@ Mii de unități controlate și sute de probe prelevate pentru a ne asigura că produsele de origine animală sau nonanimală sunt conforme sanitar veterinar

Cea mai recentă reuniune a Colegiului Prefectural Ilfov a avut loc săptămâna trecută, sub conducerea prefectului județului, Simona Neculae, pe ordinea de zi fiind inclusă prezentarea de către directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ilfov, Veronica Brumaru, a bilanțul activității anului trecut în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, identificării și înregistrării acestora, precum și în domeniul siguranței alimentelor. S-au evidențiat, astfel, măsurile luate pentru prevenirea și combaterea bolilor la animale, controalele efectuate în unități de procesare și comercializare a produselor alimentare, precum și acțiunile derulate pentru protejarea consumatorilor.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 742, ediția print

Referindu-se la sănătatea animalelor, Veronica Brumaru a oferit detalii în legătură cu implementarea programelor de eradicare și combatere a bolilor la animale, pre-cum și a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, ale celor transmisibile de la animale la om, protecția și bunăstarea animalelor și protecția mediului. Au fost atent monitorizate boli precum Bluetongue, pestă porcină clasică, pestă porcină africană, gripă aviară – în gospădăriile populației și la păsările sălbatice, salmonelozele, rabia (nu au fost suspiciuni la animalele domestice), brucelorză – cu probe de lapte ­luate din ferme, tuberculoza bovină, encefalopa-tia spongiformă bovină, scrapie, anemia infecțioasă, antrax sau leucoza enzootică bovină.

S-au controlat 15 manejuri, 11 exploatații comerciale bovine și de tip A, o exploatație de tip A ovine, o exploatație de tip A caprine, exploatații non-profesionale, comerciale de suine, non-profesionale de păsări, comerciale de păsări, stații de incubație, ferme, s-au efectuat 9 acțiuni de control în târguri și 69 în trafic – în cazul aces-tora din urmă, în echipe mixte cu polițiști de la IPJ Ilfov.

S-au mai controlat unități de incinerare, de manipulare și depozitare, petfood-uri, unități care manipulează subproduse de origine animală sau produse derivate pentru scopuri din afara lanţului furajer (fostele unități tehnice), transportatori independenți, comercianți, adăposturi pentru câini etc.

Iar pentru asigurarea respectării legislației în vigoare în domeniul farmaceutic veterinar și al reziduurilor de produse medicinale veterinare precum și produselor desti-nate nutriției animalelor s-au realizat, de asemenea, controale și recoltări de probe în conformitate cu programul strategic.

Neconformitățile sunt sancționate

Pentru neconformități s-au aplicat sanțiuni – de exemplu, pentru vânzarea/achiziția în orice mod a animalelor fără documentele prevăzute de legislația sanitară veteri-nară în vigoare – o sancțiune de 6.000 lei, pentru neefectuarea măsurilor de autocontrol – două sancțiuni în valoare de 10.000 lei, pentru refuzul proprietarilor de a se su-pune acțiunilor sanitare veterinare obligatorii – o sancțiune în valoare de 800 lei, pentru nerespectarea cerințelor legale privind cazarea animalelor înainte de abatorizare – o sancțiune în valoare de 10.000 lei sau pentru nerespectarea termenului de înregistrare în RECS a câinelui – o sancțiune în valoare de 5.000 lei.

Bunăstarea animalelor a fost asigurată și ea conform planului anual de inspecții și control, inspectorii DSVSA Ilfov verificând transportatori de lungă sau scurtă durată în legătură cu protecția animalelor în timpul transportului, exploatații de suine, ovine, caprine, bovine, păsări, abatoare, adăposturi de câini și canise, dar și persoane fizice deținătoare a mai mult de 50 de câini. De asemenea, protecția animalelor sălbatice s-a verificat tot prin controale – în menajerii sau la biobaze. ­S-au efectuat controale pe ecocondiționalitate – bunăstarea animalelor de fermă conform acordului de delegare APIA.

În sfera farmacologiei și nutriției animale, în cadrul planului național de control al reziduurilor ­s-au analizat 43 de probe, pe nutriție animală – 135 de controale și s-a aplicat câte o amendă de 6.000 lei pentru comercializare de furaje/aditivi în alte locuri decât cele autorizate /înregistrate sanitar veterinar și pentru neasigurare trasabili-tate produse destinate nutriției animalelor, s-au prelevat 155 de probe furaje și s-au efectuat 70 de controale la unitățile care produc, depozitează și comercializează pro-duse medicinale veterinare. S-au aplicat 5 amenzi cu valoare totală de 30.000 lei pentru eliberare de produse medicinale veterinare fără prescripție, comercializarea de produse medicinale veterinare fără notificare comerț on line sau pentru înregistrare și păstrare necorespunzătoare a evidențelor.

Supravegherea și controlul produselor de origine animală sau nonanimală

”Siguranța alimentelor” este asigurată prin supravegherea și controlul produselor de origine animală și nonanimală, asigurarea ori de câte ori se impune acest lucru a îndeplinirii responsabiliăților DSVSA Ilfov, conform dispozițiilor ANSVSA în situația alertelor naționale, precum și întocmirea rapoartelor solicitate, verificarea deconturilor depuse de medicii veterinari oficiali, implementarea la nivelul județului a cerințelor legislative din domeniu, protecția consumatorului în conformitate cu normele stabilite de legislația în vigoare, soluționarea notificărilor de alertă pentru produse alimentare de origine animală și nonanimală, realizarea prelevărilor de probelor de origine nonanimală la depozitele de destinație a importurilor planificate în baza numărului de transporturi din anul precedent și a procentelor stabilite de reglementările UE și rea-lizarea de acțiuni specifice în urma notelor de serviciu transmise de ANSVSA.

Conform Programului Strategic, în 2024, pentru domeniul de competență ”Siguranța alimentelor de origine animală” s-au prelevat peste 600 de probe din unități au-torizate sanitar veterinar – depozite frigorifice, unități de reambalare, piețe engros/piețe agroalimentare, unități de catering, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de producere a cărnii tocate, unități de producere carne preparată, unități de procesare carne, cherhanale, unități de procesare a laptelui, un centru de ambalat ouă, uni-tăți de procesare stomacuri, vezici, intestine sau unități de procesare a mierii de albine.

Alte 100 de probe ­s-au recoltat din unități înregistrate sanitar veterinar, precum carmangerii, măcelării, centre de prelucrare lapte integrat/aparținând exploatației, automate de vânzare direct a laptelui crud, hipermarket/supermarket, catering, un centru de extracție, colectare miere, ferme, pescării, unități cu vânzare prin internet sau depozite alimentare.

Totalul unităților controlate pentru produse de origine animală a fost de 6.265. S-au realizat aici 3.711 controale și s-au constatat aproape 200 de neconformități, aplicându-se 142 de sancțiuni în valoare de 1.478.800 lei. Principalele deficiențe au fost legate de igiena necorespunzătoare; neîntreținerea spațiilor; manipulare necores-punzătoare; nerespectarea planului de autocontrol; funcționarea fără document de înregistrare; etichetare necorespunzătoare; comerț stradal.

Siguranța alimentelor de origine nonanimală a însumat, în cursul anului trecut, la nivelul DSVSA Ilfov, 1.667 de unități controlate (660 de controale efectuate) și 1.256 de probe realizate. Au fost verificate unități de depozitare produse de origine nonanimală, unități fabricare pâine și specialități panificație, unități de ambalare produse de origine nonanimală, unități de prelucrare a legumelor și fructelor, de fabricare a berii, de fabricare a băuturilor răcoritoare, unități de morărit, prelucrare ceai și cafea, fa-bricare condiment, fabricare înghețată, depozite de legume și fructe, fabricarea margarinei, fabricarea produselor zaharoase și cacao, fabricarea pastelor făinoase, prelu-crare-conservare cartofi, de fabricare a biscuiților și pișcoturilor, fabricarea prăjiturilor și produselor conservate de patiserie, produselor ”uscate” de panificație sau a gustă-rilor dulci sau sărate.
Pentru necon­for­mități s-au aplicat 56 de sancțiuni în valoare de 2.273.000 lei, principalele deficiențe identificate fiind legate de nedemonstrarea trasabilității; ne-respectarea condițiilor de igienă; etichetarea necorespunzătoare; manipulare necorespunzătoare; necondordanță între documente; funcționarea fără document de înregis-trare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Alerte alimentare

Pe parcursul anului 2024, pentru produsele alimentare de origine animală s-au primit la nivelul DSVSA Ilfov 37 de alerte. În urma soluționării alertelor, au fost retrase de la comercializare și distrusă o cantitate de 25.434 kg produs alimentar neconform.
Iar pentru produsele de origine nonanimală, anul trecut, s-au primit la nivelul DSVSA Ilfov 67 de alerte. Au fost retrase de la comercializare și distrusă o cantitate de 131 tone legume-fructe și 2.388 bucăți alte produse alimentare neconforme.