Buftea
Proverbul japonez pe care l-am ales ca titlu ilustrează cel mai fidel preocupările elevilor şi a cadrelor didactice reuniţi la Palatul Copiilor şi Elevilor Ilfov cu sediul la Buftea unde, pe 9 mai, s-a desfăşurat faza judeţeană a olimpiadei naţionale « Tradiţii şi obiceiuri româneşti ». Apoi, pe 16 mai a avut loc concursul naţional « Să cunoaştem lumea prin origami ».
Acul mic şi sufletul mare
La olimpiada de tradiţii au participat elevi de la şcolile gimnaziale Gruiu, Mogoşoaia, Chitila, de la şcolile 1,2 şi 3 din Buftea, dar şi elevi de la Liceul Teoretic « Horia Hulubei », Măgurele şi « Dumitru Dumitrescu », Buftea. De organizarea acestui concurs s-au ocupat profesoarele Mariana Răileanu şi Laura Flore de la Palatul Copiilor Ilfov şi Adriana Taşcov împreună cu Ioana Rotaru de la Şcoala Gimnazială 2 Buftea, alături de colaboratori precum profesoarele Mirela Manea şi Elena Andrei (Şc. Nr.2, Buftea), Ştefania Cojocaru (Grădiniţa «Căsuţa copilăriei» Buftea). Timp de trei ore, mânuţe mai mici sau mai măricele au cusut pe etamină, au împletit sfoară sau coşuleţe din nuiele, au tricotat mănuşi cu andrele subţiri sau au înşirat într-o logică specială mărgele pentru a realiza celebre zgărdane ardeleneşti. Şi ca să fie meşteşugul complet au mai încondeiat ouă, au confecţionat obiecte decorative din lemn, au pictat pe farfurii din lut sau pe linguri din lemn şi, mai ales, speciale icoane pe sticlă sau lemn. După jurizarea lucrărilor s-au acordat diplome cu premiul I, II, III şi menţiuni.
Origami sau cum să ţii minte un triunghi
Arta de a plia origami alături de quilling, arta de a răsuci hârtia, fac parte dintre acele preocupări care disciplinează un copil. «O dată îi oferă copilului o activitate interesantă şi apoi îl ajută să respecte hârtia şi să afle traseul ei de la copac la foaia pe care o are în mână. Origami, pe de altă parte, îi ajută pe cei mici să recunoască pătrate, triunghiuri etc., iar pe cei mai mărişori să le memoreze mai bine », explică profesoara Mariana Răileanu, unul dintre organizatori alături de profesoarele Adriana Taşcov, Vasilica Niţă şi Mariana Ghiulai de la Şcoala gimnazială 2, Buftea. Copiii au venit la acest concurs de şa şcolile gimnaziale din Bragadiru, Mogoşoaia, din Buftea de la şcolile 1, 2 şi 3 , alături de elevii de la Palatul Copiilor şi de la Liceul «Dumitru Dumitrescu». Şi la acest concurs s-au acordat premii I, II şi III alături de menţiuni. Bravo, copii!