O frumoasă serbare dedicată sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unire a avut loc marți, 27 noiembrie, la Berceni, în sala de festivități a Școlii Primare nr. 2, școala nou construită, inaugurată la începutul anului școlar 2018-2019, an Centenar. Evenimentul a fost coordonat de către prof. Ionica Haiducu, directorul Școlii Primare nr. 2,  și de prof. Camelia Bolocan, director adjunct. La activitate au participat elevii claselor primare și gimnaziale ale Școlii Gimnaziale nr. 1 și Școlii Primare nr. 2 , dar și preșcolarii de la Grădinița cu program prelungit nr. 2, Berceni.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 432

Toți participanții, de la preșcolari la cadre didactice, au purtat cu mândrie ”straie de sărbătoare”, costume ­populare din diferite zone ale țării. Invitații de seamă la festivitate au fost reprezentanții Primăriei Berceni: primarul Gheorghe Covrigea, viceprimar Daniel Alexandru și secretarul primăriei, Gheorghe  Haiducu.

Directorul Școlii Primare nr. 2, Ionica Haiducu, a deschis evenimentul cu un discurs emoționant despre însemnătatea acestei zile. Profesorul de is­torie, Martac Stana, a evidențiat aspectele legate de contextul istoric și de factorii care au condus la realizarea Marii Uniri. Spectacolul a fost deschis cu intonarea Imnului Național al României, dar și a Imnului Centenarului ”Trecut-au anii chiar 100”, prezentat de eleva Baicu Adelina, din clasa a IV-a A, acompaniată de elevul Gheorghe Ianis, solist instrumental, clasa a II-a B.

Mesaje patriotice pentru țară

Pe parcursul spectacolului au fost prezentate dansuri populare, scenete istorice, cântece specifice acestui eveniment atât de important și drag românilor, poezii și prezentări despre marile personalități ale României, de către elevii școlii pregătiți de doamnele profesor: Roxana Enache Camelia Bolocan, Doina Gogorin, Oana Filip, Magda Ion, Mihaela Pârvulescu, Cristina Popa, Nicoleta Cimpoca, Roxana Rusu, Alina Bănica. Programul a cuprins și momentele pregătite de preșcolarii de la Grădinița cu program prelungit nr. 2. Micuții artiști au interpretat cântece emoționante despre țară și au dansat în final Hora Unirii, programele fiind pregătite de doamnele educatoare Valentina Iordache, Mădălina Ștefănescu, Alina Nedea și Nicoleta David.

Micii artiști au recitat poezii cu mesaj patriotic, precum ”Trei culori” sau ”1 Decembrie”,  și au făcut să răsune cântece precum ”Noi suntem români”, ”Așa-i românul”, Cântecul Unirii sau ”Sunt copil de România”. Nu au lipsit dansurile, la fel de emoționante, precum dansul popular ”Hora românească” sau ”Geamparaua”.

Spectacol inaugural al noii săli de festivități a școlii primare

În paralel cu desfă­șurarea programului artistic, în sălile de clasă s-au derulat activități de olărit și pictură pe ceramică cu elevii claselor pregătitoare, clasa întâi și clasa a II-a, sub coordonarea prof. Georgiana Stanciu, Diana Petrescu, Roxana Păunescu și Maria Drăgan, unde elevii au pictat diverse obiecte cu sigla centenarului, dar au realizat și obiecte la roata olarului.

”Activitatea a avut un impact pozitiv asupra tuturor participanților, elevi, profesori, invitați, dar și a părinților, deoarece a fost promovată și pe rețelele de socializare”, ne-a declarat prof. Camelia Bolocan, mândră că acest spectacol a inaugurat practic sala de festivități a școlii primare, atât de mult așteptată. ”Acum ne răsfățăm  în această frumoasă și modernă sală și de acum ne permitem să organizăm spectacolele pe care ni le dorim. Apreciem ce s-a făcut pentru noi, iar de acum ne putem bucura împreună cu copiii și părinții de aceste evenimente. Este un punct forte pentru noi”, a mai precizat prof. Camelia Bolocan.