Preoţi, profesori, părinţi, elevi şi studenţi s-au reunit sâmbătă, 11 martie, în sânul Bisericii „Buna Vestire” din Corbeanca, la o conferinţă dedicată apărătorilor Ortodoxiei din vremea prigoanei comuniste asupra creştinilor. Împreună s-au rugat şi i-au pomenit pe cei ce au luptat pentru libertatea ţării şi a Bisericii Ortodoxe Române, în vremea asupririi. Continuăm în ediţia de săptămâna aceasta şirul mărturisirilor cutremurătoare ale foştilor deţinuţi politici.

Articol apărut în nr. 344 al Jurnalului de Ilfov, varianta print 

Depănând amintirile unui trecut dureros, supravieţuitori ai ororilor comuniste au dezvăluit faptele de nedescris la care au fost supuşi ani întregi, doar pentru că aveau curajul de a spune lucrurilor pe nume, de a-şi mărturisi credinţa şi chiar dorinţa de a muri pentru Dumnezeu şi pentru neamul românesc. Printre aceştia s-a aflat şi Jacques Vasile Iamandi, arestat în anul 1956 pentru că s-a opus îngrădirii libertăţii poporului şi religiei creştine şi a luat parte la organizarea unui manifest împotriva regimului comunist. Pentru nesupunere, i s-a adus acuzaţia „uneltire împotriva ordinii sociale” şi a fost condamnat la opt ani de închisoare. Însă, a fost ţinut în detenţie opt ani şi jumătate.

Fostul deţinut politic a ţinut să precizeze importanţa omagierii şi venerării celor ce au luptat pentru credinţa şi libertatea poporului nostru. Şi nu s-a putut abţine de la a face o comparaţie a vremurilor de atunci, care seamănă izbitor cu cele pe care le trăim noi astăzi. „Privind înapoi trecutul şi prezentul de azi, cu mânie trebuie să recunosc că Securitatea şi serviciile sunt în frunte, apărând hoţia golanilor care ne conduc de 27 de ani. Ei ne aruncă pleava minciunilor în ochi, iar noi, inconştienţi, îi votăm mereu ştergându-ne scuipatul de pe obraz şi sărutând mâna celor care ne-au ucis părinţii, bunicii, fraţii, surorile. Eu încerc să vă trezesc memoria aducându-vă în faţă istoria adevărată scrisă cu sângele celor ce au avut un cuvânt de spus pentru apărarea libertăţii Bisericii acestei ţări. Ei au plătit scump pentru îndrăzneala lor, în dominaţia criminală comunisto-securistă. Este un adevăr pe care cei care pretind astăzi că scriu istoria îl trec sub tăcere, încercând să ne ascundă realitatea. Realitatea este că în ţărâna ţării zac îngropaţi, cu cruce sau fără, toţi cei care au îndrăznit, au luptat, s‑au opus, au rezistat împotriva trăvălugului roşu. Ei sunt martirii şi sfinţii noştri care au murit ucişi în închisori, care au fost aruncaţi în gropi comune sau au murit luptând, căzând pe un pat de armă al cărui ultim cartuş şi l-au destinat pentru a nu cădea vii în mâinile comuniştilor. Iar în faţa suferinţei lor, cuvios, trebuie să ne închinăm. Ei sunt soldaţii necunoscuţi ai acestei ţări, sunt eroii noştri naţionali, sunt creştinii care au căzut pentru patria şi libertatea Bisericii pe care le‑au visat libere. În veci, nimeni nu ne poate opri să le venerăm memoria pomenindu-i conform canoanelor bisericeşti şi tradiţiei strămoşeşti, victime nevinovate care şi-au iubit patria. Fără să fiu pesimist, vă pun în gardă. Dacă comunismul a fost un pumn de oţel care ameninţa creştinismul şi libertatea, noua doctrină care va urma, care are acelaşi ţel, ne va lovi cu acelaşi pumn necruţător, îmbrăcat, însă, într-o mănuşă de mătase”, a spus ­Jacques Iamandi, spre pilda tinerilor din biserică.

„Ne-am dorit ca, în acest mod, copiii să afle câte puţin din istoria adevărată a României, care este spusă foarte des, din păcate şi care nu se învaţă la şcoală şi aici este o mare problemă. Vrem să înţeleagă că, de multe ori, se pot întâlni pe stradă cu mărturisitori şi chiar cu sfinţi, nu mai spun eroi. Aceşti oameni încă mai trăiesc şi nu au ajuns întâmplător la aceste vârste de peste 80-90 de ani. Dumnezeu i-a ţinut în viaţă, după toate suferinţele, pentru că trebuie să mărturisească toate acestea, generaţiilor care urmează, să le fie modele” ne‑a spus Cezarina Condurache, Fundaţia „Profesor George Manu”.

Biserica “Buna Vestire”, locul mărturisirilor făcute spre pilda noii generaţii

Conferința „Sfinții închisorilor. Modele pentru tinerii vremurilor de azi” a fost organizată de Fundaţia „Profesor George Manu”, cu sprijinul Cezarinei Condurache. Prin amabilitatea părintelui paroh Constantin Brînzea, evenimentul a fost găzduit de Biserica „Buna Vestire” din localitate. Mărturisirile foștilor deținuți au fost făcute spre pilda tinerilor care s-au aflat în biserică în momentul respectiv.

Prin grai, prin slovă și prin versuri

Cum era de așteptat, pildele foștilor deținuți politici, nu au rămas fără ecou. Un tânăr dornic să descopere istoria credinței și sacrificiului unor oameni care au ales să rămână fideli propriilor principii, și-a arătat respectul și prețuirea pentru eroii din închisorile comuniste, prin versurile emoționante pe care le-a și compus. Nantu Gabriel, student în anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a recitat versurile în fața Altarului, îndemnând tinerii să învețe din suferințele acestor oameni.