cele mai importante evenimente dedicate eroilor neamului, în aceste localități!

 

Articole publicate în Jurnalul de Ilfov Nr. 431, ediția print

Pantelimon

Eroii nu au fost uitaţi

De Ziua Națională a României și cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, comunitatea din oraşul Pantelimon a adus, şi ea, un pios omagiu de recunoștință celor de ieri care au făcut posibilă această zi, dar au adus şi un gând adresat celor de mâine, şi anume: “Nu uitați!” Începând cu ora 10.30, în fața Monumentului Eroilor Neamului din Pantelimon a avut loc ceremonia de depunere de coroane de flori în cinstea ostaşilor căzuți în lupta pentru țară, la acest moment solemn participând și reprezentanţi ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare din România – filiala Pantelimon și ai Garnizoanei Ilfov, din Armata Română. Soborulul de preoți din orașul Pantelimon a ţinut un Te Deum de pomenire pentru toți eroii neamului.

“Eroilor”

În timpul Războiului de Întregire (Primul Război Mondial) bărbații din Pantelimon și-au făcut datoria față de patrie! Majoritatea dintre ei au participat la campaniile militare din 1916, la luptele de pe Valea Jiului, Valea Oltului și din anul 1917, la luptele de la Mărăşeşti şi Oituz. 35 dintre ei au plătit cu viața izbânda pe care a obținut-o, în cele din urmă, România. Fiii comunei Pantelimon căzuți în războiul pentru întregirea neamului…: Serg. Vasile Petrescu, Cap. Niculae Matei, Denu Vasile, Marin Pădărăscu, Tudor Bratu, Ioniţă Radu, Ion Lică, Barbu Gheorghe, Constantin Pena, Alex Stănescu, Iancu Ioniţă, Gheorghe Costache, Florea Niţă, Tănase Marin, Ştefan Teodor, Ilie Dumitru, Nae Gâncă, Cristea Vişcă, Tudor Catargiu, Ilie Coman, Matei Vasile, Ion Badea, Dumitru Zamfir, Pavel Tudor, Ion Gheorghe, Constantin Bercuş, Ilie Stanciu, Niţu Dumitru, Tătânga Alexandru, Stoenescu Gheorghe, Ion Niţă Marin, Marin Constantin, Pârjol Constantin, Ion Mihalache și Ion Lupu sunt menţionaţi pe placa de bronz a grupului statuar, reprezentând Monumentul Eroilor Neamului din Pantelimon. Acesta este aşezat pe un soclu tencuit ca o prismă dreptunghiulară cu baza un pătrat așezat pe o treaptă, probabil din beton tencuit. Pe soclu este așezată o placă din bronz pe care este înscris, aşa cum precizam mai sus: “Fii comunei Pantelimon căzuți în războiul pentru întregirea neamului…” și sunt enumerate numele eroilor. Monumentul este așezat sub o structură din beton ca un baldachin pe care este așezată o placă din marmură roz bordată de un cadru din beton. Pe placă scrie simplu: “Eroilor”.

Jilava, în sărbătoare

Ziua de 1 Decembrie a fost una cu o însemnătate cu totul și cu totul aparte şi pentru comuna Jilava unde, cu sprijinul Ministerului Culturii, Primăria și Consiliul Local Jilava au pus la punct un spectacol deosebit. Ziua a început cu o ședință solemnă a Consiliului Local Jilava, prezidată de primarul Ilie Elefterie Petre, unde s-a intonat Imnul Național, a urmat o scurtă slujbă de binecuvântare, iar apoi edilii comunei s-au îndreptat spre Parcul Morii din comună, loc în care s-au strâns sute de oameni pentru a asista la spectacolul oferit pentru ziua de 1 Decembrie. Au urcat pe scenă copiii talentați ai comunei – Ansamblul Jilăveanca și elevii Școlii Gimnaziale nr. 2, Grupul de muzică instrumentală Matias sau Ansamblul Năframa. Apoi, s-au recitat versuri patriotice. Fanfara Angely‘s a interpretat Imnul Național, iar jilăvenii au fost, cu adevărat, impresionaţi. Evident, nu a lipsit delicioasa fasole cu ciolan, iar petrecerea a continuat în aer liber cu recitaluri care mai de care mai frumoase, oferite de nume grele ale muzicii populare din toată țara, fiecare interpret reprezentând una dintre provinciile istorice ale României. Constantin Lătărețu, Niculina Stoican, Andra Matei, Simona Dinescu, Nicușor Iordan și Anamaria Rosa Preda, Ruxandra Pitulice și ­Gheorghe Rizea au întreţinut atmosfera, iar publicul s-a prins în hore și a chefuit până pe înserat. Pentru cei mici a fost inaugurat și patinoarul comunei, iar primarul a aprins luminiţele de sărbători. Seara s-a încheiat cu un grandios foc de artificii.