Albă ca Zăpada și-a găsit la Târgușorul Brâncovenesc un Prinț Ecologist care a jurat că va avea grijă de mediul înconjurător @ ”Nu contează cât de mic, poți să ajuți și tu un pic!”
Copiii, cu veselia și drăgălășenia lor, dar, în același timp, cu seriozitatea și spontaneitatea de care au dat dovadă când au aflat cât de important este să protejezi mediul înconjurător, au ajutat la încheierea cu succes, sâmbătă, în Târgușorul Brâncovenesc, a campaniei ”Mogoșoaia Curată”, acțiune care a durat șase zile, din dorința de a reuși ca primăvara lui 2018 să găsească comuna mai verde ca niciodată.
Articol apărut în nr. 399 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Misiunea a fost îndeplinită pentru că cetățenii au luat în serios această campanie, benefică de altfel tuturor, și s-au implicat cu toate forțele în evenimentul dedicat curățeniei, intitulat „Mogoșoaia curată”, o lecție de voluntariat, de educare și de responsabilizare cetățenească, indiferent de vârstă sau de categoria socială.
Pentru a recompensa voluntarii participanți acțiune, dar și întreaga comunitate dornică de frumos și curat, Primăria comunei Mogoșoaia a organizat, în seara zilei de 21 aprilie, un spectacol ce a inclus o piesă de teatru pentru copii și un concert susținut de talentata Lucia Dumitrașcu.
Cu ajutorul Teatrului Dubee Doo, piticii ecologiști și Albă ca Zăpada au făcut curățenie în Regat, adică în Târgușorul Brâncovenesc, iar copiii au învățat cât de important este să protejezi natura.
Albă ca Zăpada l-a pus pe prințul său salvator să jure că va fi ecologist, că va avea grijă de mediul înconjurător și de planetă, l-a îndemnat să strângă toate gunoaiele și să nu lase regatul dezordonat și murdar.
Mesaje prețioase
Nu doar copiii, ci și adulții s-au bucurat de o poveste răsucită, adaptată cu multă inventivitate temei evenimentului, de artiștii Teatrului Dubee Doo, în care piticii nu mai erau mineri, ci ecologiști. Copiii prezenți la spectacol au devenit ajutoare de pitici și implicați în piesa de teatru. Ei au învățat să strângă gunoaie, ce înseamnă să facă reciclare selectivă, cât de important este să economisești apă, sau să reciclezi baterii.
”Cei trei R ai reciclării sunt: Reciclare, Refolosire și Reducere. Să nu uitați, sacoșa de acasă să o luați și punga de plastic să o refuzați! Plantați copaci, pentru că împreună cu plantele ne ajută să respirăm aer cât mai curat!”, sunt numai câteva dintre mesajele importante pe care cei mici le-au primit de la artiști, într-o formă inedită, care i-a captivat și, cu siguranță, va contribui în bine în devenirea lor ca oameni preocupați de păstrarea naturii.
După o poveste cu Happy End, plină de învățăminte ecologice, a venit rândul Luciei Dumitrașcu să intre pe scenă, tot pentru copii, cu care a cântat și a dansat minute în șir, având-o ca invitată pe micuța Andreea Dinu, în vârstă de 10 ani, o vedetă ce a venit tocmai de la Buzău pentru spectacolul de sâmbătă și a cântat trei piese internaționale foarte apreciate. Lucia Dumitrașcu a câștigat și mai mult inima spectatorilor după ce a mărturisit că a venit la spectacol la invitația Magicianului Teo, care a rugat-o să cânte la Mogoșoaia, pentru că în acest loc se va întâlni cu cei mai magici copii.
Curățenie în întreaga comună
Reamintim că încă de luni, 16 aprilie, peste 60 de elevi ai Școlii Gimnaziale nr.1, 30 de angajați ai Primăriei Mogoșoaia și aproape 100 de cetățeni au pornit să facă curățenie pe străzi, ”înarmați” cu toată recuzita necesară, adică saci, mănuși, mături, roabe, lopeți și greble. Și pentru a se ști cine sunt gospodarii comunei, voluntarii și-au pus o frumusețe de tricouri cu mesaje specifice campaniei.
Pentru ca lucrurile să se desfășoare cât mai bine, organizatorii campaniei au chemat alături cetățeni, companii, organizații sau instituții cu experiență în protejarea mediului, precum Greeninitiative și ”Let’s Do It, Romania!”.
„Mogoșoaia curată” înseamnă: curățarea deșeurilor din spațiile publice, colectarea deșeurilor din gospodării (DEEE-uri, resturi vegetale, deșeuri voluminoase, mobilier vechi etc.), informarea cetățenilor și a elevilor despre tot ce presupune colectarea selectivă a deșeurilor, grija față de mediul înconjurător și importanța implicării cetățenilor în păstrarea unui mediu curat.
Campania a însemnat curățenia zilnică, la care au participat peste 200 de cetățeni, strângerea gunoaielor care, după ce au fost puse în saci speciali, au fost colectați de angajații de la Salubrizare.
Materialele și uneltele necesare curățeniei au fost asigurate de comuna Mogoșoaia împreună cu firma Consiliului Local Mogoșoaia, SC Colectare Deșeuri Mogoșoaia SRL, acestea constând în: saci de gunoi, mănuși, greble, lopeți, roabe. De asemenea, ridicarea deșeurilor colectate este asigurată de Primăria Mogoșoaia, din punctele prestabilite. Organizatorilor campaniei le-a stat alături compania IPSO Agricultură, în calitate de sponsor, dar și ca participant activ – miercuri, 18 aprilie, o echipă formată din 10 persoane a făcut curățenie, în zona sediului companiei și în pădurea Mogoșoaia.