• Prima familie a fost întemeiată în Rai

  • Avem datoria de a ne proteja propria identitate, demnitate și continuitate 

Miercuri, pe 15 mai a fost Ziua Internațională a Familiei, o foarte  bună ocazie pentru a celebra și a reflecta asupra rolului pe care familia îl are în societatea noastră. În contextul religiei ortodoxe române, această zi este un moment special pentru a onora și a aprecia familia ca pe un dar divin și o instituție sacră, în conformitate cu învățăturile și valorile creștine.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 704, ediția print 

Familia este un așezământ divin și temelia vieții. Ea se înfăptuiește prin sfânta taină a căsătoriei, atunci când legătura dintre femeie și bărbat este binecuvântată de Tatăl Ceresc la biserică, în fața altarului. Căci, după cum ne mărturisesc însuși sfinții părinți, ”această legătură răsare din imboldul firesc sădit de Dumnezeu în om”. Prima familie a fost întemeiată în Rai, de Dumnezeu Tatăl, când a creat primii oameni, pe Adam și Eva. Biserica Ortodoxă Română susține familia întemeiată de un bărbat și o femeie, căsătoria fiind instituită de Hristos Domnul la nunta din Cana Galileii.

Să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională!

Sfântul Ioan Gură de Aur numește familia ”biserica mică de acasă”. În Biserica Ortodoxă Română, îndeamnă populația la apărarea familiei tradiționale. ”Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creației Sale a fost familia: bărbatul și femeia, care au primit binecuvântarea de a crește, a se înmulți și a stăpâni pământul. Deși a trecut prin multe încercări și pericole abătute asupra societății umane, totuși familia a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor ”modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele. Parteneriatele sociale sau de conviețuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiționale și orice atentat la identitatea tradițională a acesteia constituie o inovație artificială care nu poate purta numele realității naturale de care se îndepărtează. Prin urmare, diluarea valorilor familiale tradiționale sau înlăturarea diferențelor între această familie și alte tipuri de uniuni, în numele drepturilor omului și al egalității, subminează familia naturală ca temelie a societății umane. De aceea, familia tradițională are dreptul și datoria de a-și proteja propria identitate, demnitate și continuitate”, spune Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Părinții ne transmit valorile morale și spirituale

Familia este văzută ca un loc sacru în care se exprimă și se trăiește iubirea, iar fiecare membru contribuie la dezvoltarea spirituală și la împlinirea umană a celorlalți. Primul și cel mai profund rol al familiei este acela de a fi un loc al comuniunii și al dragostei. Aici, membrii familiei își împărtășesc bucuriile și încercările vieții, oferindu-și sprijinul și încurajarea reciprocă în fața provocărilor cotidiene. Un alt aspect esențial al familiei este acela de a fi mediul în care copiii sunt crescuți și educați. Prin transmiterea valorilor morale și spirituale, părinții îi învață pe copii să trăiască în armonie și iubire, pregătindu-i pentru a deveni membri responsabili ai societății. De asemenea, familia este locul în care se naște și se crește următoarea generație, asigurând astfel continuitatea și stabilitatea societății. Prin reproducerea și îngrijirea copiilor, familia contribuie la perpetuarea speciei umane și la formarea unei societăți sănătoase și echilibrate. În cele din urmă, familia este văzută ca un loc în care se manifestă iubirea divină și relația dintre Dumnezeu și oameni. Prin iubirea și grija pe care membrii familiei le arată unul față de celălalt, ei reflectă iubirea și compasiunea lui Dumnezeu pentru întreaga sa creație. Astfel, familia are un rol complex și profund în credința creștină, contribuind la dezvoltarea spirituală și la împlinirea umană a fiecărui membru al său. Ea este o comoară neprețuită oferită de Dumnezeu, care ne învață să trăim în iubire, respect și armonie, în conformitate cu planurile Sale pentru noi.

Soții trebuie să-și ghideze familia pe calea credinței și să se roage împreună

În lumea agitată de astăzi, unde presiunea și stresul par să fie la fiecare colț, căutarea unei căsnicii fericite și a unei familii împlinite poate părea o provocare copleșitoare. Însă, în tradiția creștină ortodoxă, există înțelepciune străveche care poate lumina cărările întunecate ale vieții de familie și poate oferi ghidare în căutarea unei relații armonioase și pline de dragoste. Unul dintre aspectele cheie ale unei căsnicii fericite în este comportamentul soțului față de soție. Pentru un soț creștin ortodox, iubirea și respectul față de partenera sa sunt pietrele de temelie ale căsniciei lor. În primul rând, soțul este chemat să își arate iubirea și respectul față de soția sa în toate aspectele vieții lor de zi cu zi. Asta înseamnă să fie atent la nevoile ei, să îi ofere sprijinul său necondiționat în vremuri bune și rele și să îi arate demnitate și considerație în toate momentele vieții lor. Mai mult decât atât, soțul are o responsabilitate specială în căminul lor. El este chemat să fie un lider spiritual și moral, ghidând familia lor pe calea credinței și rugându-se împreună cu soția sa pentru îndrumare și putere în fața provocărilor vieții. Comunicarea deschisă și sinceră este, de asemenea, esențială într-o căsnicie fericită. Soțul ar trebui să fie deschis în discuțiile cu soția sa, ascultându-i grijile și dorințele și împărtășind cu ea gândurile și sentimentele sale. În cele din urmă, soțul trebuie să fie un partener devotat și grijuliu, sensibil la nevoile și suferințele soției sale și oferindu-i sprijinul său emoțional și practic în momentele dificile. Prin urmare, comportamentul soțului față de soția sa în tradiția creștină ortodoxă este caracterizat de iubire, respect și devotament, oferind astfel fundația pentru o căsnicie fericită și împlinită, în lumina credinței și a dragostei divine.

Învățături inspirate din Bilblie

Fiecare bărbat trebuie să-și amintească toate aceste pilde. Ele se regăsesc și în scrierile bisericești, în versetele biblice și în cuvântările sfinților care ne îndrumă pașii spre calea fericirii depline. Iată câteva exemple:

  • ”Așadar bărbații sunt datori să-și iubească femeile ca pe însuși trupurile lor. Cel ce-și iubește fe­meia, pe sine se iu­bește. (Efeseni 5,28).”

 

  • ”Tre­buie ca fiecare soț iubitor să aibă inima mare. Fiecare soț creștin trebuie să se unească cu soția sa în dragostea de Hristos. Din dragoste de ea, el va trece prin încercările pe care le presupune calea credinței. Luând parte la viața ei plină de credin­ță și rugăciuni, el se va lega cu Cerul și viața sa. Cei uniți pe pământ prin credința comună în Hris­tos, transfigurând dragostea lor reciprocă în dra­goste de Dumnezeu, vor fi veșnic uniți și în Cer. (Sfânta Muceniță Alexandra) ”