În ultima perioadă, în orașul Pantelimon au circulat o serie de zvonuri potrivit cărora la Direcția de Asistență Socială (DAS) a Consiliului Local este înregistrat un număr foarte mare de asistați social, comparativ cu alte localități similare din județul Ilfov. Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa, ba dimpotrivă, orașul Pantelimon este unul dintre orașele ilfovene cu cel mai mic număr de ajutoare sociale acordate.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 471
Pentru a ne convinge cum stau lucrurile în realitate, ne-am prezentat la sediul DAS Pantelimon, unde am purtat o discuție cu directorul acestei instituții, Mihai Voicu. Acesta ne-a prezentat care este situația reală în privința numărului de cazuri sociale care primesc ajutoare financiare de la Agenția de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov.
DAS a întocmit doar 5 dosare de ajutor social
„Realitatea este că, la o populație de 29.000 de locuitori oficial, dar 35 spre 40 de mii, neoficial, avem în acest moment 5 dosare de ajutor social, în care sumele pe care le plătește Agenția de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) se situează la 142 pentru o persoană și până 564 de lei pentru 6 persoane. Mai există și alte 49 de dosare pentru Alocația de Susținere a Familiei (ASF), alocație care se acordă familiilor cu copii în care părinții lucrează, dar care au venituri mai mici de 530 de lei pe membru de familie. Pentru a obține acest sprijin, condiția obligatorie este ca fiecare copil de vârstă școlară să meargă la școală. Alocația poate fi sistată dacă un copil are peste 20 de absențe nemotivate, caz în care acesta este exclus din calculul ajutorului, și în aceste condiții se diminuează sau nu se mai acordă ajutorul. Cuantumul alocației se ridică la sume cuprinse între 75 de lei până la 408 lei, în funcție de tipul familiei (monoparentală, cu un copil sau mai mulți)”, ne-a precizat directorul DAS Pantelimon.
Cine refuză jobul, pierde ajutorul social!
Mihai Voicu ne-a explicat și care este strategia instituției în privința asistenței sociale. Astfel am aflat că la sediul DAS și pe site-ul direcției a fost înființată o „Bursă a locurilor de muncă”, unde cei care vin să solicite ajutor social sunt îndrumați să caute și să găsească un loc de muncă. Totodată, dacă solicitanții de ajutor social refuză joburile propuse de către AJOFM, acestora li se încetează dreptul la ajutorul social.
Lista cu locurile de muncă oferite de agenții economici sunt afișate atât la sediul DAS Pantelimon, cât și pe site-ul instituției, unde se găsesc ofertele a 23 de agenți economici care oferă 77 de posturi pe diverse domenii și specializări. Așadar, agenții economici au posibilitatea să afișeze ofertele lor pentru locuri de muncă, iar angajații DAS le postează și pe site, ofertele fiind actualizate în fiecare lună. „Rezultatul a fost unul benefic pentru cei aflați într-o situație financiară dificilă. Am avut multe cazuri în care cetățenii care solicitau ajutor social s-au prezentat cu actele necesare pentru a obține acest venit minim garantat (142 de lei de membru de familie), au fost îndrumați să consulte Bursa locurilor de muncă și au reușit să obțină un job stabil, indiscutabil mai bun din punct de vedere financiar decât cuantumul banilor primiți ca ajutor social. Mai mult, această Bursă a locurilor de muncă pe care noi am creat-o se adresează întregii comunități, în sensul că o persoană care are un job dar nu este satisfăcută de condițiile pe care i le oferă acesta, poate veni să se informeze despre ofertele care există și își poate schimba locul de muncă. Așadar, nu ne adresăm doar celor care nu au un loc de muncă, ci tuturor celor interesați de un job. De asemenea, dacă observăm că numărul ofertelor diminuează iar agenții economici nu ne mai vizitează, avem o echipă aici care se ocupă de contactarea lor, de prospectarea pieței, pentru a actualiza ofertele de locuri de muncă. Cert este că, dacă la început i-am căutat noi, începând cu cei mai mari agenți economici de pe teritoriul orașului, ulterior ne-au căutat ei, iar baza de date se actualizează acum, în proporție de 90%, aproape singură”, a concluzionat directorul DAS.
Zvonuri cu „iz electoral”
L-am întrebat pe directorul DAS Pantelimon cine ar putea lansa astfel de zvonuri false. Ne-a răspuns că el este de părere că toate aceste zvonuri au un iz electoral. „Mai mult, cred că ideea de ajutor social este asociată cu comunitatea romă din orașul nostru, cea mai numeroasă din orașele ilfovene, în jur de 1.500 de persoane. Dar în realitate există foarte puține cazuri în care se acordă sprijin financiar membrilor comunității rome de aici. Astfel, din cele 5 cazuri care primesc ajutor social, în patru dintre ele avem de a face cu mame singure cu copii sub 7 ani, iar al cincilea caz este un bătrân aflat la vârsta pensionării. În privința alocației de susținere a familiei, doar 20-25% dintre asistați fac parte din comunitatea romă.
Doresc să subliniez faptul că toți banii pentru aceste ajutoare sunt plătiți exclusiv din bugetul AJPIS, în niciun caz din bugetul local, și se duc direct la beneficiarul acestor ajutoare!”, a arătat Mihai Voicu.
Un loc de muncă, un câștig mult mai mare decât ajutorul social
Am dorit să aflăm și poziția primarului orașului Pantelimon în legătură cu zvonurile nefondate care circulă prin localitate. Acesta a pus accent în spusele sale pe faptul că administrația locală respectă întrutotul legislația și că încadrarea în muncă a celor care se lovesc de probleme sociale este cea mai bună alegere pentru acesta.
„Dorim să combatem ideea că în orașul nostru există mulți beneficiari de ajutoare sociale care nu prestează muncă în folosul comunității și nici nu doresc să se angajeze. În Pantelimon, oricine solicită ajutor social este întâi ofertat cu locuri de muncă disponibile, iar dosarul său este verificat prin anchete sociale la domiciliu. Suntem transparenți și corecți în tot ceea ce facem, urmăm legislația în vigoare și dorim să ajutăm, acolo unde este cu adevărat nevoie, dar considerăm că un loc de muncă poate fi un câștig mult mai mare decât un ajutor social!” ne-a declarat Marian Ivan, primarul orașului Pantelimon.