Cornetu, sâmbătă, 5 octombrie. Înzestrați cu multă iubire și o puternică dorință de a exprima ceea ce simt în adâncul sufletului lor, micuții cu sindrom Down au dovedit că pot să facă din artă o formă eficientă de comunicare și de eliberare. În ropote de aplauze, ei au urcat pe scena Centrului Cultural din Cornetu și, asemeni marilor artiști, le-au oferit spectatorilor momente unice și memorabile, arătând că talentul nu are limite atunci când se îmbină cu munca și dăruirea.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 472, ediția print

Pe 5 octombrie, iubitorii de dans au asistat la un spectacol de excepție pus în scenă de către membrii Asociației Down Plus București, care au umplut sala de emoție și de frumos. „La vie aux danse”, este un proiect implementat de Asociația Down Plus București în parteneriat cu Ansamblul de balet Arabesque. Proiectul se derulează în perioada iunie-noiembrie și își propune să promoveze diversitatea, toleranța și incluziunea prin realizarea unei serii de antrenamente și prin prezentarea pe scenă a unor spectacole susținute de un grup de 40 de persoane, grup format din 20 de tineri cu sindrom Down și 20 de tineri tipici. Întregul grup este coordonat de doi instructori profesioniști. Cu alte cuvinte, „La vie aux danse” este un proiect realizat de copii pentru copii. Punerea în scenă a întregului concept are rolul de a arăta abilitățile persoanelor cu dizabilități, precum și dorința de a le împărtăși cu restul societății. Emoționant spectacol, oferit de Asociația Down Plus în colaborare cu Ansamblul de balet Arabesque. Fericire pură, în ochii acestor copii. Și câtă muncă, în spatele acestor momente sublime, câtă gingășie și iubire în glasurile lor, atunci când se susțin unii pe alții, atunci când își strigă unul altuia sau celui de pe scenă: „Bravo! Te iubesc!”, ne-au spus reprezentanții Centrului Cultural Cornetu. Pe tot parcursul evoluției scenice, micii artiști au reușit să se ridice la înălțimea unui public atât de prețios și pretențios cum a fost cel de la Cornetu, care le-a răsplătit strădania cu ropote de aplauze și cuvinte pline de admirație. Toți spectatorii au plecat acasă cu gândul la prestația vedetelor zilei și la nevoile lor cotidiene.

Respect!

Se știe că oamenii cu această dizabilitate sunt deseori ignorați și lipsiți de toleranță din partea celor din jur. Asociația Down Plus București, o asociație nonguvernamentală, nonprofit, încearcă să-i ajute, luptând pe toate căile pentru apărarea intereselor lor sociale și economice. Scopul acestei organizații este de a crea condiții favorabile incluziunii în societate a persoanelor cu sindrom Down, și de a îmbunătăți stilul lor de viață prin desfășurarea unor activități cât mai diversificate. Asociația Down Plus București s-a înființat în luna aprilie a anului 2014 și până în prezent a adunat 40 de beneficiari înscriși. Pentru ei organizează activități zilnice și evenimente periodice printre care: sport (gimnastică, dans, înot, baschet, fotbal, ski, bocce), terapie ocupațională și activități culturale. La rândul său, ansamblul de balet Arabesque a fost fondat în anul 1982 și cuprinde copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani (soliști și ansamblu). Acesta este laureat al mai multor festivaluri naționale și internaționale. Repertoriul ansamblului cuprinde dansuri clasice, dansuri moderne, dansuri românești stilizate și dansuri de caracter (dans turcesc, spaniol, peruan, unguresc etc.). Întregul ansamblu este coordonat de coregraful Anca Roman.

Ne plecăm cu respect în fața acestor copiii minunați și a dascălilor care-i pregătesc și care fac eforturi inimaginabile pentru o cauză numită „incluziunea socială”, cauză care să ofere tuturor copiilor și tinerilor cu sindrom Down din România șansa de a fi văzuți, admirați și apreciați. Și, pentru că oricât de mult am scrie cuvintele sunt de prisos pentru a descrie frumusețea și emoția pe care au transmis-o acești copii frumoși și care conturează tabloul complet al unui eveniment fericit, vă lăsăm pe dvs., dragi cititori, să vă delectați cu o colecție impresionantă de imagini realizate de fotograful Mihai Duican, care surprind cele mai importante momente ale spectacolului.