Doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare. Mai exact, la fiecare 30 de minute un om suferă un infarct miocardic şi la fiecare 20 de minute, o per-soană face accident vascular cerebral (AVC). Din păcate, una din zece moare ca urmare a complicaţiilor infarctului, şi una din cinci se stinge din cauza accidentului vas-cular. Cele mai multe decese se înregistrează vara, când temperaturile ating valori de peste 36 de grade Celsius, iar cei mai expuşi riscului complicaţiilor bolilor cardio-vasculare sunt oamenii trecuţi de 65 de ani.
Tot ce trebuie să știi despre bolile cardiovasculare
le poţi moşteni de la părinţi şi bunici dacă eşti bărbat, eşti mai predispus să dezvolţi o boală cardiovasculară decât dacă eşti femeie. Doamnele sunt mai protejate datorită estrogenilor, hormonilor sexuali feminini. Odată cu instalarea menopauzei când secreţia de estrogen se reduce, creşte riscul de îmbolnăvire şi la femei;
înaintarea în vârstă reprezintă o ameninţare reală, la peste 65 de ani riscul de a face un infarct miocardic sau un accident vascular e mult mai mare;
tensiunea arterială la valori peste cele normale (120/80 mmHg), grăsimea din sânge (colesterolul) care depăşeşte 200 mg/dl, fumatul, alcoolul, diabetul, obezita-tea, stresul şi sedentarismul sunt factori care, mai devreme sau mai târziu îţi vor pune viaţa în pericol. Din fericire, îi poţi ţine sub control prevenind astfel, complicaţiile grave.
Testele care-ţi protejează inima
indicele de masă corporală – ţi-l poţi calcula singur acasă, după următoarea formulă: împarte greutatea la pătratul înălţimii (în metri), dacă valoarea obţinută e mai mare de 25 eşti supraponderal, iar dacă depăşeşte 30, deja eşti obez;
efectuează circa 150 de minute de efort moderat în fiecare săptămână (mergi pe jos, urcă şi coboară scările, înoată, aleargă, mergi pe bicicletă ş.a.m.d.)
măsoară-ţi glicemia măcar de două ori pe an, mai ales dacă ai depăşit vârsta de 45 de ani, eşti diabetic, hipertensiv sau obez;
măsoară-ţi tensiunea ori de câte ori e nevoie;
verifică-ţi colesterolul cel puţin de două ori pe an;
o dată pe an, solicită efectuarea unei electrocardiograme ca să verifici activitatea electrică a inimii.
Semne că vei face infarct sau AVC
Simptomele care preced infarctul miocardic
“Infarctul apare atunci când muşchiul inimii nu este irigat corespunzător şi poate duce la deces. Înainte de infarct simţi o durere toracică intensă, însoţită de arsură, greutate şi strângere. Durerea poate iradia către umăr, braţe, gât sau partea superioară a abdomenului şi poate fi însoţită de ameţeală, greaţă, vărsături, stare de leşin. E posibil ca această durere să nu cedeze nici după o jumătate de oră sau chiar în următoarele câteva ore de la administrarea nitroglicerinei. Urgent, la primele simptome ţine sub limbă o jumătate de nitroglicerină. Dacă durerea nu dispare mai ia încă două tablete la interval de cinci minute. Atenţie! Administrează-ţi nitroglicerină numai dacă ţi-a prescris-o medicul în urma investigaţiilor. Sună imediat la Ambulanţă şi solicită ajutor de urgenţă!”, spune prof. dr. Constantin Popa, coordonatorul Institutului de Boli Cerebrovasculare “Vlad Voiculescu” din Bucureşti.
Simptomele care preced AVC-ul
“Accidentul vascular apare în momentul în care un vas de sânge care furnizează sânge la nivelul creierului se sparge sau este blocat de cheag sanguin. Cu puţin timp înainte vei simţi o stare de amorţeală, slăbiciune şi paralizie a feţei, mâinii, piciorului, de obicei pe o singură parte a corpului. Apare vederea înceţoşată, cu pete, dublă, sau se poate ajunge chiar la pierderea vederii. În cazul în care, în timpul accidentului vascular s-a produs o hemoragie, adică sângerarea în creier, apar dureri puternice de cap, greţuri, vărsături, gâtul îţi înţepeneşte, ai convulsii şi e posibil să-ţi pierzi cunoştinţa. Cel mai bine e să suni la Salvare când ai unul dintre aceste simp-tome. În cel mai rău caz, dacă nu mai poţi folosi telefonul, aşează-te în poziţia culcat şi încearcă să faci cât mai mult zgomot ca să fii auzit. Şansele de recuperare sunt mult mai mari dacă medicul intervine în primele trei ore de la producerea accidentului vascular. Dacă nu se intervine imediat, poţi intra în comă”, avertizează dr. Popa.
Sfaturi utile în zilele toride
Pentru că vara este anotimpul cel mai periculos pentru bolile de inimă, fii precaut şi ia ţi măsuri din timp. Când valorile termice depăşesc 30 de grade Celsius, bea peste doi litri de apă pe zi ca să previi apariţia cheagurilor de sânge şi evită să stai în soare la orele la care razele ultraviolete sunt foarte puternice, respectiv, între 10.00 şi 17.00. Totuşi, când e musai să ieşi din casă, nu merge pe distanţe lungi prin soare. Nu pleca de acasă fără să ai capul acoperit cu o pălărie din bumbac, şi evi-tă să calci şi să găteşti în încăperi mici sau nearisite. Cât priveşte alimentaţia, e bine să mănânci câte cinci porţii de fructe şi legume pe zi, de preferat crude, ca să limi-tezi consumul de sare alimentară. La vârsta de peste 40 de ani, mergi la medic la fiecare şase luni şi administrează-ţi cu regularitate aspirină ca să previi crizele cardia-ce.
“Nerespectarea unui program de somn, o alimentaţie deficitară, lipsa controalelor periodice, sedentarismul şi medicamentaţia neadecvată duc la apariţia bolilor gra-ve ale inimii”, atenţionează prof. dr. Constantin Popa.
Nu intra în panică în timpul atacului de cord sau vascular