12 septembrie a fost o zi istorică pentru comuna Dobroești

Duminică, lăcașul de cult a fost resfințit printr-o ceremonie solemnă  și redat credincioșilor într-o haină nouă, luminoasă și sfințitoare

Biserica închinată Sfântului Eftimie cel Mare și, mai nou, Sfinților Martiri Brâncoveni, a devenit o adevărată scară la Cer, iar icoanele sale, ferestrele prin care credincioșii din comuna Dobroești pot vedea frumusețile netrecătoare ale Împărăției Cerurilor. O delegație patriarhală, condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, alături de Părintele Dumitru Ștefănescu, Consilier Administrativ și de Părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, a binecuvântat duminică, pe 12 septembrie, pictura și toate lucrările săvârșite în ultimii ani la biserica monument istoric din inima satului.

 

Articol apărut în ediţia print a Jurnalul de Ilfov, nr.566

Vestit monument istoric ce datează de peste trei secole, Biserica Fundenii Doamnei și-a redobândit splendoarea și strălucirea pierdute în negura timpurilor care nu au fost deloc iertătoare cu ea. După ample procese de restaurare, consolidare și modernizare, lăcașul de cult impresionează, din nou, prin frumusețea și patrimoniul spiritual. Aici, totul a fost și este restaurat artistic, prin tehnici extrem de sofisticate și cu materiale tradiționale naturale, pentru a conserva cât mai bine aspectele de ordin estetic ce păstrează originalitatea și starea de spirit specifică. Deși a fost modernizată, biserica păstrează în ea acea configurație înrădăcinată în tradiție care înglobează tehnici și meșteșuguri iscusite, făcând-o să strălucească semeață în peisajul cultural al satului, ca o adevărată bijuterie arhitecturală și spirituală. Biserica Fundenii Doamnei a fost ctitorită de Spătarul Mihail Cantacuzino și de ginerele său, Dumitrașcu Racoviță, în anul 1699. În anul 1860 a fost restaurată de Maria Ghica, fosta prințesă consortă a Țării Românești între 1845-1848.

Cei mai mari sfinți ai României, ocrotitorii spirituali ai credincioșilor din Dobroești

Duminică, pe 12 septembrie, încă de la primele ore ale zilei, soborul grandios din care au făcut parte și cei trei preoți slujitori ai bisericii, dădea locului o armonie celestă care ne conducea sufletele, lin, către frumusețea Raiului. Înconjurat de toți preoții din parohiile apropiate, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a răsplătit strădania preoților slujitori și a credincioșilor locului, printr-o slujbă unică prin fru­musețea-i duhovnicească, îmbo­gățită și de vocile impecabile ale membrilor Grupul Tronos al Patriarhiei Române. Apoi, prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, Episcopul a sfințit pictura, exteriorul bisericii și toate lucrările realizate pe parcursul a peste zece ani de trudă, de muncă asiduă, dăruindu-le credincioșilor, un loc sfințitor, unde sufletele să li se umple de lumină sfântă. Mai mult, Preasfințitul Părinte a venit în mica biserică de la Dobroești, plin de surprize duhovnicești și încărcat cu daruri spirituale. La ceas de mare sărbătoare, cu dragostea-i părintească ce le-o poartă credincioșilor de aici, a dăruit bisericii un nou hram, pe cel al Sfinților Martiri Brâncoveni, cei mai mari sfinți ai României, care să le ofere mângâiere permanentă în nevoi și în necazuri. În plus, acesta le-a dăruit rugătorilor satului, odorul cel mai de preț, un fragment din moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu, amintindu-le totodată, de dragostea și prețuirea fostului domn al Țării Românești pentru credința ortodoxă și neamul românesc, de întreaga moștenire culturală și spirituală lăsată de marele voievod poporului nostru, de multele sale fapte de binefacere care au făcut ca poporul român să cunoască o perioadă de maximă strălucire culturală într-un secol în care Europa era în prăbușire. Desigur, Preasfințitul Părinte Varlaam, le-a împărtășit credincioșilor adevăruri clare despre numeroasele biserici și ansambluri arhitectonice de o valoare inestimabilă ridicate în timpul domniei lui Brâncoveanu și despre modul în care a salvat creștinismul în vremea prigoanei, cu prețul vieții sale, a celor patru fii ai săi, Constantin, Radu, Ștefan și Matei împreună cu a ginerelui său, sfetnicul Ianache. Racla cu sfântul odor a fost sfințită și pusă la loc de cinste pentru închinarea credincioșilor. Pentru ca sufletele celor prezenți la eveniment să îmbrățișeze pe deplin această bucurie prețioasă, printre rugători s-a aflat și omul de știință Constantin Bălăceanu-Stolnici, medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România. Acesta a ținut să precizeze că „trebuie să-i mulțumim, nu numai spătarului Mihail Cantacuzino, ci și Mariei Ghica, care în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a reușit să reconstituie această biserică ce ne amintește de o perioadă strălucită a istoriei noastre”.

Daruri neprețuite îmbogățesc tezaurul bisericii 

„A fost oferit parohiei și un fragment din moaștele Sf. Cons­tantin Brâncoveanu care, deși înmormântat la Istanbul, a fost adus cu mari cheltuieli și cu multe sacrificii de către soția sa, la București, și înhumat în biserica ridicată de el, Sf. Gheorghe Nou, din inima Capitalei. De azi înainte, acesta reprezintă un prețios odor al parohiei dvs. Pe toți cei care-i veți adresa rugăciuni și vă veți închina la această raclă, Dumnezeu să vă izbăvească de tot răul, să vă dea sănătate, împlinirea dorințelor și toată îmbelșugarea, pentru rugăciunile Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care ne-a acordat binecuvântarea și pentru primirea celui de-al doilea hram și pentru primirea unui fragment din moaștele Sfântului Voievod Brâncoveanu. Pentru aceste lucruri simțim că ziua aceasta și bucuria pe care o trăim în acest moment deosebit legat de resfințirea bisericii noastre încununează toate idealurile sau toate eforturile care s-au depus până acum. Vă mulțumim și Preasfinției voastre pentru că ați venit în mijlocul nostru și ne-ați îmbogățit ziua cu învățăturile și cu slujirea Sfintei Liturghii. Îi mulțumim primarului Valentin Condu, ca reprezentant al Primăriei și al Consiliului Local Dobroești, pentru că, împreună cu ceilalți reprezentanți ai celor două instituții, a sprijinit biserica noastră și credem că o face și de acum înainte”, a spus părintele paroh, George Cazacu.

„De-a lungul timpului am încercat să venim în completarea eforturilor preoților slujitori ai bisericii, ajutându-i după putințele noastre. Cu susținerea Primăriei și a Consiliului Local a fost ridicat așezământul social din curtea bisericii, a fost reînoită pictura bisericii și s-au realizat multe alte lucrări. Ziua de astăzi a fost pentru noi una cu totul specială, care mai scrie o filă din istoria localității noastre”, a spus Valentin Condu, primarul comunei Dobroești.

Distincții de vrednicie pentru binefăcătorii parohiei 

Ceremonia solemnă de la Dobroești s-a încheiat cu acordarea distincțiilor de vrednicie și a darurilor de suflet, oferite binefăcătorilor parohiei. Rangul de iconom stavrofor, cel mai înalt rang bisericesc pentru preoți, cu dreptul de a purta brâu roșu, bederniță și Cruce pectorală, a fost acordat părintelui paroh George Cazacu, părintelui coslujitor, Daniel Oancă și părintelui Petre Vintilescu. Diploma Omagială Anul 2021 al Pastorației Românilor dinafara României cu medalie a fost oferită părintelui diacon Cătălin Robe. Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni i-a revenit lui Ștefan Bîlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului. Același Ordin, Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni i-a fost acordat și primarului Valentin Condu. Diploma Omagială 2021 Anul 2021 al Pastorației Românilor dinafara României cu medalie le-a revenit pictorului restaurator, Elena Murariu și fostul primar al comunei Dobroești, Ștefan Condu. Aceeași distincție a primit-o și epitropul parohiei, Gheorghe Stoica. Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost acordată arhitectului Victor Popa și Consiliului Parohial al Parohiei. Comitetului Parohial i-a fost oferită distincția de vrednicie cu chipul maicii Domnului. În amintirea acestei zilei minunate și spre ocrotirea permanentă, părintele paroh i-a dăruit Preasfințitului Părinte Varlaam, o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.